Yüz tanıma ile mesai kontrolü mahkemelik
Tokat Devlet Hastanesinde memurların mesaiye gidiş gelişlerinin kontrolünün yüz tanıma sistemi ile yapılması uygulamasına son verilmesi için dava açıldı.
cumhuriyet.com.trHastanede uygulanan yüz tanıma sistemi ile mesai kontrolü mahkemelik oldu. Türk Sağlık-Sen Tokat Devlet Hastanesinde memurların mesaiye gidiş gelişlerinin kontrolünün yüz tanıma sistemi ile yapılması uygulamasına son verilmesi için dava açtı.
Tokat İdare Mahkemesinde açılan davada görev yapan personellerin mesai takiplerinin yapılması amacıyla başlatılan yüz tanıma sisteminin kaldırılması için Türk Sağlık-Sen tarafından yapılan başvurunun reddedilmesi işleminin iptali istendi.
Dava dilekçesinde Dava konusu mevcut uygulamada da, çalışanların cihazın terminale bakması yeterli olmak suretiyle uzaktan dahi olsa cihazın kişinin kimlik tanımlamasını yaptığı belirtildi. Söz konusu cihazın 7 gün 24 saat otomatik olarak çalışmakta ve personelin her geçişinde kimlik tespitini yaptığına dikkat çekildi.
Söz konusu uygulama ile sağlık çalışanlarının kişilik haklarının ihlal edildiği belirtilerek "Kişilerin rızasına dayanmaksızın alınan bu veriler, (fotoğraf, video, oluşturulan yüz modülü) personellerin maddi ve manevi kişiliğine ait kişisel hak niteliğindedir. Bireylerin maddi ve manevi varlığına ilişkin hakları Anayasamızın 17'nci maddesi ile güvence altına alınmıştır. Ancak söz konusu uygulama ile çalışanların Anayasal hakları da ihlal edildiğinden, dava konusu işlemin iptali gerekmektedir" denildi.
Dilekçede yüz tanıma sistemi ile elde edilen veriler de bireyin fiziksel olarak belirlenmesini sağlayan bir bilgi olması sebebiyle kişisel bilgiler arasında yer aldığına da değinildi. Kişisel bilgilerin korunmasının ise gerek evrensel gerek bölgesel insan hakları sözleşmelerinde özel yaşamın gizliliği ve korunması çerçevesinde değerlendirildiğine dikkat çekildi.
Mevzuata göre, kişinin kimliğinin teşhisine yarayacak, fotoğraf, parmak izi, ses, beden ölçüleri gibi kişisel hak niteliğindeki kişisel bilgilerin ancak istisnai hallerde alınabileceği ifade edilerek kamu hizmetinin gerekleri ile bağdaşmayan, kamusal alanda dahi olsa kişilerin özel hayatını ihlal eden uygulama, bu yönüyle de hukuka aykırılık teşkil ettiğinden, dava konusu işlemin iptali talep edildi.
Açılan dava ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci "Hastanelerde teknoloji öncelikle daha iyi bir sağlık hizmeti verilmesi için kullanılmalıdır. Antalya'da yüz nakli yaparak dünya çapında bir başarıya imza atılırken, Tokat'ta da yüz taraması ile sağlık çalışanlarına baskı uygulamak 'sürekli kontrol altındasınız' psikolojisini vermekle uğraşılması ne kadar yanlıştır. Sağlık çalışanlarının yüz taraması ile mesailerini kontrol etmek yerine yüz nakli ile ilgilenmek, her hastanemizde yeni bir başarıya imza atmak derdimiz olmalıdır. Yüz taraması değil, yüz nakil gündemimizi meşgul etmelidir. Biz kişilik haklarını ihlal eden, çalışanları baskı altına alan bu uygulamanın son verilmesi için dava açtık. Sağlık Bakanlığı'ndan da bu tür uygulamaları yapan hastanelerin uyarılmasını istiyoruz" dedi.