Zenginler yolları ayırıyor

Avro krizi, ayrılıkçı eğilimleri sadece yoksul çeperde değil, merkezdeki zengin ülkelerde de canlandırdı. İspanya’da Madrid ile Barselona çekişiyor, İtalya’nın kuzeyindeki zengin Güney Tirol, merkezden ayrılma yolunda ilerliyor. İspanya ile İtalya’yı Fransa, Belçika ve İngiltere’nin izlemesinden korkuluyor.

cumhuriyet.com.tr
Krizin yükünü üzerinde hisseden merkezdeki AB ülkelerinin istikrarının zengin eyalet ve şehirlerden yoksul bölgelere gelir transferine karşı çıkanların sayısındaki artışla birlikte sarsılacağı ileri sürülüyor. İspanya, Belçika ve Fransada da bu sorunun büyüyeceğinden söz ediliyor.

Bu sürecin yakıcı bir örneği, son aylarda İtalyanın kuzeyindeki görece zengin İtalyanın Bolzano/Alto Adige bölgesinde (Güney Tirol) yaşanıyor.

Sadece Lombardiyanın değil, daha çok Almanca konuşulan ve on yıllarca Alman sağının Hiç değilse Avusturya ile bütünleşsinler taleplerine maruz kalan bu bölgede, gözlemcilere göre, halk sadece ayrılıkçı partiler değil, özerklik isteyen sivil toplum kuruluşları tarafından da İtalyadan ayrılıp Avusturyaya katılım için kışkırtılıyor.

 

Krizin maliyeti \tkorkutuyor

Roma krizle mücadele planları çerçevesinde bütçeden yoğun kesintilere giderken İtalyanın bu en zengin bölgesinin masraflara katılması için çağrıda bulunuyor. Bütün bunlar hem yerel iş dünyası hem de halk tarafından tepkiyle karşılanıyor. Önlemler ayrılıkçı eğilimleri güçlendiriyor. Birçok yayın organında, bölge halkının Avusturya ile birleşme planlarına giderek sıcak baktığı ileri sürülüyor.

Ocakta Bölge Ekonomik Konsey Başkanı Thomas Widmann 15 milyar Avro ödeyerek Romadan kurtulmak istediklerinibildirmişti. Güney Tirol siyasetinin etkili ismi, ekonominin saldırı altında olduğunu, toplumsal barışın dinamitlendiğini de savunmuştu.

Bölgenin yöneticisi Luis Durnwalder, Viyanayı Romanın bölgeden taleplerine karşı harekete geçireceğini bildirmişti. Bölgedeki Alman milliyetçisi çevrelerin de İtalyadan kopulması için baskılarının arttığı gözleniyor.