CHP'li Adıgüzel'den Yason Burnu tepkisi: 'Ufak dokunuş' dediler yol açtılar

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, Ordu’nun Perşembe İlçesinde 1. derece arkeolojik sit alanı ve 2. derece doğal sit alanı olan Yason Burnu’na inşaat makineleri ile girilerek yol açılmasına tepki gösterdi.

Yayınlanma: 05.05.2020 - 11:28
Abone Ol google-news


Fotoğraf: AA

Konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'na soru önergesi veren Adıgüzel, "Gözümüz gibi bakmamız gereken bu doğa ve tarih harikalarına nasıl bu yapılır?" diye sordu.

Adıgüzel, boyu 200 metre olan ve eni yer yer 30 metreye kadar düşen bu yarımadada sadece 'ufak dokunuşlar' yapılacağının duyurulduğunu, ancak kepçelerle girilerek yol açıldığını vurguladı.

Ayrıca bu çalışma sırasında alanın 1. derece arkeolojik sit alanı ve 2. derece doğal sit alanı olmasından ötürü çalışmaların hem Arkeolog hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilisinin denetiminde yapılması zorunluluğuna uyulmadığını söyleyen Adıgüzel, bakanlıklara verdiği önergelerde şu sorulara yanıt istedi:

1. Yapılan işlemden Bakanlık olarak bilginiz var mıdır? Bakanlığınızdan gerekli izinler alınmış mıdır?

2. Şayet alınmadı ise bu konuda bir soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?

3. Böylesi bir doğal güzelliğin bozulduktan sonra telafisi çok güç olduğundan konuyla ilgili acil bir müdahaleniz olacak mıdır?

4. Proje incelendiğinde kiliseden fenerin olduğu üç kısma kadar yaklaşık 200 metre uzunluk 30-50 metre genişlikte alanın taş-beton yürüyüş yolları ile parsellendiğini görüyoruz.  Bu daracık bir kara parçasına, adeta birer evlik parsellere bölerek doğal dokusuna zarar verilmektedir.  Projenin bu bölümünün derhal gözden geçirip iptal edilmesi için bir girişiminiz olacak mıdır?

Kaynak: OdaTV


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler