Adım adım savaşa
ABD Başkanı Obama’nın Rakka konusunda birlikte bir şeyler yapmak istediğini açıklayan Erdoğan, Irak’taki durumun da gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Çin’de düzenlenen G-20 zirvesinden dönüşte uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptıkları görüşmenin detaylarını anlattı. Erdoğan, IŞİD’in Suriye’deki kalesi Rakka konusunda Obama’nın bir şeyler yapmak istediğini belirtirken IŞİD’in kontrol ettiği Irak’ın Musul kentiyle ilgili olarak da “Oraların güvenliği ile ilgili olarak da her şeyi gözden geçirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Obama’nın, Rakka konusunda Ankara ile beraber bir şeyler yapmak istediğini aktaran Erdoğan, “Bizim açımızdan bir sıkıntı olmayacağını belirttik. ‘Askerlerimiz bir araya gelsinler, ne gerekiyorsa bu yapılır’ dedik. Biz artık bölgede var olduğumuzu göstermek durumundayız. Eğer geri adım atarsak, oralara işte DAİŞ gibi, PKK gibi, PYD gibi, YPG gibi terör örgütleri yerleşir” dedi. Erdoğan, benzer risklerin Irak için de söz konusu olduğunu kaydederek, “Orada da PKK kendine yer edinmeye çalışıyor. Musul, Musul’un kuzeyinde Telafer, Telafer’de Türkmenler var. Yarın orada ne olacağı belli değil. Türkmenleri orada tamamen bitirmeye kalkabilirler. Bir taraftan Başika kampımız da orada. Aynı şekilde Barzani’nin bizlerle olan münasebeti, ‘Dayanışma içinde olalım, bizi orada yalnız bırakmayın’ gibi yaklaşımları var. Dolayısıyla oraların güvenliği ile ilgili olarak da her şeyi gözden geçirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Rakka’da en büyük risk sivil nüfus
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD ile birlikte operasyon yapılacağı sinyali verdiği IŞİD’in Suriye’deki kalesi Rakka, Suriye’nin stratejik bir noktasında. IŞİD, Rakka’dan Irak’a uzanan bu koridorla bölgedeki etkinliğini sağlıyordu. Son dönemde ise her iki ülkede gerek koalisyon güçlerinin bombardımanı, gerekse orduların ilerleyişi cihatçıların bu güzergahına darbe vurdu. Türkiye son günlerde Bab hedefini gösterirken IŞİD’in bir sonraki adım olarak da görülen Rakka’ya yönelik olası bir saldırıya karşı hazırlıklı olduğu biliniyor.
Örgütün elindeki cephaneyi de çok zorunlu kalmadıkça diğer bölgelerde çatışmalardan kaçınarak tutma yolunda olduğu iddialar arasında. Rakka’nın dış bölgelerine yönelik Suriye ordusu ve ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin saldırıları sürüyor. Ancak Rakka’da IŞİD tarafından yabancı cihatçılarla da oluşturulan sivil nüfusun varlığı merkeze yönelik bombardımanı kayıplar açısından riskli hale getiriyor. Yakıcı soru ise IŞİD’den boşalan alanların kimlerin hakimiyet alanına gireceği. Saddam rejiminin devrilmesi ve ABD destekli güçlerce işgal edilen Irak’ta yaşanan, Şii, Sünni, Kürt, Arap gibi ayrışmaların Suriye’de de şu an için yaşandığını söylemek pek de yanlış değil. Her ne kadar ABD, Rusya, İran gibi ana aktörlerden bu ülkelerin bütünlüğünden yana oldukları açıklamaları gelse de kimi görüşlere göre uzun süren savaş ve çatışmaların ortaya çıkardığı haritalar bunun oldukça zorlu olacağını gösteriyor.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt