Yeni anayasa çalışmaları yarın yeniden başlıyor

TBMM Anayasa Yazım Komisyonu, Şeker Bayramı öncesi ara verdiği çalışmalarına yarın yeniden başlıyor.

cumhuriyet.com.tr

Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi AKP Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, komisyonun çizdiği zaman ve program ekseninde çalışmalarına devam edeceğini belirterek, ''Ancak umulan ve öngörülen verimin sağlandığı söylenemez. Bu durumu komisyon elbette ki gözden geçirecektir. Ancak belirlenen hedefler ve yöntemler önemini, varlığını ve canlılığını sürdürmektedir'' dedi.

Takvimin uzadığına yönelik görüşlerin hatırlatılması üzerine İyimaya, ''Anayasa yapmak kolay değil, uzuyor. Parti görüş belirtiyor, partilerin görüşlerinin karşılaştırılması var. Bunlardan da bir uzlaşma ortaya çıkacak. Gecikme, sürecin tabiatından kaynaklanıyor'' diye konuştu.

Komisyon üyesi CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da yarından itibaren komisyonun kaldığı yerden çalışmalarını sürdüreceğini dile getirerek, şunları söyledi: ''Biz Türkiye'nin yeni bir anayasaya ve demokrasinin geliştirilmesine ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'nin ortak bir paydayı yakalaması zaruretine inanıyoruz. Toplumdaki ayrışmanın, toplumdaki nefret söyleminin sona ermesi için, Türkiye'nin bütünlüğünü koruyacak şekilde, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının tamamını kapsayacak şekilde, Cumhuriyetin değer ve kazanımlarına sahip çıkarak, bu değerlerin demokrasiyle güçlendirileceğine inanıyoruz. Onun için de Anayasa Komisyonu'nun çalışmalarını son derece önemsiyoruz. Oradaki müzakere ortamının devam etmesi, bütün yaşadığımız olumsuzluklara rağmen Türkiye için bir şans olmanın ötesinde bizler için tarihi bir sorumluluktur. Endişem odur ki birileri bu müzakere ortamını bozabilir, bloke edebilir. CHP olarak bu müzakere ortamını bozan taraf olmadık, olmayacağız. Çünkü 10 yıldır parlamentoda olmayan müzakere ortamını biz anayasa uzlaşma komisyonunda bulduk yakaladık. Bu bizim sorumluluğumuzu daha da artırıyor.''

Komisyonunun yavaş çalıştığı kanısında olmadığını ifade eden Kart, ''Tüzük, yönetmelik çalışması yapmıyoruz. Anayasa çalışması yapıyoruz. Dolayısıyla toplumun her kesimi ile müzakere ediyoruz ve uzlaşmayı yakalamak istiyoruz. Ancak bu şekilde anayasanın, toplumun tümünü kucaklayacağına inanıyoruz. Bu işin doğasında var. Anayasa çalışmalarının geciktiği, aksadığı yönündeki görüşlere katılmıyoruz'' diye konuştu.
 

'Mesafe katedebilirdik'

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da çalışmaların yavaş gittiğini belirterek, şöyle devam etti: ''Gelinen süreçte şu ana kadar önemli mesafe katedebilirdik. Çalışmaları daha verimli hale getirmek gerekiyor. MHP olarak toplantıların daha sık ve daha verimli geçmesi için elimizden gelen katkıyı veriyoruz. Yeni bir anayasa yazma, uzun zaman alıyor. Çok tartışmalı konular oluyor. Belirli konulardaki tartışmalar, her maddede tekrar ediliyor. Bu da zaman kaybına neden oluyor.''

Bal, son günlerde meydana gelen terör olaylarının anayasa çalışmalarını etkilememesini dileyerek, ''Bazı siyasilerin teröristlerle kucaklaşması halkın kanaatini olumsuz etkiliyor. Bu parti, terörle arasına mesafe koyamamış. Bu rahatsızlığı gidermek o partinin yöneticilerine ve milletvekillerine düşer. Anayasa Uzlaşma Komisyonu, 4 partinin ortak kararı ile oluştu. BDP'nin ayrılması, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun ortadan kalkması demektir. O zaman yeni bir süreç başlar. MHP olarak, modern ve Türk demokrasisine katkı verecek yeni anayasa yapmak için sonuna kadar masada olacağız'' diye konuştu. Anayasa Yazım Komisyonu'nun yarın yapacağı toplantıda, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun ne zaman toplanacağına ilişkin de karar alınacak.