Zirve Yayınevi davasında 19. duruşma yapıldı

Malatya'daki Zirve Yayınevinde, 1'i Alman, 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili davanın 19. duruşması, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

cumhuriyet.com.tr

Zirve Yayınevi'nde 3 kişinin öldürülmesi ile ilgili davaya devam edildi. Duruşma salonunda biri tutuksuz 6 sanık hazır bulunurken, cinayetlerin azmettiricisi olduğu iddiasıyla tutuklu bulunan ve geçen duruşmaya ''ödenek yokluğu'' gerekçesiyle getirilemeyen Varol Bülent Aral'ın, Adana Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine sevk edildiği gerekçesiyle duruşmaya katılmadığı belirtildi.

Bir önceki duruşmada yapılan tebliğe rağmen gelmeyen ve hakkında zorla getirilme kararı çıkarılan tanık Burcu Polat da Balıkesir'de öğrenci olduğu gerekçesiyle mahkeme salonunda bulunmadı.

 

Suç duyurusu talebi

Müdahil avukatlardan Hafize Çoban, Varol Bülent Aral'ın duruşmaya getirilmemiş olmasında kasıt olabileceği görüşünde olduklarını ifade ederek, ''Adıyaman 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından alınan bir kararda kişinin herhangi bir akıl eksikliğinin bulunmadığı belirtilmiş olmasına rağmen ve bu kararın dosyada bulunmasına karşın sanığın Adana'ya sevk edilmesi konusunda yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyorum'' dedi.

Avukat Erdal Doğan da tanık Burcu Polat'ın da öğrenci olmasının mazeret sayılamayacağını, dolayısıyla okulların tatil olduğu için getirilmesinde bir engel bulunmadığını savunarak, bu kişiyi salonda hazır etmeyenler hakkında da suç duyurusunda bulunulmasını talep ettiklerini ifade etti.

Mahkeme heyeti, Sanık Varol Bülent Aral'ın bir sonraki duruşmaya getirilmesi için Adana Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasına, tanık Burcu Polat'ın da hazır edilmesi için yazı yazılmasına karar verdi. Mahkeme, ayrıca Adana Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına yazılacak yazıda, bu kişilerin bir dahaki duruşmada bulunmaması halinde suç duyurusunda bulunulacağının belirtileceğini kaydetti.

Duruşma 21 Ağustos tarihine ertelendi.

 

"Neden siyah gömlek?"

Bu arada, duruşma salonunda bulunan sanıklardan Emre Günaydın, Hamit Çeker, Cuma Özdemir ve Abuzer Yıldırım'ın siyah gömlek ve pantolon giydikleri dikkati çekti. Cumhuriyet savcısı, sanıklara, ''Neden hepiniz siyah gömlek giydiniz? Özellikle siyah olmasının özel bir nedeni mi var?'' diye sordu.

Sanıkların yanıt vermemesi üzerine Cumhuriyet savcısı, ''İtalya'da 'Kara Gömlekliler' diye bir gladyo var. Onlara mı özendiniz?'' sorusunu yöneltti.

Sanıklar, özel bir nedenin olmadığını, tesadüf olduğunu dile getirdi.

 

"Yargılamayla alay ediyorlar gibi bir durum var"

Müdahil avukatlardan Erdal Doğan, duruşma sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, sanıklardan Varol Bülent Aral'ın getirilmemesine anlam veremediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Önceki duruşmada 'ödenek yokluğu' denildi. Bizler bu konuda Adalet Bakanlığının söyleyecek bir şeyi vardır diye düşündük. Ancak herhangi bir açıklama gelmediği gibi, bu sefer de akıl sağlığının yerinde olduğunu belirten adli tıp raporu olmasına rağmen Adana'da tedavi gördüğü gerekçesiyle getirilemediği ifade edildi. Sanki yargılamayla alay ediliyor gibi bir durum var. Umarız böyle değildir. Tanık Burcu Polat'ın da öğrenci olduğu gerekçesiyle getirilememiş olması oldukça manidardır.''

 

Olay

Malatya'da 18 Nisan 2007'de Zirve Yayınevinde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel bıçakla öldürülmüş, zanlılardan Salih Gürler (20), Cuma Özdemir (20), Hamit Çeker (19) ve Abuzer Yıldırım (19) olay yerinde yakalanmıştı.

Olaydan sonra üçüncü katın penceresinden kaçmaya çalışırken düşerek yaralanan Emre Günaydın, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezindeki tedavisinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

Tutuklu sanık Emre Günaydın'ın olaydan yaklaşık 2 yıl sonra cezaevinde cumhuriyet savcısına verdiği ifadenin ardından olayın azmettiricileri olduğu gerekçesiyle Varol Bülent Aral ve Zirve Yayınevi çalışanı olduğu belirtilen Hüseyin Yelki tutuklanmıştı. Yelki, 22 Mayıs 2009 tarihindeki duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.