Yunanistan'da tasarruf önlemlerine tepki

Yunanistan'da, AB ve IMF'nin şart koştuğu, hükümet tarafından onaylanan yeni tasarruf önlemlerine tepkisini göstermek üzere yüzlerce kişi, yeniden parlamentonun bulunduğu Sintagma meydanında toplandı.

cumhuriyet.com.tr

Yunanistan'ın kaderini belirleyecek kararların alınacağı Eurogroup toplantısı öncesi Yunanistan İşçi Konfederasyonu (GSEE) ve Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu'nun (ADEDY) çağrısıyla 1500 kadar kişi biraraya geldi. Meydana "Hepimiz Yunanız, Merkel ve Sarkozy ucubedir", "Açlık ve fakirliğin milliyeti yoktur" yazılı pankartlarla gelen göstericiler, "Bankacılar ve IMF'ye hayır" şeklinde sloganlar attı. Bir grup fabrika işçisi ise ellerinde antik Yunan anıtlarını simgeleyen bir pankartla gelerek Yunanistan'ın, işçilerin mezarı haline geldiğini ifade etti.

Öte yandan tasarruf önlemleri çerçevesinde ana ve ek emekli maaşlarında yapılacak kesinti ile ilgili kanun tasarının yarın parlamentoda onaylanması beklenirken emekliler de tepkilerini gösteride dile getirdi.

'Ayda 198 avro ile yaşayabilir misiniz?'

Hükümet politikalarına eleştirisini "Ayaklanma geliyor en büyük terör işsizliktir", "Almanya, Yunan ateşiyle oynuyor", "Hırsızlar cezaevine" yazılı pankartları ve politikacılar için getirdiği kelepçe ile gösteren 76 yaşındaki emekli Konstantinos Doganis ise emekli maaşlarında yapılan kesintilere öfkeliydi.

Doganis net 345 avro emekli maaşı aldığını ifade ederek "Bunun 136 avrosunu Sağlık Bakanlığının bakımevine ödüyorum. Elimde ayda net 198 avro kalıyor. 198 avro ile yaşayabilir misiniz? Dayanamıyoruz, dayanamıyoruz, dayanamıyoruz. Başka ne diyeyim? Bizden daha kötü durumda olanlar da var ama bir insan ayda 198 avro ile yaşayabilir mi?" diye konuştu. Almanya'da çalıştığı dönemde bir Türk ile aynı odada kaldığını ve ekmeğini suyunu onunla paylaştığını anlatan Doganis, Türk halkına da selamlarını iletti.

'Önlemler demokrasinin önünü kesiyor'

ADEDY Başkanı Dimitris Çikrikas, sadece çalışanlara değil bütün vatandaşlara protesto çağrısında bulunduklarını, alınan önlemlerin demokrasinin önünü kestiğini söyledi.
GSEE Basın Sözcüsü Stathis Anestis de, bu politikalar geri alınana kadar faaliyetlerini sürdüreceklerini, böylesi "barbar politikaların" ülkede daha derin bir durgunluğa yol açacağını kaydetti. Sendikaların gösterisinin ardından parlamento önündeki protestolar sol gruplar ve "Bıkkınlar"ın toplanmasıyla devam ediyor.