'7 bin yıllık buğday' iddiası doğru çıkmadı
Marmaris’te organik tarım yapan mikrobiyoloji uzmanı Metin Öztürk'ün, arkeolojik kazılarda çıkarılan 7 bin yıllık Siyez buğdayı tohumunun birkaç tanesinden üretim yapmaya başladığı iddia edilmişti. Ancak iddialar doğru çıkmadı.
DHAMuğla’nın Marmaris ilçesinde kiraladığı arazide dört yıl önce organik tarıma başlayan mikrobiyoloji uzmanı Metin Öztürk'ün, arkeolojik kazılarda çıkarılan küpte bulunan 7 bin yıllık siyez buğdayı tohumunun birkaç tanesinden üretim yapmaya başladığı iddiası gündem olmuştu.
Ancak teyit.org'un incelemesine göre söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.
Buna göre; herhangi bir buğday tohumunun bire 8 bin vermesi günümüzde mümkün değil. Hesaplamalara göre buğday tohumunda dünya çapında rekor verim, iddia edilenin onda biri.
Ayrıca Kültepe’deki en eski yerleşim yeri 4 bin 500 yıl öncesinden. Yani küplerde 7 bin yıllık buğday tohumu bulunması mümkün değil.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kazı Sonuçları Toplantıları’na göre son yıllarda Kültepe’de yapılan kazılarda buğday ya da arpa tohumu bulunmamış.
Kültepe kazısı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu da söz konusu iddiaların yanlış olduğunu söylemişti.
Genel olarak kazılarda bulunan tohumlar kömürleşmiş ya da fosilleşmiş olduğundan, çimlenme oranı epey az ve dünya çapında laboratuvar ortamında yürütülen çalışmalarda bile başarı oranı çok düşük.