Zirai ilaç bayilerinden tepki
Antalya'da reçetesiz zirai ilaç sattıkları gerekçesiyle Tarım İl Müdürlüğü tarafından iş yerleri bir ay süreyle kapatılan ilaç bayileri, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın bu uygulamasına tepki gösterdi.
cumhuriyet.com.trAntalya ve Kumluca ile diğer ilçelerden gelen 200'e yakın zirai ilaç bayisi ve ziraat mühendisi Antalya Tarım İl Müdürlüğü önünde toplanarak, reçetesiz zirai ilaç sattıkları gerekçesiyle 35 bayinin bir ay süreyle kapatılmasına tepki gösterdi.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, burada yaptığı açıklamada Antalya'nın tüm ilçe ve köylerinde, zirai ilaç ve alet bayi olarak görev yapan ziraat mühendislerinin, üretici ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na en yakın çalışma grubu olarak yasalarca kendilerine verilen görevleri yapmaya çalıştıklarını söyledi.
Üreticilere bilgi ve teknolojinin aktarılmasının yanı sıra Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile koordineli olarak resmi belgelerin düzenlenmesine ve üreticinin finansal olarak desteklenmesine ciddi katkılar sunduklarını ifade eden Tuncer, şunları kaydetti:
''Çalışma alanımızla ilgili olarak gerçekleştirilen son yasal düzenlemeler meslek onurumuzu yok sayan ve ticari faaliyetlerimizi ciddi anlamda engelleyen bir süreci başlatmıştır. Dünyada bir başka örneği olmayan 'Bitki Koruma Ürünlerinin Reçeteli Satışına İlişkin Yönetmelik' bu alanda en önemli ve dikkat çekici düzenlemedir. Bu yönetmelik kapsamında talep edilen tüm bitki koruma ürünlerinin reçeteyle satışının uygulanması mümkün değildir. Böyle olduğu içindir ki bakanlık yetkilileri tarafından yapılan denetimlerde, denetlenen bayiler kapatılmaktadır. Bayilerin kişisel kusurlarından kaynaklanmayan bu uygulamanın sona erdirilmesi üreticileri girdi temini ve ilaç bayii ziraat mühendislerinin geleceği açısından son derece önemlidir. Bu yönetmelik kapsamında yapılacak denetimlerde kapatılamayacak bayi yoktur.''
Tuncer, ekonomik krizin tarım sektörünü ciddi anlamda etkilemeye başladığı bugünlerde zirai ilaç bayileri iş yerlerinin 1 ay süre ile kapatılmasının birçok meslektaşının iflasına ve işsiz kalmasına, tarım girdilerinin el altından ve kayıt dışı satılmasına neden olacağını vurguladı.
Tuncer, ''Tüm zirai ilaç ve alet bayilerinin kapatılmasına neden olacak bu yönetmeliğin değiştirilmesi için Ziraat Mühendisleri Odası her türlü resmi ve hukuksal girişimde bulunmuştur. Yönetmelik değiştirilinceye kadar geçiş döneminde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinin daha duyarlı ve toleranslı davranmalarını bekliyoruz'' dedi.
Öneriler
Tuncer, ZMO Antalya Şubesi Zirai İlaç ve Alet Bayi Çalışma Komitesi tarafından reçeteli zirai ilaç satışıyla ilgili önerilerini de şöyle sıraladı:
''Kapatılmalarının ana nedeni dünyanın hiçbir ülkesinde bulunmayan ve yürütülmesi imkansız olan bu yönetmeliktir. Bu yönetmelik hükümlerine göre Türkiye genelinde kapatılamayacak bayi yoktur. Yapılması gereken Türkiye koşullarına ve mühendis üretici ilişkilerine uygun bir yönetmeliğin hazırlanarak yürürlüğe konmasıdır. Aksi takdirde üretim sezonunun ortasında ve ekonomik kriz ortamında kapatılan zirai ilaç ve alet bayisi birçok meslektaşımızın iflasına, işsiz kalmasına ve üreticilerin girdi temininde zorlanmasına neden olacaktır. Mevcut yönetmelik en kısa sürede değiştirilmelidir. Tarım ilaçları risk gruplarına göre değerlendirilerek insan ve çevre sağlığı açısından tehdit oluşturanların reçete ile satışı sağlanmalıdır. Zirai ilaç kalıntılarının önlenmesi açısından üretici kayıt defterlerinin üreticiler tarafından tutulmasını sağlayacak düzenlemeler getirilmelidir. Toptancı hallerin girişinde rezidü analizlerinin yapılmasını sağlayacak laboratuvar sayısının artırılması sağlanmalıdır. Türk Gıda Kodeksi ivedilikle güncellenerek üreticilerin haksız yere yargılanmasının önüne geçilmelidir. Gıda güvenliğinin sağlanması açısından pestisitlerin ürün çeşidine göre ruhsatlanması ve ilaç firmalarının konu ile ilgili çalışmalarına hız verilmelidir. Bitki koruma ürünlerinin reçete ile satış yönetmeliği değiştirilinceye kadar zirai ilaç ve alet bayilerine reçete yazma yetkisi verilmelidir.''