YHT'de kesintisiz cep telefonu ve internet imkanı

Ankara-Konya yüksek hızlı tren hattında (YHT) ses ve mobil internet hizmeti sunulabilmesi için TCDD, Turkcell, Avea, ve Vodafone arasında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) koordinasyonunda hazırlanan protokol imzalandı.

cumhuriyet.com.tr

Protokol uyarınca bu yıl sonuna kadar TCDD Genel Müdürlüğü'ne ait sekiz kule üzerine kurulacak GSM/3G altyapısı ile Ankara-Konya YHT hattının büyük bir bölümünde seyahat hizmeti sunulmaya başlanacak.

Böylece YHT yolcuları, seyahat ederken cep telefonu görüşmesi ve internet bağlantısı yapabilecek. Mevcut altyapı ile kapsama sağlanamayan güzergahın kalan küçük bir bölümünde ise mobil işletmecilerin kuracakları yeni altyapıların tamamlanması ile de Mayıs 2012 tarihi itibariyle Ankara-Konya YHT hattının tamamında bu hizmetler kesintisiz olarak verilecek.

 

İmzalar atıldı

Ankara Gar Şeref Salonunda düzenlenen törende, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Çataltepe, Avea Genel Müdür Yardımcısı Kadir Baysan ve Vodafone Genel Müdür Yardımcısı Hasan Süer tarafından Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında iletişim alanında işbirliği protokolünü imzaladı. Daha önce imza törenine katılacakları açıklanan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Avea Ceo'su Erkan Akdemir ve Vodafone Türkiye Genel Müdürü Serpil Timuray törene katılamadı.

İmza töreni öncesinde bir konuşma yapan TCDD Genel Müdürü Karaman, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nun koordinasyonunda, 3 GSM şirketiyle Demiryollarının işbirliği yaptığını belirtti. Günümüzde ulaşım ve iletişim sektörlerinin ekonomik, sosyal ve kültürel alanları etkileyen, dönüştüren lokomotif işlevi gören en temel sektör olduğunu ifade eden Karaman, çağdaş uygarlık seviyesine ulaşma hedefinde olan Türkiye'nin bu iki sektöre büyük önem verdiğini ve her geçen gün dünya sıralamasında yükseldiğini söyledi.

2009 yılında hizmete giren Ankara-Eskişehir ve geçen yıl hizmete giren Ankara-Konya YHT ile birlikte yeni bir demiryolu ulaşım kültürünün oluştuğuna dikkati çeken Karaman, YHT'lerle birlikte algılar ve alışkanlıkların değiştiğini ifade ederek, şöyle konuştu: ''Trende yolculuk yapan öğrenciler, iş adamları ve halkımız telefonla konuşmak istiyor. Onun için GSM operatörleriyle protokol yaptık. YHT'lerde kesintisiz konuşma sağlamak için GSM operatörleri, gerekli tedbiri alacak şekilde çalışma başlatacaklar. Demiryollarında telefon sistemi zaten var. GSM operatörleri, bizim baz istasyonlarını kullanacak ve eksikliklerini tamamlayarak YHT'lerde cep telefonun çekmesi için çalışma yapacaklar.'' Karaman, demiryolu teşkilatında 87 telefon santraline bağla 17 bin 340 aboneye haberleşme hizmeti sunulduğunu, toplam 46 merkezden yaklaşık 12 bin kilometrelik hattın haberleşmesinin sağlandığını kaydetti.
 

BTK Başkanı Acarer

Bilgi Teknolojileri Kurumu Başkanı Tayfun Acarer de bu projeyi bir başlangıç projesi olarak gördüğünü söyledi. Demiryollarında taşınan yolcu sayısının her geçen gün daha çok arttığına dikkati çeken Acarer, artık demiryollarının çok ciddi bir taşıma alternatifi haline geldiğini belirtti. Özellikle yüksek hızlı trenlerdeki haberleşme ihtiyacının çok önemli bir konu olduğunu vurgulayan Acarer, şunları kaydetti: ''Hızlı treni kullandığımda dikkatimi çeken şey, insanlar ya cep telefonuyla konuşuyorlar ya da interneti kullanmaya çalışıyorlar. Yolculuk süresini insanlar en etkin şekilde değerlendirmek istiyorlar. Bu konuda Bakanımız Binali Yıldırım'ın özellikle hızlı tren güzergahlarından başlayarak tren güzergahlarının kesintisiz kapsama alanına alınmasını isteği ve talimatı var. Bu doğrultuda TCDD Genel Müdürü Sayın Karaman ile konuyu görüştükten sonra mobil operatörlerimizle de görüştük ve çok olumlu toplantılar yaptık. Emeği geçen herkese teşekkürler. Demiryolları bütün alt yapısını bize açtı. Bu konuda gayet makul kira fiyatları çıkardı. Hiç bir zorluk çıkarmadan tam anlamıyla destek oldu. Mobil operatörlere de teşekkürler. Çünkü bu başlangıçta fazla gelir getirmeyen bir proje aslında. Bunu bir sosyal proje olarak değerlendirdiler, ama daha sonra yoğun kullanımla buranın en azından zarar etmeyen, hatta gelir getirecek bir şebekeye dönüşeceğini ümit ediyorum.''

İlk etapta Ankara-Konya arasındaki hızlı tren hattında gerçekleştirilecek projenin daha sonrasında Ankara-Eskişehir Hızlı Tren Hattı ve bütün diğer güzergahlarda yaygınlaşacağını kaydeden Acarer, bunun Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali YıldırıMın talimatı olduğunu söyledi. Türkiye'de mobil haberleşmenin gerek genişbant, gerek alt yapı, gerekse de kapsama alanı olarak, Avrupa'daki hemen hemen bütün ülkelerden çok daha iyi bir alt yapıya sahip olduğunu belirten Acarer, Türkiye'nin coğrafik alan olarak çok zor bir bölge olduğunu, ancak buna rağmen, nüfusun yüzde 99'dan fazlasının, coğrafi alan olarak bakıldığında da yüzde 95'ten fazlası kapsama alanına alındığını belirtti. Acarer, Bakan Yıldırım'ın talimatıyla, hiç mobil haberleşmenin olmadığı 2 bin 128 yerleşiminin de Evrensel Hizmet Fonundan yararlanarak mobil kapsamaya dahil edilmesiyle ilgili bir çalışma yaptıklarını, bunun da kısa bir süre içerisinde sonuçlanacağını söyledi.
 

İki hızlı alt yapı biraraya geldi

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Çataltepe de bu projenin, haberleşme ve ulaşımın bir ülke için ne kadar önemli olduğunu ve birbirinden ayrılmaz alt yapı olduğunu gösterdiğini söyledi. Haberleşmede üç operatörün yaptığı yatırımlarla dünyada en hızlı data iletişim şebekesine sahip Türkiye'nin hızlı tren projesiyle de Avrupa'da mevcut hızlı trenlerden daha hızlı alt yapıya ulaştığını anlatan Çataltepe, bu projeyle iki tane hızlı alt yapıyı biraraya getirdiğini söyledi.

Çataltepe, bu projeyle bir kamu kurumunun kamu hizmeti için özel şirketlerle beraber çalışarak faydalı sonuçlar elde edeceğini gösterdiğini bildirerek, ''Umarım diğer yatırımlarımızda da karşılaştığımız engellere bu iyi bir örnek teşkil eder. Kamu-özel işbirliğiyle halkımıza her yerde her türlü iletişim imkanını rahatlıkla götürebiliriz'' diye konuştu.

Vodafone Genel Müdür Yardımcısı Hasan Süer de sunulan mobil iletişim teknolojisinin insan hayatını kolaylaştırmanın yanı sıra etkinleştirdiğini ifade ederek, ''Biz de operatörler olarak tüketicinin ihtiyacı olan kapasite ve kalite yatırımını kesintisiz olarak devam ettiriyoruz. Bu da bu örneklerden bir tanesi'' dedi. Hızlı tren projesiyle demiryollarının daha da önemli olacağını, zaman içinde buradaki yolcu trafiğinin ve hat frekansının artacağını belirten Süer, bununla beraber artacak tüketici ihtiyacını karşılayacak geniş bant ve mobil ses hizmetini verebilmek için imzalanan protokolle kapasitelerini artıracaklarını kaydetti. Süer, sadece demir yollarında değil, tüm ülke sathında şebekelerinin kapasitesini arttırmaya çalıştıklarını ifade ederek, bu işbirliğinin örnek olmasını istedi.

Avea Genel Müdür Yardımcısı Kadir Baysan da çok kapsamlı ve çok boyutlu bir ortaklığa imza attıklarını belirterek, kamu ve üç operatörün aynı anda işbirliği yapmasında ulaşılmak istenen noktanın tüketicinin yaşadığı deneyimin hızlı trenle en hızlı şekilde istediği yere ulaşması olduğunu söyledi. Avrupa standartları üzerinde hızlı şebeke sistemiyle konuşması ve veri alışverişi yapmasının sağlanmaya çalışıldığını kaydeden Baysan, bu işbirliğinin devam etmesini istediğini ifade etti. Konuşmaların ardından imza protokolü imzalandı.