Yüzde 57 BES'ten caydı
Hükümetin yüzde 10 cayma beklentisine karşın zorunlu BES’te 10 kişiden 6’sı çıktı. Bakan Şimşek, “Cayma süresini uzatabiliriz” dedi.
cumhuriyet.com.trTürkiye Sigorta Birliği’ne (TSB) göre bu yıl başlayan otomatik katılımla 26 Temmuz itibarıyla sisteme giren 6 milyon çalışanın 2.6 milyonu sistemde kaldı, cayma oranı yüzde 57 oldu.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) yüzde 10 civarında bir cayma beklediklerini belirterek “Çok iyimsermişiz” dedi. 18 yaş altının katılımını değerlendirdiklerini söyleyen Şimşek, “Otomatik katılım cayma süresi uzatımı değerlendiriliyor. İki aylık cayma süresini biraz uzatırsak baskı oluşmaz, vatandaş sistemde kalır” dedi.
Yüksek oranda caymaların yaşanmasını işveren katkısının olmamasına, teşviklerin hak ediş sürelerinin uzun olmasına ve sistemin yeterli derecede tanıtılmadan devreye alınmasına bağlayan TSB Başkanı Can Akın Çağlar, “Otomatik Katılım’ın güçlendirilmesi ve sistem kurgusunun yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor” dedi.
Zarar sürdürülemez
TSB’nin 2017 altı aylık sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda konuşan Çağlar, trafik sigortasında tavan prim uygulamasıyla sektörün zararının bu yıl 2.3 milyar TL’ye yükselmesini beklediklerini vurgulayarak, trafiğin yine diğer branşlardaki kârları götüreceğini ve bu tavan fiyatlarla bu zararın sürdürülemeyeceğini belirtti.
Trafikteki zarar diğer ürünlerin de kârlılığını götürdüğünde dramatik fiyat artışları olduğunu söyleyen Çağlar, “2012’de trafik sigortasında yüzde 30’lar civarında fiyat artışları oldu, 2015’te neredeyse ikiye katlanır hale geldi, tarihimizin en büyük zararını yazdık” ifadesini kullandı.
Fatura 300 milyonu aştı TSB, İstanbul’daki iki fırtına ve Bodrum’da yaşanan depremin bilançosunu 300 milyon TL olarak açıkladı. 18 Temmuz’da yaşanan selde hasar başvurusunun 7 bin; hasar tutarının ise 116 milyon lira olduğunu aktaran TSB Başkanı Can Akın Çağlar, en büyük zararın ise İstanbul’da 27 temmuzda yaşanan dolu, fırtına ve sel olayında yaşandığını söyledi. Buna göre 27 temmuzda meydana gelen şiddetli yağış ve doluda toplam 22 bin hasar dosyası açıldığını ifade eden Çağlar, hasar tutarının ise 168 milyon lira olduğunu belirterek, “Bu hasar tutarının gelecek yeni başvurularla artacağını bekliyoruz” diye konuştu. Çağlar, Bodrum’daki depremde ise 800 hasar başvurusu yapıldığını; toplam hasar tutarının 12 milyon lira olduğunu aktardı. İklim değişikliği nedeniyle doğal afet riskinin arttığını ve hasar maliyetinin yükseldiğini belirten Çağlar, yurttaşın hangi güvencelerin hangi kaskoyla teminat altına alındığının yeteri kadar bilinmediğini söyledi. |