Yine tahliye çıkmadı
Ergenekon davasında 3.5 yıla yakın bir süredir tutuklu bulunan CHP İzmir Milletvekili ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay'ın avukatı Mehmet İpek, "Müvekkilim Balbay'a kaçma ve delilleri karartma şüphesini yaratacak somut bir olgu bulunmamaktadır" diyerek tahliyesini istedi. Mahkeme heyeti, talepleri kabul etmedi.
cumhuriyet.com.trİstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Cezaevi Yerleşkesi bitiğişindeki duruşma salonunda görülen davanın bugün 191. duruşmasında avukatların talepleri alındı. Duruşmada söz alan sanık avukatları mahkemenin Birinci, İkinci Ergenekon ile İnternet Andıcı davalarının birleştirilmesi kararından dönmesine talep etti. Mustafa Balbay’ın avukatı Mehmet İpek, Birinci ve İkinci Ergenekon ile İnternet Andıcı davalarının usul hükümleri gözetilmeden birleştirildiğini ifade ederek, “17 dava birleştirildi ve bu birleştirmelerin hukuki koşulları yok. CMK’nin ilgili maddelerinde ‘yargılanmanın süratlendirilmesi’ hükmü yer alıyor. Ancak birleştirmelerin yargılamayı süratlendirmediği açık. Mahkemeler birleştirmeye karar verdiği gibi ayırmaya da karar verebilir. Bu nedenle birleştirilen davaların ayrılmasına karar verilmesini talep ediyoruz” diye konuştu. Balbay’ın “Gazetecilik faaliyetleri kapsamında” suçlandığı konuların başında “Genç subaylar tedirgin” haberinin geldiğini anlatan Avukat İpek, “Cumhuriyet Gazetesi’nde 23 Mayıs 2003 tarihinde yayımlanan haberde Balbay’ın ‘kaos ortamı yaratmak’ amacında olduğu iddia ediliyor. O dönemde asker ile hükümet arasında gerginlik yaşandığı herkesin malumu. Dönemin Genelkurmay Başkanı’nın daha sonraki basın toplantısındaki ifadeleri de bunu teyit etmiştir. Yani gerçek bir haberdir” dedi.
Dijital veriler
Avukat Mehmet İpek, Mustafa Balbay’ın bilgisayarından elde edilen gazetecilik faaliyetleri çerçevesinde yaptğı görüşmeler ilişkin notların değiştirildiğini daha önce de vurgulandıklarına dikkat çekti. Mahkemeye, bu dijital verilerin hukuki anlamda delil niteliği taşımadığına ilişkin Boğaziçi Üniversitesi’nden 3 uzmanın mütalaasını sunduklarını belirten avukat Mehmet İpek “Mahkeme tarafından TÜBİTAK uzmanı Hayrettin Bahşi’ye yaptırılan bilirkişi incelemesi sonunda ‘delil bütünlüğünün’ bozulduğunu, harddiskin ‘hash değerinin’ alınmadığını teyit etmiştir” diye konuştu.Avukat Mehmet İpek şöyle devam etti:
“Kuvvetli suç şüphesine ilişkin hiçbir somut olgu bulunmamasına karşın müvekkilim Mustafa Balbay yaklaşık 3.5 yıldır tutukludur. Tutukluluk halinin devamına ilişkin kararınızın dayanağını bize izah etmeniz lazım. Tutukluluk kararlarınızda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Yargıtay kararlarına, evrensel hukuk ilkelerine hiç uymadığınızı görüyoruz.”
Mustafa Balbay’ın 12 Haziran 2011’deki genel seçimlerde milletvekili seçildiğine dikkat çeken İpek, BDP milletvekili Sebahat Tuncel’in Temmuz 2007 yılında milletvekili seçildikten sonra tahliye edilmesini örnek göstererek, “Kanun şahıslara göre mi uygulanmaktadır? Kaçma ve delilleri karartma şüphesine yaratacak bir olgu bulunmayan müvekkilim Balbay’ın ‘ölçülülük’ ilkeleri doğrultusunda tahliyesini talep ediyorum” dedi.
"Özkök dinlensin..."
Ergenekon davasında Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’nin eski Genelkurmay Başkanlarından emekli Orgeneral Hilmi Özkök’ün tanık olarak dinlenmesi talebinin kabulünü istedi. Pekgüzel, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu 11 hükümet görevlisi ve komutanın tanık olarak dinlenmesi talebinin mahkemenin takdirine bıraktı. Emekli Orgeneraller İlker Başbuğ, Hurşit Tolon ve Hasan Iğsız’ın duruşmalardan bağışık tutulması talebinin reddini isteyen Pekgüzel, tutuksuz sanık emekli Orgeneral Şener Eruygur’un duruşmada hazır edilmesini istedi.
Ergenekon davasında 3 duruşma boyunca sanık ve avukatlarının taleplerinin alınmasının tamamlanmasının ardından dün akşam saatlerinde Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, talepler konusunda 70 maddelik mütalaasını sundu. Pekgüzel, Eski Genelkurmay Başkanı emekli orgeneral İlker Başbuğ’un avukatı İlkay Sezer’in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, emekli orgeneral Işık Koşaner, emekli oramiral Metin Ataç, emekli Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, emekli orgeneral Atilla Işık ve emekli tümgeneral AKP mlletvekili Şirin Ünal’ın tanık olarak çağrılması talebinin “mahkemenin takdir ve yetkisinde kalınarak” karara bağlanmasını istedi.
Savcı Pekgüzel, 2. Ergeekon iddianamesinde 1 No.lu sanık olan ve rahatsızlığı nedeniyle tahliye edilen eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur’un Adli Tıp Kurumu’nun “sakınca” olmadığına ilişkin raporu dikkate alınarak duruşmalarda hazır edilmesini istedi.
Pekgüzel, İP Genel Başkanı Perinçek’in eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün tanık olarak dinlenmesi talebinin kabul edilmesini istedi.
Pekgüzel, Perinçek’in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, eski Eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun’un tahık olarak dinlenmesi talebinin mahkemenin takdirine bıraktı.
Savcı Pekgüzel, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli orgeneral Hurşit Tolon, Emekli Orgeneral Hasan Iğsız’ın duruşmalardan bağışık tutulmaları talebini yerinde olmadığını ifade ederek reddini istedi.
Pekgüzel, Perinçek’in talebinin kabul edilerek Emniyet Genle Müdürlüğü İstihbara Daire Başkanlığı’ndan PKK terör örgütü yöneticisi Abdullah Öcalan ile PKK’li Sabri Ok arasında geçen telefon görüşme çözümlerinin istenilmesini talep etti.
Pekgüzel, bağımsız milletvekilleri Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ile BDP Milletvekili Hasip Kaplan’ın “davaya katılma taleplerinin reddine ilişkin ara karardan dönülmesine” ilişkin taleplerinin olarak kararda isabetsizlik görülmediğinden reddini istedi.
Pekgüzel, CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün’ün 2 milyon 500 bin Avro paranın iadesi için teminat konulan ipoteklerin kaldırılması talebinin hükümle birlikte karara bağlanmasını istedi.