YSK'den İçişleri Bakanlığı'nın 'referandum' talebine ret
İçişleri Bakanlığı güvenlik gerekçesiyle birleştirilmesini istediği sandıklara seçmenleri taşımak için YSK’den ödenek istedi, YSK reddetti.
cumhuriyet.com.tr16 Nisan Anayasa değişikliği referandumunda bazı sandıkların taşınmasıyla ilgili tartışmada yeni bir gelişme yaşandı. Seçmenlerin taşınması için ödenek talep eden İçişleri Bakanlığı’nın talebi, “Yüksek Seçim Kurulu’nun böyle bir görevi yok” denilerek reddedildi.
Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, referandum için özellikle Kürt illerinde birçok bölgede sandık birleştirme kararları alındı. İl-ilçe seçim kurullarının aldığı kararlar itirazlar üzerine YSK’ye taşındı. YSK de bu kararların bir kısmını onaylarken, büyük kısmını kaldırdı.
Bu arada İçişleri Bakanlığı, sandık birleştirme kararları verilen yerlerde seçmenlerin oy verme yerlerine götürülüp getirilmesi, güvenlik güçlerinin görev alacakları yerlere gönderilmesini sağlayacak araçların kiralanması için Yüksek Seçim Kurulu’ndan ödenek istedi. Bitlis’te 98 araç kiralanması için 90 bin, Birecik için 26 araç kiralanması için 11 bin 440 ve Viranşehir’de güvenlik görevlileri için 50 bin lira ‘minibüs tutma ödeneği’ istendi.
‘YSK’NIN GÖREVİ DEĞİL’
Başvuruyu görüşen YSK, 298 sayılı Seçim Kanunu’nun 14. maddesinde, “Kolluk kuvvetlerinin yaptığı görevler asli hizmetlerdir. Seçim ödemeleri altında ücret tahakkuk ettirilmesine imkan yoktur. Ayrıca kolluk kuvvetlerinin araç ihtiyaçları mülki idare amirlerince karşılanması gerektiğinden araç kiralama veya yakıt giderleri seçim kurullarınca karşılanmayacaktır” hükmü bulunduğunu hatırlattı. YSK, başvuruyu, “Seçim kurullarının seçmenleri oy verme yerlerine taşımak suretiyle ulaştırma, kolluk güçlerinin araç ihtiyaçlarını karşılama görevi yoktur” diyerek oy birliğiyle reddetti.
Bu durumda birleştirilmiş sandıklar için tüm taşıma kararlarının kaldırılması bekleniyor.