Beş Türk ilk 500’de
2016-2017 Dünya Üniversiteler Sıralaması listesine 18 Türk üniversitesi girdi. Sıralamanın birincisi, ABD’nin de 12 yıllık üstünlüğüne son veren Oxford oldu.
Londra merkezli Yükseköğretim Derecelendirme Kuruluşu Times Higher Education (THE) 2016-2017 Üniversiteler Sıralaması’nı açıkladı. 79 ülkeden toplam 980 üniversitenin yer aldığı listeye Türkiye’den 18 üniversite girerken, 251- 300 bandında yer alan Koç Üniversitesi en başarılı Türk üniversitesi oldu. Sabancı Üniversitesi, 301-350 bandında, Bilkent Üniversitesi 301-400 bandında yer aldı. İlk 500’de yer alan diğer Türk üniversiteleri 401-500 bandındaki Boğaziçi ve Atılım üniversiteleri oldu. Sıralamada yer bulan diğer Türk üniversiteleri ise 501-600 bandındaki İTÜ, 601-800 bandındaki Doğu Akdeniz, Hacettepe, İstanbul, TOBB Ekonomi ve Teknoloji üniversiteleri, ODTÜ, İzmir Teknoloji Enstitüsü, 801 bandının üstünde yer alan Anadolu, Ankara, Erciyes, Gazi, Marmara ve Yıldız Teknik üniversiteleri.
Geçen yıl THE sıralamasında yer almayan toplam 8 Türk üniversitesi sıralamada kendine yer bulurken, ilk defa bu listede yer alan Atılım Üniversitesi, dünyanın en iyi 500 üniversitesi içinde yer aldı. Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, şöyle dedi: “Günümüzde uluslararası alanda bu sıralamaların yeri oldukça önemli. Artık üniversitelerin yerel olması söz konusu değil, biz de uluslararası alanda rekabetçi olmalıyız. Çünkü artık bilimsel çalışmalar uluslararası ortaklıklarla yürüyor, yurtdışı öğrenci dolaşımı arttı. Atılım’ın başarısı da buna yönelik planlı bir stratejinin sonucu. Önümüzdeki on yıl içinde de dünyanın en iyi 500 üniversitesi içinde yer almayı hedefliyoruz. Atılım Üniversitesi’nin en çok öne çıktığı alan araştırma. Öte yandan eğitim kalitemizi hızla yukarı çekiyoruz. Uluslararasılaşma konusunda ise biraz daha yol almamız lazım.”
Asya ve Türkiye
THE Editörü Phil Baty ise sıralamaya yeni giren Türk üniversiteleri görmenin olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Türkiye’nin yeri açısından durum biraz karmaşık. Geçen yıl 501- 600 bandında olan ODTÜ, bu yıl 601-800 bandına geriledi. Anadolu, Erciyes ve Yıldız Teknik üniversitelerinde de düşüş var. Türkiye 2000-2014 arasında gayri safi milli hasılası içinde araştırma ve kalkınmaya ayırdığı oranı iki katına çıkardı. Ayrıca yükseköğretim için yapılan harcama, 2005-2012 arasında yüzde 93 arttı. Bu dönemde üniversite öğrencilerinin sayısı da yüzde 59 artış gösterirken öğrenci başına harcamalar da yüzde 22 oranında yükseliş gösterdi. Bunlar oldukça iyi rakamlar. Ancak aynı dönemde Uzak Doğu üniversiteleri arasında listeye girenlerin sayısı da büyük artış gösterdi. Dolayısıyla Türkiye’nin uluslararası alanda rekabetçi üniversiteler çıkarması için daha fazla çalışması gerekiyor.”
Oxford’dan tarihi başarı
Birleşik Krallık’tan Oxford Üniversitesi listenin ilk sırasında yer alarak ABD üniversitelerinin bu alandaki 12 yıllık üstünlüğüne son verirken, ABD’den Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü 2., Stanford Üniversitesi ise 3. oldu. Listenin ilk 10 sırasında ABD’den 6, Birleşik Krallık’tan 3, İsviçre’den ise 1 üniversite yer aldı.
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Erdoğan belayı satın aldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- Yıkılması gerekiyor!
- Ünlü kebapçının kardeşi 20. kattan aşağı düştü!
- ‘Kar leoparı’ neden cezaevinde
- Trabzonspor'da ayrılık!