Zeytin ağaçlarını savunan köylülere saldıran güvenliğe hapis cezası

Manisa’nın Soma ilçesine bağlı Yırca köyünde zeytin ağaçlarının kesilerek termik santral yapılmasına karşı çıkan köylüleri darp eden özel güvenlikçilere hapis cezası verildi.

cumhuriyet.com.tr

Maden faciasının yaşandığı ve 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma’da Kolin firması, 5 yıl önce köylülerin geçim kaynağı olan zeytin ağaçlarının ortasına termik santral yapmak istemiş, ancak köylüler buna karşı direnmişti. 

ÖZEL GÜVENLİK KÖYLÜLERE SALDIRMIŞTI

Artıgerçek'ten Rıfat Doğan'ın haberine göre, zeytin ağaçlarının bulunduğu alanda nöbet tutan köylüler, 6 bin 600 zeytin ağacının kesilmesi üzerine özel güvenliklerle tartışmış çıkan arbedede özel güvenlikçiler köylülere cop ve biber gazıyla saldırmıştı. Köylülerin direnişi sonuç vermiş, Danıştay, termik santralle ilgili iptal kararı almıştı. Özel güvenlikçilerin darp ettiği yurttaşlar ise özel güvenlikçilerden şikayetçi olmuştu.

AYRI AYRI TOPLAM 6 YIL HAPİS CEZASI

Şikayet sonucunda dört özel güvenlik görevlisi hakkında Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Bugün görülen karar duruşmasında mahkeme, şikayetçi Kamile Çiftçi’ye dönük “cebir kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçu işledikleri gerekçesiyle özel güvenlikçiler Engin Er, Hüseyin Sinan Kut, Barış Aksun ve Ali Bilik hakkında TCK’nın 109/2 maddesi gereğince suçun işleniş biçimi, işlendiği yer ve zaman, suçun işleniş özellikleri, meydana gelen zarar miktarı dikkate alınarak ayrı ayrı 2 yıl hapis cezası verdi. 

Dört sanık hakkında ayrıca eylemlerini birden fazla kişi ile gerçekleştirdikleri için TCK 109/3-b maddesi gereğince bir kat artırım yapılarak sanıklara ayrı ayrı 4 yıl hapsi cezası verilmesine karar verilirken, sanıkların duruşmadaki hal ve hareketleri nedeniyle indirim yapılarak hapis cezası 3 yıl 4 aya indirildi. 

CEZA BİTENE KADAR SEÇME VE SEÇİLME HAKKINDAN MAHRUM KALACAKLAR

Mahkeme, dört sanığın infazın sona ermesine kadar seçme ve seçilme haklarından mahrum bırakılmasına karar verdi. Dört sanığa şikayetçi Kerem Özkılınç’a dönük aynı suçu işledikleri gerekçesiyle 2 yıl hapis cezası verildi. Dört sanık, eylemlerini birden fazla kişi ile gerçekleştirdikleri gerekçesiyle ayrı ayrı verilen 4 yıl hapis cezasına çarpıtırıldı. Mahkeme sanıkların aldıkları cezalarda 2/3 ve 1/6 oranlarında indirime giderek, hapis cezalarını 1 yıl 4 ay ve 1 yıl 10 aya indirdi. 

Şikayetçi Mehmet Öksüz’e yönelik aynı suçu işledikleri için dört sadığa 2 yıl ceza verilirken, eylemlerini birden fazla kişi ile gerçekleştirdikleri gerekçesiyle 4 yıl hapis cezası verildi, cezada indirime gidilmedi. Sanıklara toplamda ayrı ayrı 6 yıl 8’er ay hapis cezası verildi. 

Mahkeme, Ulaş Yavuz’a karşı işlendiği öne sürülen suç için kesin inandırıcı somut delil bulunmaması nedeniyle yüklenen suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle beraatlerine karar verdi. Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi, istinaf yolunun açık olduğunu belirtti. 

AVUKAT ATALAY: HUKUKA AYKIRI DURUM TESPİT EDİLMİŞTİR

Bir kısım müştekinin avukatı ve Sosyal Haklar Derneği Genel Sekreteri Can Atalay, kararı şu sözlerle değerlendirdi: Doğal varlıklara sahip çıkanlara zulmetmek suçtur. Bu karar ile 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetleri Kanunu’na dayanılarak ‘yakalama’ ve zor kullanma yapılamayacağı ve özel güvenlik görevlileri tarafından gerçekleştirilen hukuka aykırı yakalama işlemlerinin, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçunu oluşturacağı açıklığa kavuşmuştur. Şikayetçilerin, özel güvenlik görevlileri tarafından gerçekleştirilen kelepçelenmesi ve bulundukları alandan zorla çıkartılmalarının ‘yakalama’ değil, müştekilerin fiilen alıkonulması ve ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçunu oluşturduğu tespit edilmiştir.