Çare köylüden yana üretim ekonomisi
CHP milletvekili Zeybek, tarım ve hayvancılıkta acil önlem alınmaması halinde köylünün üretime son vereceğini söyledi.
Anadolu’yu gezerek köylülerin sorunlarını dinleyen CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek, tarım ve hayvancılık sektörünün sorunlarını ortaya koyan bir rapor hazırladı.
Zeybek, TBMM’ye sunacağı raporda temel sorunları şöyle sıraladı:
Buğday: 2005’te 9 milyon hektar olan buğday ekim alanı, 2018’de 7.6 milyon hektara düştü. Üretimde kuru tarımda uygulanması gereken yetiştirme tekniklerine önem verilmeli, sulama imkânlarını artırmak için yatırımlar hızlandırılmalı.
Girdi maliyetleri: Buğday fiyatlarındaki artış kimyasal gübre ve mazot gibi temel girdi fiyatlarının gerisinde kaldığından, buğday üretimi çiftçiye gelir getirmemektedir. Üreten mağdur, tüketen mağdur, ama aracılar kazançlarını katlıyor. Gübre ve mazot desteğinin acilen tekrar gözden geçirilmesi, ticaret ve sanayi sektöründeki alınması planlanan tedbirler gibi tarım sektöründe de acil eylem planları oluşturulmalı.
İthalat: Gümrük vergisi yüzde 45 olan buğday çeşitlerinde de gümrük vergisi sıfır oldu. TL’nin değer kaybı, kurdaki dalgalanmalar ve yüksek giderler gibi ithalat söylemleri de ürün hasat sezonlarında piyasaları olumsuz yönde etkilemekte, ürün fiyatlarının düşmesine yol açmakta, çiftçiyi üretimden soğutmakta ve hatta üretimden vazgeçiyor.
Kredi yok
Düzenleyici kurumlar: TMO ve tarım ürünleri piyasasını düzenleyici diğer kurumlar üreticilerin çıkarlarını koruyacak ve üretimin devamlılığını sağlayacak şekilde aktif hale getirilmelidir. Ürün pazarlaması, girdi temini ve işlenmesi konularında faaliyet gösteren kamu kurumları yeniden oluşturulmalıdır. Üreticilerin kooperatif örgütlenmesi teşvik edilmeli.
Hayvancılık: Kamuya uygun yerli ırkların geliştirilmesi, daha fazla et ve daha fazla süt verecek damızlıkların üretilmesine acil ihtiyaç var. Tarım sektöründe kredisizlik hâkim. Ziraat Bankası ve Halk Bankası ağustosta çiftçiye kredi imkânını yarı yarıya indirmiş, eylülde de kredi imkânını tamamen ortadan kaldırmış ve kredi vermemekte. Devlet, tasarruf tedbirlerine üreticiden, çiftçiden başladı. Bu acilen terk edilmesi gereken bir politika.
En Çok Okunan Haberler
- Erdoğan belayı satın aldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- ‘Kar leoparı’ neden cezaevinde
- Ünlü kebapçının kardeşi 20. kattan aşağı düştü!
- Elazığspor'dan maça çıkmama kararı!
- Kayyum belediyeyi kapattı!
- Trabzonspor'da ayrılık!
- Kılıçdaroğlu'na 'Meral Akşener' yanıtı
- Ali Koç'tan çok sert Kayserispor açıklaması!
- Al Nassr'dan Talisca açıklaması!