Yeni kriz yabancı satışlarından çıkacak

KONUTDER: Bu dolar kuruyla yabancılar elindeki konutları satarsa zarar edecek. Bu da Türkiye’de konutta yeni bir krizi başlatacak.

Şehriban Kıraç/Cumhuriyet

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, yabancılara İstanbul Kayabaşı, Beylükdüzü bölgesinin şehrin merkezi gibi pazarlandığını ve alıcıların yanıltıldığını belirterek, “Yabancıya 100 bin dolara sattığımız konutu yerliye 90 bin dolara satıyoruz. Yabancı alıcı hemen ertesinde konutunu satmak istediğinde aynı fiyata satamayınca yanıltıldığını anlar” dedi.

Geçen yıl 37 bin adet konutun aralarında İngiltere, Almanya, Suudi Arabistan ve Kuveytli yatırımcıların bulunduğu yabancılara satıldığına dikkat çeken Çelik, “Yabancılar bu konutları yatırım amaçlı aldılar. İki yıl içerisinde bu konutları satmak istediklerinde, esas sorun o an yaşanacak. Ülkemizde doların seyri her an değişebiliyor ve haliyle Türk Lirası değer kaybına uğruyor. İkinci el olarak satışa sunulacak olan bu konutlar TL bazında satılacağı için, yabancılar zarar etmeye başlayacaklar. Bu da ülkemizde konut sektöründe yeni krizin başlamasına neden olacak” diye konuştu.

2000’li yıllarda Türkiye’de lokomotif sektörün turizm olduğunu ancak turzimcinin modelini yabancıyı kazıklamak üzerine kurduğunu bunu anlayan turistlerin bir daha Türkiye’ye gelmediğini vurgulayan Çelik şimdi aynı riskin gayrimenkul için sözkonusu olduğunu anlattı.

23 bin fazla var

Türkiye’de 21 milyon konuta ihtiyaç olduğunu belirten Çelik, “Geçen yıl 630 bin nüfus artışı yaşandı. Buna karşılık 600 bin adet konut yapıldı. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere her yıl 30 bin adet konut açığımız var. Buna karşın İstanbul’da 100 bin konut ihtiyacı olmasına rağmen, 123 bin adet konut üretildi. 23 bin adet konut fazlalığımız var” dedi.

Bekleme süreci

Türkiye Müteahhitler Birliği 2015 Nisan ayı İnşaat Söktörü Analizine göre ise seçim öncesinde inşaat sektörünün belkele sürecinde olduğuna işaret edildi. Analizde kamu özel işbirliğiyle hayata geçirilmekte olan büyük ölçekli yatırım projelerinin finansman boyutunun, ülkenin yatırım ortamına ilişkin yapılmaya başlanan olumsuz değerlendirmeler ve ülke risk primlerindeki artış nedeniyle negatif etkilenebileceği belirtildi. Bu projelerde dolardaki yükseliş maliyetleri artırıyor.