Yine Kürtçe savunma krizi (18.01.2011)

Kapatılan DTP'in eski Genel Başkan Yardımcısı Kamuran Yüksek, savunmasını Kürtçe yapmak istedi. Kürtçe konuşmaya başlayan sanık Yüksek'i mikrofonun sesinin kesilmesi talimatı verdikten sonra uyaran mahkeme başkanı Yılmaz, ''Bu konudaki kararımızı biliyorsunuz. Lütfen yerinize oturun'' dedi. Mahkeme 104 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

cumhuriyet.com.tr

Tutuklu sanıklar, yoğun güvenlik önlemleri altında Diyarbakır Adliyesi'ne getirildi. Güvenlik amacıyla yapılan kontrollerde jandarmaya ait özel eğitimli 3 köpek de yer aldı. Duruşmaya 79'u tutuklu, 18'i tutuksuz 97 sanık katıldı. Duruşmayı izlemek amacıyla katılanlar arasında BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Milletvekilleri Ayla Akat, Emine Ayna ve Sabahat Tuncel de bulunuyor.

İddianame

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, 104'ü tutuklu 152 sanık hakkında TCK'nin ''Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma', ''terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma'' ve ''terör örgütüne yardım ve yataklık etme'' suçlarından 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor. Hakkında yakalama kararı bulunan terör örgütü PKK'nin sözde Avrupa sorumlusu Sabri Ok'un ilk şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) 28 yöneticisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu 12 belediye başkanı, 2 il genel meclisi başkanı ile 2 belediye meclisi üyesi de şüpheliler arasında bulunuyor.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde son duruşması 11 Kasım 2010'da yapılan davanın 26'sı kadın 104 tutuklu sanığı arasında Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay, Diyarbakır'ın Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Şırnak'ın Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak, Şanlıurfa'nın Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin ve Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven, Mardin'in Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk'ün yanı sıra kapatılan DTP'nin eski genel başkan yardımcıları Kamuran Yüksek, Bayram Altun ile Selma Irmak, eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Şimşek, İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, kapatılan DEP'in eski milletvekili Hatip Dicle, eski Dicle Belediye Başkanı Abdullah Akengin, eski Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, eski Viranşehir Belediye Başkanı Emrullah Cin, eski Ergani Belediye Başkanı Nadir Bingöl, DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, Ramazan Dede ve Abbas Çelik bulunuyor.

 

Duruşma

Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK ile ilgili davaya devam edildi. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmanın sabahki oturumuna 79'u tutuklu 18'i tutuksuz 97 sanık katıldı. Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, duruşmaya ilk kez katılan tutuksuz sanıkların kimlik tespitini yaptıktan sonra, iddianamenin sanıklarla ilgili bölümünün özetini okudu. İddianamede sanık Yaşar Sarı'nın Göç-Der Başkanı olmasından dolayı Avrupa'da bulunan Kürt kökenli vatandaşlardan yardım topladığı ve toplanan yardımları KCK/TM yöneticilerinin bilgisi dahilinde değişik isimler adı altında bankalardaki hesaplara gönderdiği belirtildi. Sanık Sarı'nın ayrıca söz konusu yardımların bir kısmını boşaltılan ve yakılan köyleri yurt dışından gelen heyetlere göstermek için harcadığı, bir kısmını da örgüte aktardığı ileri sürüldü. İddianamede, sanık Önal İsmail Öner'in de silahlı örgüt mensuplarının yurt içinde ve yurt dışındaki lojistik ihtiyaçlarını karşıladığı ve terör örgütü PKK'nın Irak'ın kuzeyinde bulunan kamplarına matbaa makinesi gönderdiği ifade edildi.

Sanık Selahattin Elçi'nin ise Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İmar İstimlak Komisyonu'nda görev yaptığı kaydedilen iddianamede, sanığın Diyarbakır'ın çeşitli mahallelerinde kamulaştırılan belediyeye ait arsaları yüksek fiyattan sattığı, elde edilen gelirin bir kısmını örgütün mali komitesine aktararak, örgüte destekte bulunduğu anlatıldı.
Sanık Bağlar eski Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler'in de terör örgütü PKK'nın çağrıları ve KCK/TM yapılanmasının talimatları doğrultusunda 20 Ekim 2008 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'a yaptığı ziyaret esnasında Bağlar ilçesindeki cadde ve sokaklarda çöpleri toplattırmadığı ve temizlik işçilerinin çalışmalarına müsaade etmediği iddia edildi.

İddianamede sanık Beyhan Sakin'in ise süpervizör olarak görev yaptığı Dicle Üniversitesinde sorumluluğunda olan tüm imkanları örgüt mensupları ve aileleri için kullandırdığı, üniversitedeki örgütlenmede rolünün bulunduğu kaydedildi. Sanık Sakin'in ayrıca KCK/TM yöneticisi olan Bayram Altun ile irtibatlı olduğu, Altun'un askerlik yapmamasından dolayı gerekli olan raporun Askeri Hastaneden alınması konusunda kendisine yardımcı olduğu iddia edildi.

Mahkeme Başkanı Yılmaz, diğer 13 tutuksuz sanıkla ilgili iddianamede yer alan bölümlerin de özetini okuduktan sonra, sanıklara savunma için söz verdi. Sanıklar Kürtçe savunma yapmak isteyince mikrofonun sesinin kesilmesi talimatını veren Başkan Yılmaz, ''Sanıkların Kürtçe olduğunu düşündüğümüz bir dille savunma yaptıkları görülmüştür'' dedi.

Kürtçe savunma yapmak istedi

Duruşmada söz alan kapatılan DTP'in eski Genel Başkan Yardımcısı Kamuran Yüksek, savunmasını Kürtçe yapmak istedi. Kürtçe konuşmaya başlayan sanık Yüksek'i mikrofonun sesinin kesilmesi talimatı verdikten sonra uyaran mahkeme başkanı Yılmaz, ''Bu konudaki kararımızı biliyorsunuz. Lütfen yerinize oturun'' dedi. Sanık Yüksek'in mikrofonsuz konuşmasını sürdürmesi üzerine mahkeme başkanı Yılmaz, yaşananları ''Sanığın ısrarla Kürtçe savunma yapmak istediği görüldü'' diye kayda geçirdi.

Öte yandan sanık adına söz alan avukat Mehmet Emin Aktar, müvekkilinin Kürtçe konuşmasının çevirisini yaptı. Aktar, ''Müvekkil, 'Bu yargılama hepimizin enerjisini zamanını gereksiz yere harcamaktadır' dedi. Bizce mahkeme politik bir meseleyi 4 duvar içerisinde çözmek istiyor. Artık mahkeme bu direnmeye son vermelidir. Biz de müvekkillerimizin Kürtçe savunmalarının çevirisini yaparak duruşma tutanaklarına geçireceğiz'' ifadesini kullandı. Mahkeme heyeti, duruşmaya üzere ara verdi. Duruşmayı BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Milletvekilleri Ayla Akat, Emine Ayna ve Sabahat Tuncel de izledi.

 

Sanık avukatı Morkoç'un savunmasını Kürtçe yazıyı çevirerek okudu

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın öğleden sonraki oturumuna 79'u tutuklu, 14'ü tutuksuz 93 sanık katıldı. Duruşmada söz alan sanıklardan Ramazan Morkoç'un Kürtçe konuşmak istemesine izin verilmedi. Sanık avukatı Fethi Gümüş, müvekkili Morkoç'un hazırladığı Kürtçe yazıyı çevirisini yaparak okudu. Müvekkili Morkoç'un İran'da yaşanan idam olayına değindiğini ifade eden Gümüş, ''Müvekkilimin Kürtçe okumak istediği ancak mahkemenin izin vermediği yazıda şu ifadeler yer alıyor: 'İdam insanlık suçudur, barbarlıktır. Birçok Kürt genci İran'da idam edilmiştir. İran'daki idamla buradaki yargılama özü itibariyle aynıdır. Bu yapılanlar beyhude bir çabadır.' Bu yargılama bu şekilde nereye kadar gidecektir. Neden Kürtçeye tahammül edilmiyor'' dedi. Sanık avukatı Feride Laçin de müvekkillerinin söz alma ve savunma haklarının ellerinden alındığını, bunun da adil yargılamaya aykırı olduğunu savundu.

Öte yandan, önceki duruşmada, sanık avukatı Mesut Beştaş, AB ülkelerinin büyükelçilerine davanın haklılığının anlatılması amacıyla brifing verildiği, özel CD'ler hazırlandığı, Antalya'da gerçekleştirilen KCK davasının esasına ilişkin sempozyumun suç unsuru oluşturup oluşturmadığı yönündeki iddiaların araştırılmasını isteyerek, sanıklar bir siyasi partinin üyeleri olduğundan mahkemenin bu kişileri yargılama yetkisi bulunmadığını belirtmişti. Beştaş, TRT 6'nın davayla ilgili belgesel hazırlığında olduğu yönünde duyum aldıklarını kaydederek, bahsettiği bütün konuların mahkemece araştırılmasını talep etmişti. Mahkeme heyeti, söz konusu talebin reddine ve 104 sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 28 Ocak 2011'e erteledi.