Yeni askerlik sistemi teklifi Meclis'te

Yeni askerlik sistemiyle ilgili kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yeni askerlik sistemine ilişkin TBMM'ye sundukları teklife göre yoklama kaçağı olanların yeni sistemden yararlanamayacağını söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Yeni askerlik sistemiyle ilgili kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yeni askerlik sistemine ilişkin kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sunduktan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. AKP'li Muş, yeni sisteme ilişkin kanun teklifinin asker alma ve yedek subaylık kanunlarında değişiklik öngören kanun teklifi olduğunu belirtti. Yeni sistemde askerliğin 6 aya düşürüleceğini kaydeden AKP'li Muş, şöyle konuştu:

"Şu an kışlada bulunan askerler ve bu süreyi dolduranlar kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren terhis olma imkanına kavuşabilecekler. Yedek astsubaylık müessesesi geliyor. Yedek subaylık ise devam edecek. Bir vatandaşımız 6 ay askerlik yaptıktan sonra terhis olabilir ya da kendisinin talebi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) uygun görmesi halinde 6 ay daha görev yapabilir. Eğer böyle bir tercihte bulunursa kendisine asgari ücretten az olmamak üzere bir ücret ödemesi yapılacak. Bu süreci tamamladıktan sonra yine kendisinin talebi TSK'nın uygun görmesi halinde artık profesyonel anlamda TSK'ya hizmet edebilir. Bir vatandaşımız bu şekilde devam ederse kendisi buradan başlamak suretiyle generalliğe kadar yükselme imkanına sahip olacak. Kendisine yapılacak olan sınavlarda yüzde 20'ye kadar fazla puan verilme imkanı oluşacak. Ayrıca bir vatandaşımız yedek astsubay olarak askerliğini yaparsa Meslek Yüksek Okulları (MYO) kısa dönemden faydalanamıyorlardı. Artık MYO ve lisans eğitimi olanlar yedek astsubay olarak görev yapabilecekler. Burada 2 aylık temel askerlik eğitiminden sonra 10 ay kıta eğitimi olacaktır sonra bu vatandaşlarımız yedek subay olarak belli bir maaş alarak hizmet edebileceklerdir."

'BEDELLİDE YAŞ SINIRI KALKIYOR'

Yeni sistemde bedelli askerliğin kalıcı hale getirildiğini, yaş sınırı olmadığını, ücretinin peşin alınacağını aktaran Muş, "Ücret 31 bin gibi bir rakama denk geliyor. Belli bir çalışma neticesinde bu rakama ulaştık. Bir yedek asteğmenin maaşının 6 katı gibi bir rakam. Bu bedeli yatıranlar 1 aylık temel askerlik eğitimini alarak, askerlik görevini yapmış olacaklar" dedi.

'YOKLAMA KAÇAĞI OLANLAR FAYDALANAMAYACAK'

Yoklama kaçağı olanlar ve bakaya kalanların bedelli askerlikten faydalanamayacaklarını da belirten Muş, "Geçmişte yani bu kanun yürürlüğe girmeden önce bu kişilere bir seferliğine bedelliden faydalanma imkanı getirilecek. Sistemin genel kurgusu içinde kanun yürürlüğe girdikten sonra yoklama kaçağı olanlar ve bakaya kalanlar bedelli askerlikten faydalanma imkanına sahip olmayacak. Bu önemli; çünkü her vatandaş zamanı geldiğinde gidip gerekli bildirimlerde bulunması gerekiyor. Sistemin genel kurgusu içinde bu önem arz etmektedir. Eğer bir vatandaşımız kanun yürürlüğe girdikten sonra yoklama kaçağı olursa ya da bakaya kalırsa gelmediği her gün için 10 TL gibi belli bir ceza oranı işleyecek. Eğer kendi isteğiyle gelirse bu oran yarıya indirilerek, 5 TL olacak" diye konuştu.

DANIŞMA KURULU'NA TAVSİYE KARARI ÖNERİSİ

AKP'li Muş, kanun teklifinin Meclis Başkanlığı'na sunulmasının ardından komisyonda görüşülmesi için 48 saat geçmesi gerektiğini anımsatarak, Danışma Kurulu'na tavsiye kararı alınması için öneride bulunacaklarını, kabul olması halinde yeni askerlik sisteminin kanun teklifi görüşmelerine bir an önce başlanacağını kaydetti. Muş, 6 aylık askerlik süresini tamamlayanların ikinci 6 aya kadar görevlerini uzatması halinde sigorta işlemlerinin de bakanlık tarafından karşılanacağını söyledi. Muş, ayrıca askerliği uzatanların TOKİ'den öncelikli ev alabileceklerini, ören yerlerini ücretsiz gezebileceklerini ve kamunun işlettiği ulaşım araçlarından ücretsiz faydalanabileceklerini belirtti.

'TSK'NIN İHTİYAÇLARI DİKKATE ALINARAK DİZAYN EDİLDİ'

AKP'li Muş, yeni askerlik sistemine ilişkin kanun teklifinin, TSK'nin ihtiyaçları ve talepleri dikkate alınarak, dizayn edildiğine dikkate çekip, şunları söyledi:

"Ülkemizin geleceği ve güvenliği için sistem daha güçlü hale getirilmesi için atılan adımlardır bunlar. Savunma kuvvetlerinin ülke savunmasını yapan ordumuzun her zamankinden çok daha güçlü olması için bu çalışmaları yapıyoruz. Astsubaylıktan başlayıp generalliğe kadar yükselmesi hep bir eko sistem. Türkiye'nin 82 milyon nüfusu var. Genç nüfusu olan bir ülke. Bütün bunların hepsini hesaba katarak, TSK'nın herhangi bir ihtiyacı olmayacak şekilde ihtiyaçlarında herhangi bir problem oluşturmayacak şekilde sistem dizayn edilmiştir. TSK'nın ihtiyaçları ve talepleri dikkate alınarak, sistem dizayn edilmiştir."

Yeni Askerlik Sistemi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar sisteme ilişkin son bilgileri dün aktarmıştı.

Bugün ise Bakan Akar'ın aktardığı bilgiler doğrultusunda hazırlanan yeni askerlik sisteminin kanun teklifinin Meclis'e sunulduğu ifade edildi. Peki, yeni sistemde neler yer alıyor? İşte tüm detaylarıyla yeni askerlik sistemi...

Bir ay temel askerlik eğitimi

Yeni askerlik sisteminde yükümlü kaynağının "yükümlü erbaş/er", "yedek astsubay" ve "yedek subay" olarak sınıflandırılabileceğini ifade eden Akar, bunların yanı sıra bedelli ve dövizli askerlik uygulamalarının da yer alacağını söyledi.

Akar, askerliğe başvuranların bir kısmının bedelli, bir kısmının dövizli yapacağını diğerlerinin de "yükümlü erbaş/er", "yedek astsubay" ve "yedek subay" olacağını belirterek, "Yapılan hesaplamalar sonucu bir yılda 145 bin kişinin bedelli askerlik yapabilmesi mümkün. 145 binden fazla bedelli başvurusu olursa durum ne olacak? Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğünde öğretmenlerimizde, doktorlarımızda olduğu gibi kura olacak. Kuranın şekli yapılan tecrübelerden istifade edilerek belirlenecek" diye konuştu.

Yeni sistemin lise ve altı mezunlarının yanı sıra lisans, lisansüstü ve meslek yüksek okulu mezunlarından isteyenlere de ihtiyaçlar kapsamında askerlik görevini er olarak yapabilme imkanı tanıdığını vurgulayan Akar, şunları söyledi:

"Bu gençlerimiz gelecek, bedelli isteyenler dahil, bir ay temel askerlik eğitimi yapacaklar. Millet olmanın, asker olmanın gereği burada bir aylık eğitimi alacaklar. Bu program üzerinde önemle duruyoruz. Gençlerimizin hem günlük hayatına hem de gelecek hayatlarına etki edecek bilgileri içerecek bir eğitim vermeye çalışacağız. Bu bir aylık eğitim süresince buraya gelen gençlerimiz her zaman olduğu gibi cüzi miktarda harçlık alacaklar. Bir aylık eğitimin ardından bedelli askerlik yapanlar ayrılacak ve faaliyetleri tamamlanacak. Kıtalara gidenler ise 5 ay daha görev yapacaklar. Temel askerlik eğitimi ile 6 ay bittikten sonra ihtiyaç ve isteğin yanı sıra kadroya göre buradakilere 'İkinci bir altı ay er olarak maaşlı görev yapmak istiyor musun' diyeceğiz. 'Evet' demesi için bazı imkan ve fırsatlar da vereceğiz. Bu dönemdeki aylık harçlık 2 bin lira civarında bir para olacak.

Mehmetçik 6 ay daha burada görevini yapacak. Bunu yapmamız lazım çünkü 6 aya indirdiğimiz zaman kadrolarımız boşalacak. Öyle olmaması için varsayımımız buradaki erlerimizin en az yarısının, üçte birinin kalması esasına dayalı. Onların kalabilmesi için harçlık adı altında maaş veriyoruz ayrıca hizmet borçlanması, muhtaç asker ailelerine yardım, deniz ve şehir içi toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanma, müzelerin ücretsiz ziyareti gibi imkanlar sağlanacak. Askerlik bittikten sonra da TSK'ya personel temininde öncelik kazanacaklar ve TOKİ'de önceliğe hak kazanacaklar. 6 aylık askerliği er olarak yaptıktan sonra 6 ay daha maaşlı askerlik yapanlara bu sürenin sonunda yeniden 'Kalmak ister misiniz' diye soruyoruz. Eğer ihtiyaç, istek, performans değerlendirmesine göre söz konusu Mehmetçik yeterli performansı, yeterli kriterleri sağlayabiliyorsa sözleşmeli erbaş ve er veya uzman erbaş olarak Türk Silahlı Kuvvetlerine katılacak ve sözleşme yapılacak. Bu sözleşmesinin sonunda maaş, OYAK, lojman, sağlık ve sosyal güvence ile ilgili bir takım haklardan yararlanabilecek. Bu gençler okul, bedeni performans, sicil gibi gerekli kriterleri sağlarsa belli bir kontenjan dahilinde bir sınavı müteakip astsubay olabilecekler. Astsubaylıktan belli bir süre geçtikten sonra belirlenen kriterleri sağlayanlar da subay olabilecek. Er olarak başlayacak, subay olacak belki de general olacak."

Yedek astsubaylık

Bedelli ve dövizli askerlikten sağlanacak gelirle yükümlü erbaş ve erlerin maaşları ile diğer giderlerin karşılanabileceğini ifade eden Akar, "Bütçeye herhangi bir yük teşkil etmeden bu sistemin kendi içinde dönmesini amaçlıyoruz" dedi.

Yeni sistemle birlikte çok önemli olarak nitelendirdiği "yedek astsubaylık" uygulamasının da hayata geçirileceğini açıklayan Bakan Akar, şöyle konuştu:

"Yedek astsubaylıkla, meslek yüksek okulunu bitirdikten sonra herhangi bir şekilde zorlamayla 4 yıllık okul bitirmenize gerek yok diyoruz. Mesleğinizi seviyorsanız bunu yapın, askerlikten dolayı bunu değiştirmeye kalkmayın, böylece ara personel konusunda da sıkıntı oluşmasın istiyoruz. Yedek astsubaylığa kontenjanların uygun olması ve istemeleri durumunda lisans ve lisans üstü mezunları da başvurabilecek. Buraya geldiklerinde iki aylık temel ve sınıf eğitiminin ardından maaşlı olarak 10 ay faaliyetlerini yapacak. Toplamda 12 ayın bitirilmesinin ardından gençler isterse terhis olabilecek. İstek, ihtiyaç ve kadroya göre kendilerine 'Kalmak ister misiniz' diye soracağız. Kalmak isteyenler astsubay olarak devam edecek. Yine astsubaylığa müteakip istenilen kriterleri karşıladıkları takdirde subaylığa geçebilecek."

Peşin ödenecek

Akar, yedek subaylık sisteminin de devam edeceğini belirterek, "Bedelli askerlik konusunda, 40 bin gösterge asteğmen maaşına tekabül ediyor, asteğmen maaşı da bugün itibarıyla aşağı yukarı 5 bin küsür lira. Dolayısıyla 6 aylık asteğmen maaşından bahsediyoruz. Bedelli 30 bin lira, dövizle askerlik ise bunun avro karşılığı olacak" diye konuştu.


Bedelli askerlik bedelinin 30 bin lira olarak sabit kalıp kalmayacağı sorulan Akar, "Aynı kalmayacak. 40 bin gösterge diyoruz, asteğmenin maaşı her yıla göre değişiyor." yanıtını verdi.

Yeni sistemin gündeme getirilmesinin ardından tek eleştirinin "30 bin liranın fazla olduğu" yönünde geldiğini aktaran Bakan Akar, "Yaptığımız objektif çalışmalarda, projeksiyonlarda bunun normal olduğunu değerlendiriyoruz. Bu sistemin karşılanması için bizim buna ihtiyacımız var. Diğer türlü sistem kendi kendini karşılayamıyor, desteklemiyor. Ayrıca bu miktar bir seferde, peşin olarak verecekler" dedi.

Geçmiş dönemdeki bedelli askerlik uygulamalarının ücretlerini de hatırlatan Bakan Akar, "1987 yılında 2 bin 900 dolar, 1992'de 3 bin 200 dolar, 1999'da 8 bin 100 dolar, 2012'de 16 bin dolar, 2014'te 8 bin 300 dolar ve 2018'de 2 bin 860 dolar yani 15 bin lira. O günün şartlarına göre yapılan değerlendirmeler var. Bu her seferinde tartışma konusu olmasın ve öngörülebilirlikten dolayı herkes bilsin ki 'Ben bedelliden yararlanmak istersem 30 bin lira civarında para vermem gerek'."

<haber-dikey:1404345>