YÖK'ten derslik sayısı itirafı: En az 5 yıl gerekiyor

Hükümete yakınlığı ile bilinen Eğitim-Bir-Sen; “Eğitime Bakış 2017 İzleme ve Değerlendirme Raporu”nu açıkladı. Raporun açıklanmasının ardından Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi’nin yönetiminde bir panel gerçekleştirildi. YÖK üyesi Prof. Dr. Ömer Açıkgöz, “Tekli gün eğitime geçebilmek için 115 bin derslik açığı ortaya çıkmış durumda" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Hükümete yakınlığı ile bilinen Eğitim-Bir-Sen; OECD, TIMSS ve PISA raporlarını dikkate alarak akademisyenler tarafından hazırlanan “Eğitime Bakış 2017 İzleme ve Değerlendirme Raporu”nu açıkladı. Atanmayı bekleyen öğretmenler ve öğretmen güvenliğini de gündeme alan raporda, MEB öğretmen açığını 109 bin olarak açıklasa da gerçek öğretmen ihtiyacını etkileyen en önemli unsur norm fazlası öğretmenler olduğu vurgulandı. Şubat 2016 verilerine göre 40 bin norm fazlası öğretmen bulunduğu belirtilen raporda eş durumu gibi nedenler dolayısıyla ihtiyaç olan yerlere gidemeyen öğretmenler dikkate alındığında ihtiyaç sayısının katlanması dikkat çekti.

‘115 bin derslik açığı var’

Raporun açıklanmasının ardından Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi’nin yönetiminde Doç. Dr. Zafer Çelik, YÖK eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ve YÖK üyesi Prof. Dr. Ömer Açıkgöz’ün katılımı ile eğitim sistemi ve raporun değerlendirildiği bir panel gerçekleştirildi.

Panelde konuşan YÖK üyesi Prof. Dr. Ömer Açıkgöz, “Eğitim sistemimizde nitelik sorunu olduğu kesin. Matematik ortalaması 5 net olan sistemin acilen masaya yatırılması gerekiyor. Önce siyasi iktidar sonra toplumun bütün kesimleri buraya neşter atmak zorundayız. Bu koşullarda dünya ile rekabet edemeyiz” dedi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın 2019’da tam gün eğitime geçilmesi için 58 bin derslik açığı olduğunu belirtmesine karşın geçmişte MEB’de müsteşar yardımcılığı görevinde de bulunmuş olan Açıkgöz, “Tekli gün eğitime geçebilmek için 115 bin derslik açığı ortaya çıkmış durumda. Fakat biz çok kısa sürede tekli eğitime geçmek istiyoruz. MEB’in yıllık derslik yapma kapasitesi 25 bin. İstese de bunun üzerine çıkamıyor. Dolayısıyla bu açığı tamamlama süresi asgari 5 yıl. Buna rağmen geçilebilir ama bu sefer de derslik başına düşen öğrenci sayısı artırılmış olur. O da eğitim kalitesini düşürür” diye konuştu.

Eğitimde sorun öğretmenlermiş!

Panelde konuşan eski YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, eğitimdeki sorunun öğretmenlerden kaynaklandığını iddia etti: “Eğitim sisteminde ne aksıyor diye düşündüğümde ulaştığım sonuç, öğretmenlerimizdir. Öğretmenlerimiz bilgi bakımından kötü durumda ve bilmeyen öğretmen öğretemez. Önce öğretmenin bilmesi lazım. Türkiye’de önümüzdeki 3 yıl, 12 ay hiç durmadan hemen öğretmen eğitimi seferberliği başlatmalıyız. Yeni alacağımız öğretmenlerde yüksek lisansı şart koşmalıyız’ dedi.