Yenilmez sevgi

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışının 79. yılında Türkiye'nin dört bir yanında özlem, saygı ve minnetle anıldı.

cumhuriyet.com.tr

Çağdaş Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışının 79. yılında tüm yurtta anıldı. Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı Anıtkabir’e Türkiye’nin her bölgesinden gelen yüzbinlerce kişi duygulu anlar yaşadı Anıtkabir’deki resmi tören, saat 08.45’te Aslanlı Yol’dan yürüşle başladı. Törene, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Bakanlar Kurulu üyeleri, yüksek yargı organlarının başkanları, kuvvet komutanları, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar katıldı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise resmi tören heyeti içinde değil, halkın ziyaretine açık olduğu öğleden sonra Anıtkabir’i ziyaret etti. Erdoğan’ın mozoleye çelenk bırakmasının ardından Atatürk’ün 79 yıl önce Dolmabahçe Sarayı’nda gözlerini yumduğu saat olan 09.05’te Ankara’nın dört bir yanından duyulan siren sesleri ile saygı duruşu başladı.

Muasır medeniyet seviyesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberindeki devlet erkânı ile Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti. Burada Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Erdoğan, deftere “Vefatının 79. yıldönümünde Kurtuluş Savaşımızın büyük komutanı, Cumhuriyetimizin banisi, ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha rahmetle hürmetle saygıyla yâd ediyoruz. Atatürk’ün bize bıraktığı en önemli miraslardan biri olarak gördüğümüz Türkiye’yi muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarma hedefi doğrultusunda gece gündüz çalışmayı sürdürüyoruz” notunu bıraktı. Devlet töreninin ardından Anıtkabir, halkın ziyaretine açıldı.

Öğretmen farkı

Ellerinde bayrakları ile Ata’yı anmaya gelen okullar arasında imam hatip okullarının çoğunlukta olması dikkat çekti. Çocuklar 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın aksine bu sefer tören öncesinde slogan atmadı ve İzmir Marşı okumadı. Resmi tören sonrasında devlet erkânının Anıtkabir’den ayrılmasının ardından bazı okulların mozoleye uğramadan Anıtkabir’den çıkması dikkat çekti. Bazı öğretmenlerin “servisler gidecek” diyerek çocukların Ata’nın huzuruna çıkmasına izin vermeden öğrencilerini alandan çıkartması dikkat çekti.

Önlemler artırıldı

10 Kasım anma töreninde 29 Ekim törenine kıyasla güvenlik önlemleri kat kat artırıldı. Cumhurbaşkanı’nı korumakla görevli özel harekat polislerinin sayısı bir önceki törene göre artırılırken, korumaların özel olarak üretilen kamuflajları ilk kez bu törende kullanıldı.

Askerlere yoğun ilgi

Resmi törenin ardından Anıtkabir’in halka açıldığı dakikalar ile alandan çıkan askerlerin karşılaşması sevgi gösterisine dönüştü. Yurttaşların “En büyük asker, bizim asker”, sloganları ve “Sizler bizim evlatlarımız, bu vatanın çocukları, koruyucularısınız” sevgi söylemleri ile yürüyen askerlerin yüzlerindeki gülümseme de dikkat çekti. Ayrıca bazı yurttaşlar da “Bu çocukların eline silah vermiyorsunuz, bari marş söyletin” diyerek rütbeli askerlere tepki gösterdi.

Dolmabahçe’de ilk günkü acı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 79 yıl önce ebediyete intikal ettiği Dolmabahçe Sarayı’ndaki odası dün binlerce yurttaş tarafından ziyaret edildi. Dün sabah saat 08.00’de ziyarete açılan oda, 09.05’teki resmi törenin ardından tekrar ziyaret edilmeye başlandı. Saray önünde erken saatlerden itibaren uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar ve öğrenciler, Atatürk’ün yatağına ve çevresine beyaz ve kırmızı karanfiller bıraktı. Ziyaret sırasında bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadı. Bazı vatandaşların Atatürk’ün yatağının önünde dua okurken, bazıları da fotoğraf çekti. Atatürk için İstanbul’un çeşitli ilçelerinde de törenler düzenlendi:

BEŞİKTAŞ: Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen “Ata’ya Saygı” yürüyüşüne binlerce kişi katıldı. Barboros Bulvarı üzerinde bulunan Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi önünde toplanan yurttaşlar saat 08.00 sıralarında 57 Türk bayrağı ve 57 Atatürk resminin birleşiminden oluşan 1094 metre uzunluğundaki dev bayrakla yürüyüşe geçti. Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın yanı sıra, yürüyüşe genci, yaşlısı, öğrencisi her kesimden yurttaş katıldı.

AVCILAR: Avcılar Kent Konseyi’nin çağrısı üzerine, Marmara Caddesi’nin başındaki Atatürk Anıtı’nın önünden toplanan binlerce kişi, Avcılar Belediyesi Havuz Meydanı önündeki platforma kadar insan zinciri oluşturdu.

MALTEPE: Binlerce Maltepeli, oluşturulan saygı zincirine katılırken, bazı yurttaşlar gözyaşlarını tutamadı. Maltepe Belediyesi, Atatürk’ün ölümünün 79’uncu yılında 25 dalgıcın katıldığı “Ata’ya Saygı Dalışı” etkinliğine ev sahipliği yaptı. Etkinlikte, İngiliz ressam Ned Pamphilon’a ait “Atatürk’ün Gözleri” tablosu denizden meşaleler ve alkışlar eşliğinde çıkarıldı.

KADIKÖY: Binlerce kişi, Fenerbahçe Orduevi ile Bostancı Sahili Yürüyüş Yolu arasında yaklaşık 6.5 kilometrelik “Ata’ya Saygı Zinciri” oluşturdu. Çok sayıda tekne de sahil boyunca kıyıya yanaşarak sirenleriyle yurttaşlara destek verdi. Su jetleri geçiş yaparken, paramotorcular da havada bayrak açtılar. Ata’ya Saygı Zincirine Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, belediye meclis üyeleri ve binlerce yurttaş katıldı.

Kılıç, Selanik’te

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve Maltepe Belediye Meclis üyeleri, Mustafa Kemal Atatürk’ü ölüm yıldönümünde Selanik’te doğduğu evde andı. Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saatte saygı duruşunda bulunan Başkan Kılıç ve beraberindekiler, duygu dolu anlar yaşadı. FMV Işık Okulları öğrencileri de 15 yıldır olduğu gibi Selanik’te anma etkinliği düzenledi.

Anmaya mini etek engeli

Gaziantep Yasemin Erman Balsu Anadolu Lisesi’nde 10 Kasım Atatürk’ü Anma Haftası kapsamında geçen pazartesi günü yapılmak istenilen etkinlik, okul müdürü Ökkeş Aydın tarafından ‘Çarşaf yere atıldıktan sonra mini etekli öğrenciler geliyor’ denilerek yarıda kesildi. Gaziantep Yasemin Erman Balsu Anadolu Lisesi öğrencileri geçen pazartesi, Atatürk’ü anmak için etkinlik düzenledi. Gün boyu süren etkinlik, kılık kıyafet devriminin anlatıldığı bölüm sırasında okul müdürü tarafından durduruldu. Öğrenciler ve velileri, “etkinlik için giydikleri çarşafları çıkaran kız öğrencilerin etek boylarının kısa olduğunu” gören bazı öğretmenlerin durumu okul müdürü Ökkeş Aydın’a ilettiğini, Aydın’ın da “bu gösteri için Milli Eğitim Müdürlüğün’den şikâyet var” diyerek etkinliği iptal ettiğini öne sürdü. Okul müdürü Ökkeş Aydın iddiaları yalanlayıp etkinliğin öğrencilerin matematik, fen bilgisi derslerinden geri kalmamaları için yarıda kesildiğini belirtti. Veliler ise etkinliğe 9 ve 10. sınıfların alınmadığını, alınan sınıfların da seçmeli derslerde etkinliğe götürüldüklerini belirttiler. Veliler, müdürün etkinliği iptal ettiren öğretmenleri kurtarmak için böyle bir iddiada bulunduğunu söyledi.

Derse almadılar: Atatürk rahatsız etti

Bahçelievler Anadolu Lisesi’nde dün sabah okula üzerinde Atatürk baskılı kıyafeti ile giden bir öğrenciyi okul müdürü Hasan Aydın derslere sokmayarak sert şekilde uyardı. Okulda bir öğrenci tarafından ses kaydına alınan müdür Hasan Aydın konuşmasında, Atatürk baskılı kıyafetle okula gelen öğrenciye tepki göstererek, “Biri de yarın başka bir kıyafetle gelsin. Diğer gün başka biri benim için de böyle diye bir kıyafetle gelse ne yapacağız. Öbürü de peygamberin hayatında başka kıyafetle gelsin sence hangisi önemli. Biri de Hz. Adem’in doğum gününü kutlasın, onun resmi ile gelsin” diyor. “Öğrencinin ben böyle geldim” dediğini söyleyen Aydın, “Burası senin babanın yeri değil. Atatürk’te senin babanın uşağı değil. Benim için Atatürk neyse senin içinde o. Kendi kendine sanki Atatürk’e daha yakınmış gibi numara çekiyorsun. Kendi kendine trip yapmana da gerek yok” diye bağırmaya devam ediyor. Bu tür kıyafetle gelen hiçbir öğrencinin derse alınmayacağını anlatan okul müdürü şöyle devam ediyor: “Beni dinden imandan çıkarmayın. Benim içimden donla gelmek geldi. Donla mı geleceğim. Size kıyafetleriniz yanınızda olsun denilmiş. Bu şekilde gelip adamı dinden imandan çakarıyorsun"

Dolmabahçe’nin anlattıkları...