ABD’nin yitik gençleri

Akademi ödüllü yönetmen Andrea Arnold son filmi American Honey’de toplumdan dışlanmış Amerikalı gençlerin içsel yolculuklarını özgün, etkileyici, şiirsel, yetkin bir anlatımla betimliyor. American Honey bugün sinemalarımızda gösterime girdi.

ABD’nin yitik gençleri
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.01.2017 - 11:30

“Bu filmi yapmaktaki en büyük neden gezgin olmamdan kaynaklanıyor. Yolculuklar bir yerlere gittiğinizi aynı zamanda hiçbir yere gitmediğinizi duyumsatırlar. Çocukluğumdan beri gezginim. Amerikan gençliğinin özünü, ruhunu bu filmimle yakaladım. Hissetmediğim şeyleri yansıtamam” diyor İngiliz kadın yönetmen Andrea Arnold. İşçi sınıfından gelen Andrea 16 yaşında oyuncu olmak için eğitimini yarıda bırakır. 18’inde televizyonda çocuk programlarında sunuculuk ve oyunculuk yapar. Ardından Los Angeles’taki Amerikan Film Enstitüsü’nü bitirir. Milk (1998), Dog (2001), Wasp (2003) adlı kısa metrajlar çeker. Wasp’la en iyi kısa film Oscar’ını kazanır. İlk uzun metrajı Red Road (Kırmızı Sokak/ 2006) ona Cannes Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü getirir. Fish Tank’la(Akvaryum/ 2009) yine Cannes’da Jüri Özel Ödülü’nü alır. Emily Bronte’nin ünlü klasiği Wuthering Heights’ı (Uğultulu Tepeler) sinemaya uyarlar (2011).

 

American Honey (Amerikan Balı/ 2016) Arnold’un ABD’inde çektiği ilk dram.

Star (Sasha Lane), kardeşleri Rubin (Brody Hunsaker) ve Kelsey’le (Summer Hunsaker) alışveriş merkezinin çöplüğünde yiyecek ararlar. O sırada dev minibüsleriyle bir grup gençle karşılaşır. İçlerinden Jake (Shia LaBeouf) Star’ın ilgisini çeker. Jake, Star’a eyaletleri gezerek insanlara dergi satmayı önerir. Babasının tacizlerine artık dayanamayan 18 yaşındaki Star kardeşleriyle evden kaçar. Rubin’le Kelsey’i annelerine teslim edip Jake ve ekibiyle buluşmak Kansas’a gider. Star’ın öyküsü binlerce Amerikalı genç kızın bilindik öyküsüdür, onlar toplumun görülmezleridir. Jake ve ekibi, Krystal (Riley Keough) için çalışmaktadırlar. Gençler, Panama, Orlando, Florida, New Jersey, Nashville, Teksas, Missouri, Baltimore gibi kıtanın çeşitli eyaletlerindendir. Her biri yitik bir kimliktir. Hepsinin düşleri, hayalleri vardır. Tüm karakterler yaşamlarında eksiklik duydukları şeyi aramaktadırlar. Gençlerin bir çoğu yoksul, parçalanmış ailelerin çocuklarıdır. Andrea Arnold, naif bir anlatımla, dürüstçe bu gençlerin sevinçlerini, üzüntülerini, sorunlarını yansıtır. Onlar toplumun dışladığı köksüz yabancılardır. Senin düşün, hayalin nesorusu onlara hiç sorulmamıştır.

Jake, dergi satıp para kazanması için Star’ı eğitmeye başlar. Star’ın kendi satıcı ağzını bulması gerekiyordur. Alıcıların görmek istedikleri kişi olmalıdır Star. Dik başlı, özgürlüğüne düşkün Star sonunda kendi satış yöntemini bulur, satış yapıp para kazandıkça da kendini Amerika’yı beceriyormuş gibi duyumsar. Star’da Krystal gibi Güneyli bir kızdır, Teksaslıdır. Gençlerin yaşamları ucuz otellerde kalarak, sabahtan akşama dek dergi satarak geçer. Star, daha iyi bir yaşama kavuşmak için bu gruba katılır. ABD’nin zengin, yoksul her türlü yüzünü görür.
Büyük minibüsün camından eyaletlerdeki yaşamı izler, ona göre yollarda geçen bu yaşam eski yaşamından iyidir.

Star’ı başarıyla oynayan Sasha Lane’i Florida’da Spring Break’te bulan Arnold, Shia LaBeouf, Riley Keough, Arielle Holmes dışındaki tüm oyuncuları amatörlerden seçti. Frisco’daki bir Meksika lokantasında saati 7 dolara çalışan Sasha Lane ilk kez kamerayla tanıştı. Elvis Presley’in torunu olan Riley Keough Mad Max: Fury Road’da, Arielle Holmes’ta Mad Love in New York’ta oynadılar. 2007’de The New York Times’da okuduğu bir makaleden etkilenen Arnold filminin senaryosunu kendi yazdı. American Honey’in Fish Tank’la benzerlikleri vardır. Star’da tıpkı Fish Tank’taki Mia gibi sıkıştığı ortamdan, yalıtımdan kurtulma isteğiyle doludur.

Psikolojik dramındaki şarkıları da (Rihanna’nın We Found Love’ı) çok iyi seçen yönetmen, Lady Antbellum’un yorumladığı, yetişkinliği geride bırakıp yeniden çocukluk dönemine dönme arzusunu yansıtan American Honey şarkısının sözleriyle
izleyiciye iletisini de verir: “Yolun öteki tarafında büyüdü, Kilise çanının çaldığı tarafta, Sevginin büyüyüp yeşerdiği yerde, Güzel büyüdü, Yavaş büyüdü, tıpkı Amerikan balı gibi, Yıllar geçip akarken özledim o günleri, Hiçbir şey tatlı değildir yaz zamanında, Bir de Amerikan balından, Herşey olabilmek için çabalamak aklını kaçırtır insana, Geri dönmek istiyorum Amerikan balına”.


Cannes Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü alan, umut, düşler, sevgi, aşk, yalnızlık, geçmişe özlem, sınıf ayrımı, inanç temalarını özgün, şiirsel bir anlatımla irdeleyen, Andrea Arnold’un yazıp yönettiği American Honey (Amerikan Balı/ 2016) bugün sinemalarımızda gösterime girdi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon