Yokuş: SGK siyasi kadrolaşmaya sahne oluyor

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ataması yapılanların birçoğunun hükümete yakınlığı ile bilinen sendika üyeleri olduğunu ifade ederek, bu atamaların altında yatan amacın ise kadrolaşma çalışmaları olduğunu ileri sürdü.

cumhuriyet.com.tr

Fahrettin Yokuş, atanan 29 kişinin üye olduğu yandaş sendikanın, 8 yıllık mevcut hükümet döneminde kadrolaşma neticesinde dünyada eşi benzeri olmayan bir şekilde yüzde 900 büyüdüğünü kaydetti.

Yokuş yaptığı yazılı açıklamada göre, "Son günlerde; sosyal güvenlik açığının giderek büyüdüğü ve neredeyse Türkiye'nin dış borcuna denk gelecek şekilde arttığı konuşulmaktadır. Bu açık uygulanan yanlış politikaların ve SGK'nın hala kurumsallaşamamasının bir tezahürüdür" dedi.

Yokuş, 2010 yılı Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde taşra teşkilatlarının hizmet gerekleri ve personel ihtiyacı dikkate alınarak, iş ve işlemlerin zamanında, doğru ve rasyonel bir şekilde yürütülmesini teminen, Sosyal Güvenlik İl Müdür Yardımcılığı kadrolarına 45 kişinin atamalarının yapıldığını belirtti. Yokuş, 657 sayılı Devler Memurları Kanunun 3'üncü maddesinde "sınıflandırma", "kariyer" ve "liyakat" ilkelerine yer verildiğini anımsatarak, iki ilkenin temelinde, objektif kurallar çerçevesinde işin ehline verilmesi ve hak etme kavramının yattığını kaydetti.

Yokuş, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından il Müdür Yardımcılığı kadrolarına ataması yapılan 45 kişinin atamalarında "Sınıflandırma", "Kariyer" ve "Liyakat" ilkelerinin göz önüne alınmadığını ifade ederek, "Öyle ki, İl Müdür Yardımcılığı Kadrolarına ataması yapılan 45 kişiden 29 kişi tamamen tesadüfen hükümete yakınlığı ile bilinen Büro Memur- Sen üyelerinden oluşmaktadır. Geri kalan kadrolardan 16'sına da Kurum Başkanlık Müşavirleri atanmıştır" dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan bu atamalarda, ilgili kadrolara atanan personelde aranacak nitelikler ve atamada uygulanacak yöntem konularında objektif kriterlerin açıkça belirtilmeden atamalar yapıldığını belirten Yokuş, ataması yapılanların birçoğunun hükümete yakınlığı ile bilinen sendika üyeleri olduğunu, bu atamaların altında yatan amacın ise kadrolaşma çalışmaları olduğunu kaydetti. Yokuş, atanan 29 kişinin üye olduğu yandaş sendikanın, 8 yıllık mevcut hükümet döneminde kadrolaşma neticesinde dünyada eşi benzeri olmayan bir şekilde yüzde 900 büyüdüğünü vurguladı.


"Davalık olan bir yönetmelikle alelacele atamalar yapıldı"


Liyakat ve kariyer ilkesi tanınmayarak, verimliliği attırmayacak şekilde sırf kadrolaşma uğruna yapılan atamaların peşini sendika olarak bırakmayacaklarını belirten Yokuş, "Her platformda söz konusu yandaş kayırmacılığını dile getirmeye ve hukuki mücadele vermeye devam edeceğiz" dedi. Yokuş, "Atamalar, kadrolaşabilmek için o kadar pervasızca yapılmıştır ki; davalık olan yönetmeliğin sonuçları beklenmeden, yasal süreci devam ederken İl Müdür Yardımcıları atanmıştır. Yangından mal kaçırır gibi alelacele yandaşların atanması, siyasi iktidarın kadrolaşma hevesinin acı bir göstergesidir" ifadelerini kullandı. Yokuş, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından yapılan atamaların hangi kıstas ve nitelikler dikkate alınarak yapıldığı hususuna ilişkin herhangi bir gerekçe gösterilmediğine işaret etti.


"Atamaların adaletli olması için sınav yapılması şarttır"

Sosyal Güvenlik Kurumu yönetiminin, yaptığı atamaları bir an önce iptal etmesi gerektiğini ileri süren Yokuş, "En kısa zamanda Görevde Yükselme Sınavları açarak çalışanları arasında, ayrım yapılmadan herkese eşit fırsat tanımalıdır" dedi.