'Yoksullara zarar veriliyor'
Politikaları nedeniyle açlık, savaş ve iklim felaketine neden olduğu gerekçesiyle sert protestolara neden olan G20 zirvesi sona erdi. Zirveye bir eleştiri de Papa’dan geldi. Papa “Tehlikeli ittifaklar kuruluyor, yoksullara ve mültecilere zarar veriliyor” dedi.
cumhuriyet.com.tr
G20 zirvesi ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarından duyulan rahatsızlıktan kaynaklanan gerilimler içinde son bulurken Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesinden yeni bir başlangıç doğup doğmadığı merak konusu. Önceki gün 2 saat 16 dakika süren görüşmeden dün Trump “şahane” diye söz ederken Putin de “Trump TV’de gördüğünüzden çok farklı biri” diye konuştu.
‘Putin’in parmağında’
Trump-Putin görüşmesi, Rus medyasında da geniş yer buldu. Komsomolskaya Pravda gazetesi “Putin ve Trump, Suriye ve Ukrayna’da barış için bir yol buldular” manşetini attı. İçerde 2 sayfa ayrılan haberde fotoğraflar üzerinden “bütün dünyanın beklediği el sıkışması” denilirken “Putin’in baş parmağına bakın, durumu kontrol ediyor, görüşmenin tonunu belirliyor” yorumu yapıldı.
‘Neoconlar, liberaller’
Rus devlet televizyonu Rossiya 24 de buluşmayı “Bütün dünyanın aylardır beklediği görüşme” olarak yorumladı. Moskovsky Komsomolets, görüşmeyi Nisan 1945’te Almanya’da Hamburg’un Elbe Nehri kıyısında el sıkışan ABD ve Rus askerlerine benzetti. Kommersant gazetesine konuşan diplomatik kaynaklar, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov ile ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Thomas Shannon’ın daha önce iptal edilen görüşmesinin artık yapılmasının planlandığını aktardı. Kremlin yanlısı yorumcular, Putin ile Trump arasındaki gözle görülür samimiyetin, ABD’deki Trump muhalifleri için bir darbe olduğu görüşünü savundu. NTV televizyonu iki liderin birbirlerine gülümsemesinin “ABD’de liberal kesimlerde öfke patlaması yarattığını” öne sürdü. Rus senatör Aleksey Puşkov ise “Neoconlar çok kızgın. Trump, Putin’in Rusya’nın ABD seçimlerine müdahil olmadığı yönündeki sözlerini kabul etti. Rusya karşıtı histeriye kapılıp kalmak istemiyor” diye tweetledi.
Londra’ya gidecek
Parlamentonun üst kanadı olan Federasyon Konseyi’nin Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev de görüşmeyi “Bir anlamda dönüm noktası. Kesinlikle psikolojik anlamda, büyük ihtimalle pratik ilişkilerde” dedi. Trump dün Britanya Başbakanı Theresa May ile görüşümesinde AB’den çıkmatta olan bu ülkeyle “çok büyük , çok güçlü” diye nitelediği ticaret anlaşmasının “çok süratle” hayata geçmesini istediğini belirtti. Ayrıntıların halledilmesinin ardından çok yakında Londra ziyaretini gerçekleştireceğini duyuran Trump’ın gelmemesi için daha önce Britanya’da imza toplanmıştı.
Merkel’e övgü
Son olararak geçen ay Londra’daki terör saldırıları sonrası Londra Belediye Başkanı Sadıq Khan’a Twitter üzerinden sataşan Trump’a Britanya’nın siyaset sahnesinden çok sert sesler yükselmişti. ABD’de polis şiddetini teşvik eden söylemiyle tanınan Trump, önceki gün Hamburg’da eşi Melania’nın protestolar yüzünden otelinde mahsur kalmasına rağmen, Merkel’e “muhteşem iş çıkardınız” diye övgüler düzdü. Trump Merkel’e “Zirveyi sizin G20’leri her yerde takip eden birkaç kişiye rağmen hiç sekteye uğratmadan o kadar profesyonel organize ettiniz ki. Harikasınız, muhteşem bir iş çıkardınız” dedi.
Papa’dan uyarı
Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Françesko, G20 ülkelerine “Tehlikeli ittifaklar kuruluyor, yoksullara ve mültecilere zarar veriliyor” çıkışı geldi. Papa, İtalyan gazetesi La Repubblica’ya verdiği söyleşide “Orantısız bir dünya görüşü olan güçler-ABD ve Rusya, Çin ve Kuzey Kore, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin ve (Suriye Devlet Başkanı Beşşar) Esad- arasındaki tehlikeli ittifaklar beni endişelendiriyor” dedi. “Göçmen istilasından korkan ülkeleri” işaret eden Katolik lider, dünyanın karşı karşıya bulunduğu en büyük problemin “aralarında göçmenlerin de bulunduğu yoksul, zayıf ve dışlanmış kişiler” olduğunu belirtti. Papa Françesko, dünya liderlerini sınırlarını kapatmalarının mümkün olduğu “illüzyonuna” karşı uyardı.