Yarın açılıyor... Ağaçlar gitti ama ekolojik köprü var
2013 yılında İstanbul'un fethinin kutlandığı 29 Mayıs'ta temeli atılan 3 milyar dolar maliyetli Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu yarın hizmete giriyor.
Temeli atıldığında büyük bölümü ormanlık alan olan bölgenin çevresinin, 39 aylık çalışmanın ardından oldukça değiştiği görülüyor.
İstanbul'un kalan son ormanına bir hançer gibi saplanan otoyol üzerine bir de ekolojik köprü yapıldığı görüldü.
Hayvanların karşıdan karşıya geçmesini sağlayan bir ekolojik köprüye de sahip Kuzey Marmara Otoyolu büyük bölümü ormanlık alandan, bazı bölümlerde ise 845 metreye ulaşan viyadükler üzerinden, havuzlu villalar arasından geçiyor.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara otoyolu projesinin temeli, Sarıyer, Garipçe köyünde dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle atılmıştı.
Temeli atıldıktan sonra büyük bir hızla ilerleyen inşaat şantiyesinde köprü kuleleri 2013 yılının kasım ayında 90'ar metre, şubat ayında ise 200 metreye ulaştı. 2014 yılının eylül ayında 300 metreye ulaşan kuleler 2015 yılı başında Avrupa yakasında 322 metre, Asya yakasında ise 318 metre olarak tamamlandı. 2015 yılının haziran ayında kılavuz kablo çekilmesinin ardından ana kablo tamamlandı. 2015 yılının Eylül ayında ilk kez ışıklandırılan köprüde tabliyeler rekor bir sürede döşenirken, 9 metrelik son tabliye 6 Mart 2016 tarihinde yerine yerleştirilmişti. 2014 yılında ilk asfaltlamanın yapıldığı 116 kilometrelik Kuzey Marmara otoyolunda ise çalışmalar geçtiğimiz ay tamamen bitmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama