Bir ailenin çaresizliği, artık ağrılara dayanamıyor... Crohn Hastası genç ölüme gün sayıyor
Sivas'ta maddi imkansızlıklar nedeniyle ameliyat olamayan crohn hastası çocuk ölümü bekliyor. Çaresiz aile, kendilerine yardım eli uzatılmasını istiyor. (İHA)
İHA
Sivas'ın Gemerek ilçesinde yaşayan 16 yaşındaki Selahattin Yıldız, yaklaşık 4 yıldır crohn hastalığının pençesinde. Aile maddi imkansızlıklar yaşarken, Selahattin Yıldız'ın ameliyat olmaması halinde hayatta kalması çok düşük bir ihtimal olarak değerlendiriliyor. Şiddetli ağrıları nedeniyle sürekli tedavi gören genç, ağrılarını dindirmek için geçici çareler arıyor.
Yıldız’ın bisiklet tamirciliği yaparak geçimini sağlayan babası Ali Yıldız (50), oğlunun ameliyat olmaması halinde ölebileceğini belirtderek, “4 yıldır benim çocuğum rahatsız. Bu sene rahatsızlığı daha çok arttı. Gitmediğimiz hastane kalmadı. Sivas’a gittik, Niğde’ye, Ankara’ya gittik. En son Kayseri’de üç, dört ay içerisinde crohn hastası diye teşhis konuldu. Ameliyat olmazsa çocuğum ölecek. Yapacak bir şey yok, elimden bir şey gelmiyor, imkanlarım yok” dedi. Baba Ali Yıldız, Kayseri’de bulunan özel bir hastanenin ameliyatı yapabileceklerini fakat 22 bin Türk Lirası istendiğini belirtti.
Anne Nebahat Yıldız (51) ise, “Bulamıyorum çaresini her yere gittik. Çaresiz kaldım ben” diye konuştu.
SİNDİRİM SİSTEMİ İLTİHAPLANIYOR
Crohn hastalığı sindirim kanalını tutan iltihabi bir hastalıktır. Ağızdan anüse kadar sindirim sisteminin tüm bölümlerini tutabilmesine karşın sıklıkla ince bağırsağın son kısımlarını veya kalın bağırsağı tutar. Crohn, sıklıkla ülseratif kolit ile karışır. Fakat ülseratif kolit hastalığı sadece kalın bağırsakta görülürken, Crohn ağızdan anüse kadar her bölgede oluşabilir. Ülseratif kolit hastalığında sadece kalın bağırsağın içini örten yüzeysel tabaka hasta iken, Crohn hastalığında bağırsağın tüm katları hastadır. Her yaş grubunda olmasına rağmen, sıklıkla 16-40 yaş arasında görülür. Kalıtsal olabilir.
Ülkemizde çok görülmemekle birlikte, Batı toplumlarında, örneğin ABD'de yaklaşık 2 milyon kişi bu hastalıklardan etkilenmektedir.
BELİRTİLERİ NELER?
Belirtiler, tuttuğu bölgeye göre değişebilir. En sık belirtiler, kramp tarzında karın ağrısı, ishal, ateş, kilo kaybı, halsizlik, güçsüzlük ve şişkinlik hissidir. Çocuklarda gelişme geriliği ile karşımıza çıkabilir. Diğer belirtiler anüste ağrı ve akıntı, deride yaralar, makat bölgesinde apseler, çatlak ve eklem ağrısıdır. Bunun haricinde az sayıda hastada üveit şeklinde göz tutulumu ya da sklerozan kolanjit adı verilen ve safra yolları tutulumu gibi tablolar ortaya çıkabilir. (İHA)