Bekir ailesi kızlarını arıyor

Erzurum Aşkale'de Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan mültecilerin aileleriyle görüşmesine izin verilmiyor.

Bekir ailesi kızlarını arıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.11.2015 - 20:36
 
Eylül ayında Edirne’ye yürümeye çalışan mülteciler uzun süredir ülkenin dört bir yanındaki Geri Gönderme Merkezleri’nde tutuluyor. İmzalatılan kağıtlarla ülkelerine geri gönderilme riskiyle karşı karşıya olan 140 kadar mülteci, Erzurum Aşkale Geri Gönderme Merkezi’nde, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’ndaki “avukata danışma haklarından” bile mahrum bırakılıyor.
 
‘Bu numarayı bir daha aramayın’
 
Erzurum, Aşkale’de şiddete maruz kaldıklarını söyleyen burada tutulan mültecilerin arasında 28 yaşındaki Nesrin Bekir de var. Savaştan önce Halep Üniversitesi’nde kimya mühendisliği okuyan Nesrin, ailesiyle birlikte önce Afrin’e, daha sonra Hatay’a göç etti. Nesrin, Eylül ayında Ege Denizi’nde yaşanan tekne facialarına karşı yapılan gösteri yürüyüşünün ardından polis tarafından tutuklandı. 5 gün boyunca Edirne’de tutulduktan sonra önce Aydın’a, oradan Aşkale’ye gönderildi. Kardeşi Alan yaşadıklarını şöyle anlatıyor;
 
“Ablam ortadan kayboldu. Nerede olduğuna dair hiçbir fikrimiz yoktu. Erzurum’da adliyeyi aradım, emniyet müdürlüğünü aradım. Sonra Göç İdaresi’nden bir kadınla konuştum. ‘Annem hasta, endişeli, hepimiz endişeliyiz, lütfen, sadece iyi olup olmadığını merak ediyoruz’ dedim. Bu numarayı bir daha aramamı söyledi, telefonu kapattı. Suriye’ye gönderilmesinden korkuyoruz.” 
 
 
Ziyarete giden baba kızını göremedi
 
Baba Abdürrahman Bekir, Suriye’de ünlü bir senaristti. 15 yıl Şam Devlet Televizyonu’nda çalışan Bekir, “Seyf bin Dizaye” ve “Akıl Ukala” gibi ülkesinin önemli dizilerinin senaryosunu yazmış. Hatay’da sigara satarak geçimini kazanan Bekir, kızından haber alamadıktan sonra onu bulmak için Erzurum’a gitme kararı alıyor. Hatay’dan yola çıkan Abdürrahman Bekir’e, 3 Kasım’da Erzurum’a ulaştığında “Ankara’dan izin alınmadığı” gerekçesiyle kızı Nesrin’le görüşmesine izin verilmiyor. “Oraya gittim, görüşmek istedim. Kış olduğu için ona kıyafet götürmüştüm, yasak dediler. Ayakkabılarını, kemerini, telefonunu, sigarasını almışlar içeride. Suçu nedir dedim, ne zaman çıkacak dedim, bilgi vermiyoruz dediler” diyen Abdürrahman Bekir, tüm çabalarına rağmen Nesrin’i göremeden Hatay’a dönmek zorunda kalmış. Bekir ailesi, Nesrin ile birlikte yeğenleri Can Hanif Hamo, Raman Hanif Hamo, ve haksız yere tutulan tüm mültecilerin özgürlüğüne kavuşması için yetkililerden ve STK’lerden yardım istiyor.
 
AİHM, üç mülteci için geçici tedbir kararı almıştı
 
Nesrin’le aynı şartlar altında Erzurum’da tutulan Ali Fares, Muhammed Fares ve Abdülselam Sakal, Göçmen Dayanışma Ağı ve Uluslararası Af Örgütü’nün haklarında başlattıkları kampanyanın ardından aileleri tarafından ziyaret edilmişti. Bu üç isim, gönüllü avukatların girişimi sonucu Erzurum’dan Ankara’ya transfer edildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, hukuki temsil haklarına ve iç hukuk yollarına erişimlerinin reddedildiği gerekçesiyle, mülteciler hakkında sınır dışı edilmeyi engellemek amaçlı geçici tedbir kararı aldı.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon