Yazın zatürre mi olur demeyin!
Alerjik bir bünyeniz varsa; en ufak üşütmede hastalanıyorsanız, yaz mevsiminin gelmesine hastalıklardan kurtulduğunuzu düşünerek sevinmiş olabilirsiniz. Ama unutmayın yazın da hasta olabilirsiniz...
cumhuriyet.com.trÖzellikle yaz aylarında görülen alerjik zatürreyi ve korunmak için yapılması gerekenleri Hisar Intercontinental Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Orhan Dalkılıç ile konuştuk.
Yazın da Zatürre Olabilirsiniz!
Son yıllarda artan çevre kirliliği, kimyasal katkı maddeleri, artan şehir yaşamı, kullanılan ilaç ve gıdalar, çalışma ortamı ve klima kullanımı ile astım başta olmak üzere çeşitli solunum yolu hastalıkları daha sık görülmeye başladı. Alerjik zatürre ve özellikle klima-havalandırma sistemlerinin daha yaygın kullanımı ile birlikte halk arasında pek bilinmeyen Lejyonella Pnomonisi görülme oranı arttı. Alerjik zatürre; klima ve havalandırma sistemlerinde üreyen küf mantarlarının solunması sonucu özellikle atopik bünyeli kişilerde solunum yollarının aşırı hassasiyetinden dolayı salgı üreterek bronşları daraltması sonucu nefes borularının içinde biriken mukus tıkaçları ve mikrobik ajanlara bağlı oluşabilir. Ayrıca Aspergillus ve Candida adıyla bilinen mantarlar da alerjik zatürreye benzer tablo oluşturabilir.
Yaz aylarında sık görülen zatürrelerden biri de Legionella pneumonia adlı mikrobik ajanın oluşturduğu zatürredir. İlk defa 1976 yılında Lejyonerler toplantısında oluşan salgının nedeni araştırılırken bulunan bu etkenden dolayı bu hastalığa Lejyoner hastalığı da denilir. Normal doğal sulu ortamların yüzeyel florasında bulunan bu bakteri, şebeke yoluyla binalardaki tüm sulu sistemlere geçerek özellikle duş, duş başlıkları, kuleli sulu havalandırma tankları, kötü sular, nem vericiler, klima ve buhar odaları gibi sulu ortamlarda üreyen bir mikrobik ajandır. Bu tip havalandırma ve soğutma sistemlerinden çıkan enfekte zerrecikleri soluyan kişi veya topluluklarda salgınlara neden olabilir. Otellerde ve diğer toplu ortamlarda sıklıkla rastlanan bu hastalık salgınlara sebep olur. Erken teşhis çok önemlidir. Halsizlik, kas ağrıları, baş ağrısı, karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi zatürrelerde az görülen semptomlarla seyrettiği gibi, zatürrelere özgü öksürük, ateş, göğüs sırt ağrısı, nefes darlığı olanlarda bu tip temas öyküsü de varsa akla getirilecek zatürrelerin başında gelir. Zamanında tedavi edilemezse şok, koma ve ölüme bile neden olabilir. Bu tip klinik durumlarda erken ve etkin tedavi tam iyileşme sağlar. Yeni çıkan kan ve idrar testleri, akciğer röntgeni ile ön tanı konulursa tedaviye hemen başlanır. Tedavisi ve düzelmesi normal zatürrelere göre daha uzun sürer.