Yeni kabinenin şifreleri

Işık, Hulusi Akar ile anlaşamadığı için Başbakan Yardımcılığı’na kaydırıldı. Çelik’i Şanlıurfa’da yuhalanması kabine dışı bıraktı. Akdağ’ı Menzil kadrolaşması aldırdı.

Emine Kaplan

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, kabineyi yeniden şekillendirirken bazı bakanların yerlerinin değişmesi, bazılarının kabine dışında kalmasında bir süredir parti içinde yaşanan kriz ve sıkıntıların etkili olduğu öğrenildi. Kabine değişikliğinin AKP’deki yansımaları sürüyor. Parti kulislerinde, kabinedeki değişimin şifreleriyle ilgili şu değerlendirmeler yapılıyor:

YAŞ öncesi MSB’de değişiklik: Komuta kademesinin şekilleneceği YAŞ toplantısı öncesinde Fikri Işık’ın Milli Savunma Bakanlığı’ndan Başbakan Yardımcılığı’na kaydırılması önemli. Bir süredir Işık ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar arasında sorun var. Işık ile Akar anlaşamıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, YAŞ öncesinde bu değişikliği yaparak sorun yaşamamak ve hazırlanan YAŞ listelerinde sıkıntı çıkmaması için bu değişikliği yaptı. 15 Temmuz sonrası çıkarılan KHK’lerle ilk kez YAŞ listesini Milli Savunma Bakanlığı hazırlıyor. Daha önce Genelkurmay Başkanlığı hazırlıyordu. Nurettin Canikli, 15 Temmuz sonrasında ordudan ihraçlar da dahil KHK sürecini yürüttü. Erdoğan, olası bir sıkıntıyı önlemek için Canikli’yi Milli Savunma Bakanlığı’na kaydırdı.

Sağlık Bakanlığı’ndaki kadrolaşma: Recep Akdağ’ın Başbakan Yardımcılığı’na kaydırılmasında Sağlık Bakanlığı’nda Menzil cemaati üzerinden yürüttüğü kadrolaşma etkili oldu. Akdağ’ın vekillerin tepkisine rağmen Sağlık Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatında odacısından çaycısına kadar tüm kadroları Menzilcilerden seçmesi rahatsızlık yarattı. Bir grup milletvekilinin, Akdağ’ı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a şikâyet ettiği konuşuluyor. Erdoğan, cemaati küstürmemek için de Akdağ’ı icracı bakanlıktan alarak Başbakan Yardımcılığı’na kaydırdı.

Etek’ krizi: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı’yken kabine dışında kalan Faruk Çelik’in, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la Şanlıurfa ziyareti sırasında kendisini protesto edenlere yönelik açıklamaları kriz yarattı. Çelik, kendisini yuhalayanlara “Bu tezgahı kimin yaptığını biliyorum. Pantolon değil etek giysinler” dedi. Bu açıklaması AKP Şanlıurfa Teşkilatı ile Şanlıurfa milletvekilleri arasında kriz yaşanmasına neden oldu. Çelik’in, kabine dışında kalmasında bu son gelişme etkili olmuş olabilir.

Babacan’a muhalefet: Mehmet Şimşek’in yerine Ali Babacan’ın getirileceği, Babacan ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın birkaç kez görüştüğü dile getiriliyor. Babacan’ın Cumhurbaşkanı ile ilk görüşmesinin ardından bazı parti yöneticileri ve bakanlar, ekonominin bu noktaya gelmesine Babacan’ın neden olduğunu belirterek muhalefet etti.

Türkeş'e ihtiyaç kalmadı:Tuğrul Türkeş, 1 Haziran seçimleri sonrasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye rağmen geçici hükümette yer aldı. Ancak anayasa değişikliği süreciyle birlikte iki parti yakınlaştı. MHP, şimdi hükümetin ortağı gibi bir konumda. Anayasa değişikliği sürecinde Türkeş’in, “Sayın Bahçeli, çok deneyimli ve kurt bir siyasetçidir. AK Parti’nin bu tuzağa karşı çok dikkatli olması gerekir” açıklaması nedeniyle Bahçeli’nin kırılmaması için kabinede yer verilmemiş olabilir. Türkeş’in anayasa değişikliğini çok sahiplenmediği de konuşuluyor.