Zamlar ağız tadını kaçırdı

Başta patates ve kuru fasulye olmak üzere gıda maddeleri fiyatlarındaki artış hazır yemekçileri fena vurdu. Okul ve işyerlerindeki mönülerden kuru fasulye çıkarıldı, azaltılan patatesin yerini havuç almaya başladı.

Şeyma Yıldrım

Son haftalarda gıda maddelerine gelen zamlar yemek sanayicilerini de sıkıntıya soktu. Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Genel Başkanı Hüseyin Bozdağ kuru fasulye, patates ve pirinç fiyatlarındaki artışların yemek sanayicilerinde yıllık 1.5 milyon TL kayba neden olduğunu söyledi. Bozdağ, “YESİDEF olarak anlaşmaları TÜİK’in verdiği oranlara göre yapıyoruz. Yaklaşık 50 kalem üründeki yıllık enflasyon yüzde 14.9 artarken TÜİK yüzde 7.4’lerde kaldı. Üyelerimiz her yeni iş aldığında yüzde 7 geriden başlıyor. Dükkân kapatma noktasına gelenler var” dedi.
Sektörün hammaddesi olan bakliyat ve patatesteki fiyat artışlarının, sanayici-lerin zor şartlarda üretim yapmasına neden olduğuna dikkat çeken Bozdağ, “6.5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmış bir sektörüz. Yıllık 95 bin ton patates kullanıyoruz ve maliyetlerimiz çok arttı. Kuru fasulye 12 TL’ye çıktı. Müşterilerimizle anlaşarak mönülerde değişiklik sağladık. Eskiden gariban yemeği olan kuru fasulye şimdi menülerde yok. Patatesin ise yemeklerde oranını azalttık. Yerine biraz daha fazla havuç koyuyoruz” dedi. Bozdağ’ın verdiği bilgilere göre, fiyat artışları nedeniyle yemek sanayicileri tedarikçilerle de vade konusunda sıkıntı yaşıyor. Sektörün maliyetlerden kaybı yüzde 30’a çıkıyor. Maliyet artışını karşılama gücü olmayan firmalar bir yıllık kazançları olan teminatlarını kaybediyor. YESİDEF olarak yeni neslin yemek yeme alışkanlığı ile ilgili projeler oluşturduklarını kaydeden Bozdağ, Türkiye’deki obezite problemini çözmek için mücadele platformu kuracaklarını açıkladı. Türkiye’de her yıl kalp, obezite, diyabet gibi hastalıklara 60 milyar TL harcandığına dikkat çekerek bu bütçenin yüzde 20’si ile çocukların sağlıksız beslenme kaynaklı sağlık sorunlarının önüne geçebileceklerini söyledi.