Afganistan'dan Ayasofya'da Taliban bayrağı açılmasına tepki!

Cami olarak ibadete açılan Ayasofya’da kanlı radikal İslamcı örgüt Taliban'ın bayrağının açılması, Afganistan tarafından tepkiyle karşılandı.

Yayınlanma: 04.08.2020 - 12:38
Afganistan'dan Ayasofya'da Taliban bayrağı açılmasına tepki!
Abone Ol google-news

Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesiyle ilgili 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptalinin ardından, ibadete açıldığı 10 Temmuz'da, terör örgütü Taliban'a mensup bir grubun cami içinde Taliban bayrağı açması Afgan kamuoyunda tepkilere neden oldu. Afgan hükümeti, Taliban yanlısı propagandanın, ülkedeki barış çabalarına zarar vereceği için durdurulması gerektiğini söyledi.

Afganistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Gran Hewad, “Afgan hükümeti ve Afganistan halkı tarafından desteklenen barış süreci pratikte desteklenmeli ve bu süreci etkileyebilecek hamleler önlenmeli” dedi.

Afganistan parlamentosundan milletvekili Abdul Sattar Husaini ise konuya ilişkin açıklamasında, “Bu durum, Afganistan'ın işlerine açık bir müdahaledir ve ilgili ülkelerin, Afganistan'ın bir kimliğe ve merkezi bir hükümete sahip olmasını istemediklerini ve her zaman hükümeti zayıflatmaktan yana olduklarının da bir işaretidir" dedi.

"TALİBAN BAYRAĞI AÇTILAR"

10 Temmuz'da, Ayasofya Camisinin açılışında bir grup, Cami içerisinde Taliban bayrağı açarken, yakın zamanda da Tahran'ın kuzeyindeki Mellat Park'ta bir diğer grup Taliban yanlısı gösteri düzenlemişti.

Kabil merkezli Tolo News'e göre Afgan kamuoyu, ülke dışındaki Taliban yanlısı propagandadan kaygı duyarken, bu durumun Türkiye ve İran tarafından Afganistan'ın iç işlerine yönelik gerçekleştirilen bir müdahale olarak kabul ediyor.

İRAN TUTUKLADI, TÜRKİYE'DEN SES YOK

İran’ın Kabil büyükelçiliği, Mellat Park'taki toplantının "yasadışı" olduğunu ve Afgan vatandaşları tarafından tertip edildiğini söyledi

İran medyası, Mellat Park'ta gerçekleştirilen Taliban yanlısı gösteriyi gerçekleştirenlerin İran hükümeti tarafından tutuklandığını bildirdi.

Türkiye'den henüz konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler