Engelli bireylere bitmeyen heyet raporu işkencesi

Engelli bireylere rapor engeli: Yüzde 85’lik engel birden 45’lere düşüyor.

Engelli bireylere bitmeyen heyet raporu işkencesi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.07.2018 - 21:18

Engelli bireylerin heyet raporu almaları işkenceye dönüşüyor. Randevu sırasını aşabilen engelli bireyleri, zorluklar hastanede de izliyor.

Engelliler, kamu hastanelerinden aldıkları ve işe başlama, emeklilik, akülü sandalye, vergi indirimi gibi yerlerde kullanılmak üzere zaman zaman çıkardıkları “engellilik raporlarındaki” yüzdelik oranlarının bazı hastanelerde nedensiz yere düşürüldüğünü, bu nedenle pek çok haktan yararlanamadıklarını belirterek “Engellilik oranımız örneğin yüzde 85 iken, rapor yenilendiğinde yüzde 65, bazen yüzde 45 gibi oranlara düşüyor. Ne oluyor, engelliliğimiz mi ortadan kalkıyor, iyileşiyor muyuz? Neye göre böyle kararlar çıkıyor anlamıyoruz. Bu oranlar düşünce vergi indirimi, malulen emeklilik, engelli maaşını alamama gibi durumlarla karşılaşıyoruz” diyorlar. Rapor alabilmek için devlet hastanelerinde belirli bir ücret ödeyen hastalar, ücreti karşılayamama durumunda veya kronik hasta olsalar dahi o sıradaki sağlık durumları iyiyse, malulen emeklilik için alınan raporun oranı düşürülüyor. Malulen emekli olamayan hastalar maaşlarını alamadıkları gibi bir çok haktan da muaf ediliyor.

‘Felçli olan iyileşti mi?’

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, hastaların yaşadığı sıkıntılarla ilgili, “Engelli birey işe gireceği zaman, okula gideceği zaman, emekli olacağı zaman rapor isteniyor. Yaşamını kolaylaştıran ortez protez, akülü tekerlekli sandalye, hasta altı bezi gibi konularda ise yeniden rapor istenmektedir. Engelliler büyük ızdırap çekmektedirler. Rapor alabilmek için aylarca mücadele etmektedir. Ayrıca hastaneler kendince belirlediği bir fıyat politikası ile 200 TL’den 400 TL’ye kadar engelliden rapor ücreti almaktadır. Bu başlı başına bir sömürüdür ve engelliyi daha çok engelli yapmaktan başka bir şey değildir” dedi. Birçok engelli yurttaşın engelli rapor oranlarının son yıllarda sürekli olarak düşürüldüğünü söyleyen Boyraz, özetle şunları söyledi: “Doğuştan felçli kişi, gözü olmayan, ayağı ya da kolu olmayan kişiler iyileşti mi? Geçmişte rapor veren doktorlar sahte rapor mu vermişler? ‘Biz sosyal devlet değiliz. Biz sadaka devletiyiz. Gidin başınızın çaresine bakın’ demektir. Bu tutum engelli bireyi sadakaya muhtaç etmektedir.”

‘Oranım düşürüldü’

Meme ve lenf bezi kanseri İ.P. “Rapor almaya gittiğim hastanede ‘Daha kapıdan girer girmez’ Sizin gibi bekleyenler de var. Söyleyeceğinizi söyleyin hemen çıkın’ dedi. Hastalara yaklaşımı kötü. Bilgi almak istiyoruz daha konuşamadan kovuyorlar. Engelli raporum yüzde 80 ama malulen emeklilik raporu yüzde 10’a düşürüldü. Benim kanserim sürekli tekrarlayan kanser türü. Yeni gelen kurala göre, vücutta o sırada kanser yoksa malulen emeklilik raporu verilmiyor” diyerek yaşadıklarını anlatıyor.

‘Raporum yok sayıldı’

Karaciğer nakli olan Y. T. adlı hasta ise yaşadıklarını şöyle özetliyor: “Karaciğer kanseriydim ve karaciğer yetersizliği gelişmişti. Ardından karaciğer nakli olmuştum. Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne KDV ve ÖTV’den yararlanmak için engelli raporuna başvurdum. Rapora başvurduğumda diğer rahatsızlıklarım göz önünde bulundurulmadı. Benim damar tıkanıklığım da var. Şişli Etfal Hastanesi’nden alınan yüzde 40 oranında raporum vardı ve yok saydılar. İlk raporum 5 yıl önce yüzde 83 iken; ikinci raporum yüzde 70’e indirildi. Nakillere verilen oran verildi. Bu nedenle KDV ve ÖTV indiriminden yararlanamıyorum.”

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon