El Kadı’yı aklayanlar Bank Asya’da yönetimde
TMSF’nin Bank Asya yönetimini devralmasının ardından bankanın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali İslamoğlu olurken İslamoğlu’nun 2007’de El Kadı ile ilgili inceleme yürüten Maliye Başmüfettişi Kaçar’ın görevden alınmasında imzası bulunuyor.
Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Bank Asya yönetiminin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devrinin ardından, bankanın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali İslamoğlu olurken, İslamoğlu’nun 2007 yılında Yasin el Kadı ile ilgili inceleme yürüten Maliye Başmüfettişi Hamza Kaçar’ın görevden uzaklaştırma yazısında imzası bulunan isimlerden biri olması kafaları karıştırdı. Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın “Ben kefilim” diye sahip çıktığı Suudi Arabistan’lı işadamı el Kadı ile ilgili raporunda Hamza Kaçar, ‘çalışmam sırasında siyasi ve bürokratik engellerlerle karşılaştım’ ifadesini kullanmıştı.
Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu, aralarında Tayyip Erdoğan, dönemin Maliye Bakanı Kemal Unatıkan ve oğlu Abdullah Unakıtan, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Erkan Mumcu, Mehmet Ağar, Devlet Bahçeli, Hilmi Özkök, Remzi Gür gibi isimlerin de yer aldığı siyasiler, devlet görevlileri, işadamları ve gazetecilerin kanundışı ‘malvarlığı ve vergi incelemesine’ tabi tutulduğu gerekçesiyle Kaçar görevden alınmıştı. Görevden uzaklaştırma yazısına imza atan Maliye müfettişleri M.Ali İslamoğlu, Nurettin Köse ile birlikte Teftiş Kurulu Başkanı Cemal Boyalı idi. TMSF Başkan Yardımcısı da olan İslamoğlu, Mayıs 2013’te 5411 sayılı bankacılık kanunu gereğince yönetimine el koyulan Show TV’nin yeni yönetim kurulu başkanı olarak atandı.
Bank Asya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali İslamoğlu olurken, Genel Müdürlük görevine Aydın Gündoğdu atandı. Bank Asya’nın Yönetim Kurulu’nda ayrıca TMSF Başkan Yardımcısı Zülfikar Kanberoğlu, TMSF Daire Başkanları İsmail Güler, Ahmet Mutlu ve Abdullah Güzeldülger’in yanı sıra İdris Turan İlter, Mehmet Ali Gökçe ve Bedri Sayın yer alacak. TMSF’den yapılan açıklamada “Batan bankalara bir yenisinin eklenmemesi, bankanın hissedarları, müşterileri, bankacılık sektörü ve ekonomiyi korumak amacıyla, tedbirler alındı” denildi.
Bank Asya eski Genel Müdürü Ahmet Beyaz bir yıldan beri linç kampanyasına maruz bırakıldıklarını belirterek “Polis ordusuyla gelmek burada bir şey oluyor havası vermek çok garip. İnsanları tedirgin etmek çok yanlış. Hiç bir ortağımızın hissesine el konulmuş değil. Bu ortaklarımıza ait yönetim hakları TMSF tarafından kullanılacak” dedi. Yeni Genel Müdür Aydın Gündoğdu ise “Bugün Bank Asya dünden daha güçlü bir banka. Dün olduğu gibi bugün de ekibimizle Bank Asya’yı daha ileriye taşımanın gayreti içinde olacağız” diye konuştu.
Öte yandan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kararla birlikte bir spekülasyonun sonlandırıldığını ve daha güvenli bir ortama geçildiğini öne sürdü. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise Ankara’da düzenlenen L-20 toplantısı girişinde gazetecilerin Bank Asya ile ilgili sorularına yanıt vermedi. Babacan, “Toplantıya geciktim” derken toplantı sonrasında da “Vaktim yok. Danışmanım ne derse o” diyerek otelden ayrıldı.
***
Başka operasyonlar da olabilir
Bank Asya yönetiminin TMSF’ye geçmesinin ardından cemaate yakın diğer şirketlere yönelik adımlar atılabileceği tedirginliği ile Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Koza Altın yüzde 1.63, Koza Madencilik yüzde 1.79, İpek Doğal Enerji hisseleri yüzde 1.25 düştü.
Istanbul Analytics’den Ekonomist Atilla Yeşilada, Bank Asya’ya el konmasının Gülen Cemaati ile AKP arasında süregelen kavganın dışında, hukuki gerekçeleri sağlam bir karar olarak yorumlanmasının güç olacağını belirterek, “Koza Grubu gibi diğer cemaate yakınlığı ile bilinen şirketlere de baskı gelir mi, emin olamıyoruz” dedi.
Teneo Intelligence Analisti Wolfango Piccoli, kararın Türkiye’deki düzenleyici kuruluşların bağımsızlığına dair endişeleri artırdığını, Türkiye’deki iş ortamına yönelik olumsuz görünümün de yatırımcılar için önemli riskler oluşturmaya devam edeceğini belirtti.
***
Muhalef tepkili: Operasyon siyasi
Bank Asya’da yönetime el konulmasına muhalefetten tepki yağdı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Bank Asya’nın polis baskınıyla yönetiminin değiştirilmesine tepki göstererek “Zannedersem bankada para bulundurmak suç herhalde. Parayı ayakkabı kutularında bulundurmak lazım ki suç olmasın. O yüzden herhalde operasyon yapmışlar. Yanlış yapmış, bankada niye para bulunduruluyor ki? Ayakkabı kutusuna saklasınlar, suç olmaz” dedi.
CHP milletvekili Mahmut Tanal Bank Asya’nın Şanlıurfa şubesine giderek hesap açtırdı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke de, “Bank Asya operasyonu bizzat hükümetin yol açtığı bir skandaldır” dedi. MHP Ankara Milletvekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri, “Bu operasyon mali ya da hukuki ihtiyaçlardan değil siyasi amaçlar için gerçekleştirilmiştir” vurgusu yaptı.
Banka Asya 2013 yılı üçüncü çeyrekte 60.6 milyon net kâr elde ederken, geçen yıl üçüncü çeyrekte, krediler ve mevduattaki düşüş ile gelirlerdeki azalmanın etkisiyle 301 milyon lira zarar açıklamıştı. Bankanın hisselerini elinde bulunduran ortaklar listesine göre, Ortadoğu Tekstil’in yüzde 4.89, Forum İnşaat’ın yüzde 3.85, Osman Can Pehlivan’ın yüzde 3.11, Sürat Basım Yayın’ın yüzde 2.7, BJ Tekstil’in yüzde 2.26, Abdulkadir Konukoğlu’nun yüzde 2.23 ve diğer ortakların yüzde 26.91 payı bulunuyor. Önceki akşamdan itibaren bankanın İstanbul Anadolu yakasında bulunan genel müdürlüğünün önünde karara yönelik protestolar sürüyor.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!