AKP içerisinde ‘tabanın partiden uzaklaşmasının durdurulması gerektiği’ tartışma konusu
Yerel seçimde birinciliği CHP’ye kaptıran AKP’de, “CHP’nin oy oranını koruduğuna” dikkat çekildi.
Selda Güneysu
31 Mart’ta yapılan son yerel seçimlerde AKP ilk kez ikinci parti konumuna gerilemişti. Seçim sonrasında da AKP içinde ve tabanda “çözülmelerin olduğu” değerlendiriliyor. Parti kurmayları, 2025 yılında gerçekleştirilecek olağan kurultay ile yönetim kadrolarında yapılacak değişim ile birlikte “bu çözülmenin son bulacağı” değerlendirmelerini yaparken, artan enflasyon ve hayat pahalılığı başta olmak üzere “yargı, eğitim, sağlık” alanlarında yaşanan olumsuz gelişmelerin de parti tabanında “giderek tepki topladığı” ifade ediliyor. AKP’de, yerel seçimlerde CHP ile AKP arasındaki oy farkının hâlâ korunduğu dillendirilirken, AKP seçmeninde görülen çözülmenin daha çok YRP gibi milli görüş geleneğini sürdürmek isteyen partilere doğru evrildiği belirtiliyor.
BİRLEŞME İSTENMİŞTİ AMA...
Ahmet Davutoğlu’nun liderliğindeki Gelecek Partisi ile Ali Babacan’ın liderliğindeki DEVA Partisi’nin geçen günlerde “birleşeceği” tartışılmıştı. Her iki parti heyetleri önce kendi aralarında görüşmeler yürütmüş daha sonra bu görüşmeler genel başkan düzeyinde gerçekleştirilmişti. Her iki partide de “Türkiye’de milliyetçi - muhafazakâr partilerin sayısının artmasıyla birlikte aynı siyasi görüş etrafında toplanan seçmenlerde de kopuşların yaşandığı ve bu seçmenlerin bir çatı altında birleştirilmesi gerekliliği” dile getirilmişti. Ancak her iki partide somut bir birleşme gerçekleşmezken, görüşmelerin sürdüğü de ifade ediliyor. DEVA, Gelecek Partisi, YRP ve Saadet Partisi gibi partilerde de “AKP tabanındaki kopuşların artık görünür hale geldiği” ifade ediliyor. Milliyetçi - muhafazakâr seçmenler için de artık “AKP dışında seçenek olabilecek bir partinin olması gerektiği” kaydediliyor.
‘YENİDEN GÜVEN TESİSİ ŞART’
AKP’li kurmaylar da yerel seçimlerin ardından siyasette yaşanan bu gelişmeleri yakından takip ediyor. Diğer partilerin politikalarını da masaya yatıran AKP, kendi parti tabanında meydana gelen “kopuşlar için de bazı hamlelerin yapılması gerektiğini” vurguluyor. Bu nedenle başta milletvekilleri olmak üzere parti yöneticileri ve teşkilatlarının “daha çok sahada olmaları ve yurttaşların sorunlarının çözümüne yönelik birtakım projeler ortaya koymaları” istenirken, en başta da “parti tabanında AKP’ye olan güvenin yeniden tesis edilmesi gerekliliğinin” altı çiziliyor. Ancak yurttaşların “AKP’ye yeniden güven duyabilmesi için iç politikada da birtakım adımlar atılmasının önemi vurgulanıyor.” Bu nedenle AKP iktidarının sadece ekonomi alanında değil, yargı, sağlık, eğitim gibi alanlarda da “iktidarın ilk yıllarındaki gibi yeni reformların yaşama geçirilmesi gerekliliği, aksi halde parti tabanındaki çözülmenin daha da büyüyeceği ve merkez sağda boşluk oluşması durumunda seçmenin tercihinin o boşluğu doldurabileceğini düşündüğü yeni partilerden yana olacağı” kaydediliyor.