Çocuklar için opera...

İlk çocuk operası “Papagenolar”dan sonra, “Wolfie Harikalar Operasında” da çocuklarla buluşmaya hazırlanıyor.

Yayınlanma: 14.01.2020 - 02:00
Çocuklar için opera...
Abone Ol google-news

DenizBank Çocuk Operası’nın öncülüğünde Caner Akın’ın rejisörlüğünde sahnelenen opera, şef  Murat Cem Orhan’ın yönetiminde ve Allaturca’nın yapımıyla 16 Şubat’ta Zorlu PSM Platinum Sahnesi’nde ilk temsilini yapacak. Türkçe aryaların seslendirileceği esere, Avrasya Oda Orkestrası ve şef Güneş Kaya’nın çalıştırdığı çocuk korosu eşlik edecek.  

Çocuk ve opera bir arada nasıl olacak demeyin çünkü bizzat ben de 4 yaşındaki kızım Melodi ile seyrettim “Papagenolar”ı... Temsile gelen çocuklar eser başladıktan sonra pür dikkat seyrediyorlar. O yaş grubundaki çocukları konsantre olarak sakin tutmak çok kolay değil. Fakat güzel bir mesaj veriyorsa ve samimiyse çocukları etkileyebiliyorsunuz. Hayatında hiç operaya gitmemiş bir yetişkine bile hitap ediyor.

“Wolfie Harikalar Operasında”, zamanı olmayan bir mekâna düşen yönetmenin, opera eserini hayata geçirme serüvenini konu alıyor. Operayı tanımaya çalışan yönetmenin, yardımcısı Suzi ile birlikte yaptığı seçmeler sırasında, Mozart’ın küçüklüğü Wolfie’yi görmesi ile macera başlıyor. Yönetmen, Wolfie’den operayı öğretmesi için yardım isterken, Kedi Kız’ın oyunları ile başa çıkmaya çalışıyor. Juliet, Carmen, Mantua Dükü ve Escamillo gibi en tanınan opera karakterlerinin “Harikalar Operasında” karşılaşmasıyla birlikte eğlenceli bir opera başlıyor. 

Akın, “Papagenolar”dan sonra ikinci prodüksiyonumuz. Bu sefer çok farklı bir yolla eseri ortaya çıkardık. Öncelikle eserdeki parçaları opera repertuarının en bilinen aryalarından ve düetlerinden seçtik. Sonra yeni bir taslak konu belirledik ve belki de yine ilk kez çocuklarla beraber bu eseri yazmaya koyuldum” diyor. 

Akın, eserin başlangıç aşamasında Wolfie’yi ve Konstanze’yi oynayacak olan oyunculara sorular sorarak ilerlemiş. Şimdi hikâye sizce nasıl olmalı? Bu şarkıda sizce ne anlatmalı gibi sorularla onların duygularını ve düşüncelerini ön planda tutarak hikâyeyi oluşturmuş. 

Aryaların ve düetlerin üzerine konuyla bağlantılı yeni sözler yazdılarını ve ortaya karnaval havasında bir çocuk operası çıktığını söyleyen Akın, “Günümüz dünyasında dijital olarak çocuklar da artık her şeye çok rahatça ulaşabiliyorlar. Her türlü videolar seyredebiliyorlar. Hiçbirimiz engel olamıyoruz buna farkındasınız siz de. Fakat içten içe onlar da gerçek kaliteli sanatsal etkinliklere ihtiyaç duyuyorlar. Etrafta biliyorsunuz çok çeşitli çocuk oyunları mevcut. Bizim de hem kalite olarak hem de onların düşüncelerini, duygularını tanımalarını sağlayacak çok farklı eserler üretmemiz lazım. Müziğin de içinde olduğu bir eserde kaliteyi de sanatın bütün dallarını içeren opera sanatıyla sağlayabileceğimizi düşündük. Onlara sahne sanatlarının en güzel, en eğlenceli ve en kalitelisini sunmak, göstermek sanırım hepimizin sorumluluğu. Bu da kutsal bir görev bence” diyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler