Olmazsa olmaz uygulamalar
Facebook: Televizyon programlarında çiftlere “nasıl tanıştınız” diye sorulduğunda: “Beni ortak arkadaşımızın ‘face’inde görmüş, çok beğenmiş. Sonra beni arkadaş listesine eklemek için izin istedi, ben de hemen izin vermedim kıvrandırdım önce; ama sonra profiline baktım beğendim ve izin verdim yani ‘face’ten arkadaş olduk biz. O gece saatlerce konuştuk, iki aya kadar da evleniyoruz” dedikleri bu program: Facebook!
Bir tür dünya çapında okul albümü gibi, arkadaşlar birbirleriyle haberleşmeyi kabul ediyor, arkadaşının arkadaşlarını görebiliyorsun, ortak gruplar oluşturuyorsun, mesajlaşıyorsun, resim, video ekleyebiliyorsun. Şöyle düşünelim eskiden kafe, pastanelere gruplar halinde gidilir saatlerce muhabbet edilirdi ya, şimdi gençler bilgisayar başında bütün dünyaya açık bir pastaneye gidiyor ve orada kimi seçerlerse onunla hayatı paylaşıyorlar.
Twitter: Bütün dünyanın birbirini anlık takip ettiği 140 karakteri geçmeyen cümlelerle duygu düşüncelerini, resim video paylaştığı ve paylaştıkları, hükümetlerin hoşuna gitmediğinde başınıza iş açıldığı evrensel haber merkezi gibi düşünebilirsiniz. Dünyada Twitter hesabı olmayan gazete, gazeteci, lider, sanatçı, 40’ından genç iş güç sahibi biri yoktur desek yeridir. Özel olarak takip etmek istediğiniz kişilerin listesini oluşturuyorsunuz. Misal Başbakan’ı izliyorsanız o anda hangi resmi kabulde olduğunu izliyorsunuz, yakın bir arkadaşınız ne yapıyor diye bakacak olursanız o sırada ne yaptığını anlarsınız.
Whatsapp: Birbirinin telefon numarasını bilen insanlar için dahili haberleşme hattı. Hani şirket içinde dahili numaralar vardır ya, aynen o mantıkta düşünebilirsiniz. Konuşmak da mümkün gerçi eski alışkanlıklar devam ediyor ve daha çok mesaj atılıyor. Telefonu çalınca açmayan ama Whatsapp’tan mesaj attığınızda anında mesajla cevap veren insan sayısı şaşılacak kadar çok. Gerçi bu durumun basit bir açıklaması var... Rahatsız etmek istemiyorsunuz ama bir yandan da işiniz hallolsun istiyorsunuz, nasıl yağdan kıl çeker gibi işin içinden çıkacaksınız? Whatsapp’la!
YouTube: Dünyaca ünlü video sitesi ve uygulaması. Yok yok. Konuya göre arama yapabilirsiniz zevklerinize göre listeler oluşturabilirsiniz. Aklınıza ne gelirse var (çok şükür bazı yaş kontrol mekanizmaları da var) ama yelpaze geniş Başkan Obama’nın o sabah yaptığı konuşma da var, evde birbirlerine pati atan sevimli kediler de. İlk kez girenlerin (her şeyin bir ilki vardır) bir iki saat içeride dolaşmadan çıkacaklarını hiç sanmam. Videoları kim mi yüklüyor? Herkes! Kim mi izliyor? Herkes!
Spotify: Dünyanın müziği, türüne göre, sanatçısına göre, keyfinize göre seçip dinliyorsunuz. Hiç bunlarla uğraşmak istemezseniz, bir de kendi radyosu var. Hani kulaklık takıp kafalarını hafiften sağa solla sallıyorlar ya... Büyük ihtimalle Spotify’ye bağlanmışlardır. Ücretsiz olanı var, bir de reklamları kaldıran ve artı avantajlar sağlayan ücretli Spotify Premium var (Ayda 9.99 TL).
Getir: Gençler her şeyi internet üzerinden sipariş vererek alıyor, öyle alışveriş yapıyorlar; dondurmayı bile! Örneğin Getir diye bir uygulama var bebek bezinden dondurmaya, köpek mamasından ampule, tıraş köpüğünden deterjana kadar 200 küsur ürünü size dakikalar içinde ulaştırıyor, getiren kuryenin nerede olduğunu da harita üzerinden izleyebiliyorsunuz.
Bejeweled: Oyun oynuyorlar, saatlerce oyun oynayabiliyorlar çünkü oyunlar çok keyifli ve örneğin sekiz saatlik bir otobüs yolculuğunu dört saate indirebiliyor. Bir saat ders çalışmakla bir saat oyun oynamak arasındaki fark Einstein’ın zaman izafidir kuramını en güzel açıklayan örneklerden olabilir. Bejeweled’i bilmeyen genç yoktur (bir klasik onlar için), torununuza “Açsana bir Bejeweled ben oynayacağım” diyerek sürpriz yapabilirsiniz, becereceğinize de hiç şüpheniz olmasın.
NTV Hava+: Hava durumuna bakıyorlar, büyük olasılıkla kendi telefonlarıyla birlikte gelen hava durumu uygulamasını kullanıyorlardır. Veya Yahoo Hava gibi meteorolojiye göre ekranı değiştiren havalı bir uygulama indirmişlerdir... Ama onlara şu soruları sorarak şaşırtabilirsiniz: Bu havada saçlarımın kıvrılma riski var mı? Köpek gezdirmeye uygun mu? Astım riski yüksek mi? NTV Hava+ Yaşam bölümünde bu ve benzeri değerlerin cevabını veriyor.
E-devlet: Devletle olan hemen bütün işlerini yaptıkları yer. Burası hemen her işin görüldüğü dev bir devlet dairesi... Pasaport alıyorlar, vergi borçlarını, adli sicillerini sorguluyorlar, aile doktorları ile temasa geçiyorlar, sürücü belgesi ceza puanlarını öğreniyorlar... Devlette yok yok!
Instagram: Burada da resim paylaşılıyor. Dünyanın her yerinden hayatınızda göremeyeceğiniz güzellikte resimler bulabilirsiniz burada. Ancak iş resimle kalmadı, resim altları ve yorumlar da ya- zılmaya başlandı, videolar eklendi. Burada birisinin resimlerini, mesajlarını beğenecek olursanız takipçisi oluyorsunuz ve hayatını kare kare izliyorsunuz. Tabii canınızı sıkan biri olursa onu takipçileriniz arasından silmeniz mümkün.
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Erdoğan belayı satın aldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Yıkılması gerekiyor!
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- Ünlü kebapçının kardeşi 20. kattan aşağı düştü!
- ‘Kar leoparı’ neden cezaevinde
- Trabzonspor'da ayrılık!