Yolsuzluk öldürüyor

Hükümetler yolsuzluk yüzünden temel ihtiyaçlarını karşılayamazken yılda 3.6 milyon kişi yaşamını yitiriyor.

cumhuriyet.com.tr

Yolsuzluğun her yıl fakir ülkelerin ekonomisinden yaklaşık 1 trilyon dolar götürdüğü ve milyonlarca insanın da ölmesine neden olduğu belirtildi. ABD’deki yolsuzluk karşıtı One adlı örgütün hazırladığı rapora göre son yirmi yılda aşırı yoksulluğu önlemek için büyük çabalar gerçekleştirilmesine karşın yolsuzluk ve suçlar yoksulluk üzerinde risk oluşturuyor.

Raporda yolsuzluk eylemleri arasında paravan şirketler ve kapa para aklanması sayılıyor. Rapora göre her yıl yolsuzluk yüzünden 3.6 milyon kişi yaşamını yitiriyor. Raporda, yolsuzluğun özel yatırımı engellediği, ekonomik büyümeyi yavaşlattığı ve iş masraflarını arttırarak siyasi istikrarsızlığa neden olduğu belirtilirek “Hükümetler sağlık, gıda güvenliği ve temel ihtiyaçları karşılamaktan yoksun kalınca başta çocuklar olmak üzere birçok yaşama mal oluyor. Yolsuzlar önlenir ve gelirler sağlık bir şekilde tespit edilirse az gelirli ülkelerdeki milyonlarca kişinin ölümü engellenebilir” deniliyor.

Rapora göre, dünya çapında yaklaşık 20.9 milyon kişi yoksulluk ve göç gibi nedenlerle, ailelerinden ve evlerinden uzakta zorla çalıştırılıyor. Bu insanların 9.1 milyonu göçmenlerden oluşuyor. Çocuk ve yetişkinler kölelik benzeri şartlarda zorla çalıştırılarak, yılda yaklaşık 150 milyar dolarlık haksız kazanç sağlanıyor.

Kontrol altında tutulan bu para tek başına Sahra Altı Afrika’sı için harcandığında:

- Her yıl 10 milyon çocuk okutmaya,

- Her yıl 500 bin öğretmene maaş ödemeye, 16 ülkede okulu bırakmış çocukları eğitime geri kazandırmaya,

- HIV ve AIDS’le mücadele eden 11 milyon insana ilaç temin etmeye

-165 milyon aşı alabilmeye yetecek.

 

G-20’ye çağrı

One grubu G-20 zirvesindeki ülkelere acilen uygulanması gerektiğini düşündüğü önerileri sunuyor. Bunlar arasında, yolsuzluk yapan şirketlerin kime ait oldugunun halka açıklanması böylece suçluların kimliklerini kanun uygulayıcılarından saklayamayacak olması da yer alıyor.