"Yoksul ülkelerde özel sağlık sistemi israftır"
İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, hazırladığı raporda yoksul ülkelerde özel sağlık sisteminin israf olduğunu belirtti. Raporda, ''Bağışçıların özel sağlık sistemine ilişkin romantik vizyonları gerçeklikten tamamen uzaktır'' denildi.
cumhuriyet.com.trMerkezi Londra'da bulunan Oxfam International tarafından hazırlanan raporda, başta Dünya Bankası olmak üzere uluslararası para kuruluşlarının yoksul ülkelerde özel sağlık sistemi geliştirerek para savurganlığı yaptığı ve insanların yaşamlarını tehlikeye attığı belirtildi.
''Kör iyimserlik: yoksul ülkelerde özel sağlık sistemine ilişkin mitler meselesinin tartışmaya açılması'' başlıklı raporu kaleme alanlardan Anna Marriott, ''Bağışçıların özel sağlık sistemine ilişkin romantik vizyonları gerçeklikten tamamen uzaktır'' dedi ve Malavi örneğini verdi. Bu ve bunun gibi ülkelerde işin ticarete döküldüğünü belirten Marriott, bu işin çoğunlukla nitelikli olmayan tüccarların elinde bulunduğunu ve bunların da son kullanma tarihi geçmiş ilaç sattığını kaydetti.
Raporda, Dünya Bankası ve başta ABD'deki USAID ve İngiltere'deki DFID gibi resmi kalkınma ajanslarının özel sektör yaranına yüz milyonlarca dolarlık programlar başlattıkları bir dönemde, son 10 yılda kamu hizmetlerinin temel tedavi masraflarının finansmanının neredeyse yarıya indiği, bunun sonucunda da kamu sektörünün kötü duruma düştüğü belirtildi.
Yoksul ülkelerde hayatta kalma şansını iyileştirmek için hükümetlerin verdiği sağlık hizmetlerinin artırılmasının hayati öneme sahip olduğu ifade edilen raporda, kamu harcamalarının yükseldiği Sri Lanka'da, geliri 10 kat düşük olsa bile, artık bir kadının bir Alman kadınıyla hemen hemen aynı ömre sahip olduğuna dikkat çekildi.