Zeugma mozaikleri gün yüzüne çıkacak
Gaziantep'in Nizip ilçesindeki Zeugma Antik Kenti'nde 2000'li yıllarda gerçekleştirilen kurtarma kazılarıyla Birecik Baraj Gölü suları altında kalmaktan kurtarılarak Gaziantep Arkeoloji Müzesi'ne taşınan mozaikler, yeni yaptırılan Zeugma Mozaik Müzesi'ne taşınıyor.
cumhuriyet.com.trKültür ve Turizm Bakanlığı'nın yürüttüğü ''Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi Teşhir, Tanzim ve Çevre Düzenlemesi Projesi'' kapsamında, mozaik müzesi olarak kullanılacak kompleksin tamamlanmasının ardından halen Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen ve korunan mozaiklerin nakli için çalışmalara başlandı. Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Zeugma Mozaik Müzesi Projesi'nin gelecek yıl içerisinde tamamlanacağını söyledi.
Kamçı, ''Proje kapsamında halen ilk kez sergilenecek mozaiklerin restorasyonunun yanı sıra sergilenen mozaiklerin de taşınması için çalışmalar yapılıyor'' dedi. Zeugma Mozaik Müzesi hizmete açıldığında, Gaziantep'i ziyaret edecek yerli ve yabancı turistlere daha çok mozaiği daha iyi koşullarda izletebileceklerini kaydeden Kamçı, müzelerin sanat, bilim, tarih ve kültürle ilgili eserlerin korunup sergilendiği, tanıtıldığı ve gelecek kuşaklara aktarıldığı, geçmişle aramızda köprüler kuran ve dünyanın tarihteki yolculuğunu gösteren özel mekanlar olduğunu vurguladı.
Kamçı, müzelerin turizmi geliştirme çalışmaları içerisinde önemli ve öncelikli bir alan olduğunu, Gaziantep'te son yıllarda çok sayıda müze açıldığını, açılan müzelerin Gaziantep'in sanayi ve ticarette kaydettiği gelişmeyi turizm alanında da gerçekleştirmesine önemli katkı yapacağını vurguladı. Kamçı, Zeugma Mozaik Müzesi'nin Gaziantep için çok önemli bir yatırım olduğunu vurguladı.
Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Salih Efiloğlu da konuşmasında, yatırım bedelinin 40 milyon liranın üzerinde olduğunu vurguladığı Zeugma Mozaik Müzesi ile Gaziantep'in ''muhteşem'' diye tarif edilecek güzellikte ve zenginlikte bir müzeye kavuşmuş olacağını ifade etti. Gaziantep'te turizmi geliştirme çalışmalarının ''yılda bir milyon turist'' parolasıyla sürdürüldüğünü kaydeden Efiloğlu, ''Gaziantep için öngörülen 'yılda bir milyon turist' hedefinin ben kolaylıkla aşılabileceğine inanıyorum'' diye konuştu.
Bir değil iki mozaik koleksiyonu sergilenecek
Gaziantep'te İpekyolu üzerinde bulunan Zeugma Mozaik Müzesi'nde bir değil iki mozaik koleksiyonu sergilenecek. Zeugma Mozaik Müzesi'nde, Gaziantep Arkeoloji Müzesi'ni ziyaret edenlere gösterilen Zeugma Mozaikleri Koleksiyonu yanında müzenin depolarında korunan ya da bu yıl bulundukları yerlerden kaldırılan mozaiklerden oluşan Bizans Mozaikleri Koleksiyonu da sergilenecek.
Zeugma Antik Kenti'ndeki kurtarma kazılarında gün ışığına çıkarılan 875 metrekare mozaiğin, Arkeoloji Müzesi'nin yetersiz kalması nedeniyle ancak 520 metrekaresi ziyaretçilere gösterilebiliyor. Zeugma Mozaik Müzesi hizmete açıldığında toplam 875 metrekare olan Zeugma mozaiklerinin tümü teşhir edilebilecek. Zeugma Mozaik Müzesi'nde ayrıca restorasyonu yapılan ve sergilemeye hazır 300 metrekare yüzey alanına sahip Bizans mozaikleri de ziyaretçilerle buluşturulacak. Halen devam eden restorasyon çalışmaları sayesinde aşama aşama ziyaretçilerin ilgisine sunulan mozaik miktarı artacak ve 2 bin 500 metrekareye ulaşacak.
Zeugma Mozaik Müzesi'nde, antik yerleşim yerindeki kurtarma kazılarında ulaşılan mozaiklerin yanı sıra sütunlar, sütun başlıkları, çeşmeler, duvar resimleri ve Mars Heykeli de sergilenecek. Projede yer alan ART Restorasyon Müdürü Celal Küçük, mozaik ve diğer eserlerin Zeugma Mozaik Müzesi'ne taşınması ve sergilenmesi konusunda yürüttükleri çalışmalara ilişkin, şu bilgileri verdi:
''Zeugma Antik Kenti'nde çıkarılan ve restorasyon çalışmalarının ardından Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen mozaikleri bulundukları yerlerden kaldırmaya başladık. Bu mozaiklerle birlikte mekanın yetersiz kalması nedeniyle sergilenemeyen Zeugma mozaikleriyle birlikte yeni müzeye götüreceğiz.
Ayrıca, Zeugma Mozaik Müzesi'nde sergilenecek Bizans Mozaikleri Koleksiyonunu oluşturan mozaiklerin restorasyonu çalışmamız devam ediyor. Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nin arka bölümündeki atölyelerde Bizans mozaiklerini restore ediyoruz. Zeugma Antik Kenti'nde gün ışığına çıkarılan ikiz villaları bulunduğu haliyle Zeugma Mozaik Müzesi'nde yeniden ayağa kaldıracağız. Yani Mozaik Müzesi'ne taşıyacağımız eserlerin sunumuna ilişkin de çalışmalar yapıyoruz. Çalışmalar tamamlandığında her şeyin daha güzel olacağına inanıyorum.''