"28 Şubat ruhu, Başbakan tarafından hortlatılmıştır"

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, Başbakan Erdoğan'ın gazete patronlarına köşe yazarlarıyla ilgili söylediği sözlere tepki göstererek "Görüşünü beğenmediğinin işine son verdirme anlayışı bir başka yanıyla 28 Şubat anlayışının, ruhunun Başbakan tarafından hortlatılmasıdır" dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.02.2010 - 11:09

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın dün partisinin il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada gazete patronlarından, kendisini ve hükümeti eleştiren gazeteci ve yazarların işi son vermesini istediğini söyledi. Başbakan'ın sözlerinin gazeteciler ve yazarlar için çok ciddi tehdit ve şantaj, medyaya basın ve ifade özgürlüğüne yönelik baskı olduğunu ifade eden Abakay, Başbakan'ın bu tutumuyla Türkiye'de 'Padişahım çok yaşa' gazetecilerinden başkasına hayat hakkı tanımak istemediğini kaydetti.

Abakay şunları söyledi:


"Başbakan muhalif ses istemiyor, 'tek parti, tek lider,tek basın' istiyor. Resmi gazete, resmi gazeteciler istiyor.'Benim medyam, benim gazetecilerim, benim yazarlarım' diyerek dolaşıyor. Ancak demokrasilerde bu anlayışa yer yoktur. Başbakanı demokrat, hoşgörülü, karsi düşünceye tahammüllü olmaya davet ediyoruz. Çağımızda demokrat olmanın da, devlet adamı olmanın da ölçüsü budur. Tehdit, şantaj ve zorbalık gösterileriyle başbakanlık yapılamaz.Yapılırsa da toplumda sevgi ve saygı görmez. Görüşünü beğenmediğinin işine son verdirme anlayışı bir başka yanıyla '28 Şubat' anlayışının ,ruhunun başbakan tarafından hortlatılmasıdır."

 


Basın Konseyi'nden tepki

Basın Konseyi Genel Sekreteri Oktay Huduti, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın, AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda, gazetecilerin, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı'nın katılımıyla gerçekleştirilen zirveye ilişkin yorumlarını eleştirerek, bazı köşe yazarlarının ülkeyi gerdiğini dile getirdiğini kaydetti.

Başbakan Erdoğan'ın ayrıca, yayın organı sahiplerine, köşe yazarlarının bu tür yayınlarından sorumlu oldukları uyarısında bulunduğunu ve bu tür yayınlara imza atan gazetecilerin işten çıkartılmaları gerektiğini ifade ettiğini vurgulayan Huduti, şunları kaydetti:
''Bilindiği gibi iletişim özgürlüğü, somut olayların objektif biçimde aktarılmasının yanında, bu olayların yorumlanmasını ve düşüncelerin aktarılmasını da güvence altına almaktadır. Hukukun genel olarak kabul edilen prensipleri ve ülkemiz açısından bağlayıcı olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğü standartları, devlete bu özgürlüğü korumak konusunda sorumluluk yüklemektedir.''

Huduti, açıklamasında, Başbakan Erdoğan'ın, yayın organı sahiplerine, köşe yazarlarını, yazıları sebebiyle işten çıkartmalarını salık verdiğini ifade ederek, ''Bu tutumun, yürütmenin başı olan ve iletişim özgürlüğünü kurumsallaştırmak ve geliştirmekle yükümlü olan Başbakan tarafından sergilenmesi kaygı vericidir. Başbakan Erdoğan'ın yayın organı sahiplerine yaptığı çağrı, ifade özgürlüğü açısından kabul edilemezdir'' görüşüne yer verdi.

Oktay Huduti, Basın Konseyi olarak başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere herkesi, demokrasinin vazgeçilmez bir unsuru olan iletişim özgürlüğü konusunda sorumluluklarını yerine getirmeye ve hassasiyete davet ettiklerini belirtti.


ERDOĞAN'DAN MEDYA PATRONLARINA FIRÇA


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler