Yaz zatüresi uyarısı

Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, yaz aylarında yaz zatürresinin çok yaygın şekilde görüldüğünü belirterek bazı uyarılarda bulundu.

cumhuriyet.com.tr

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, yaz aylarında yaz zatürresinin çok yaygın şekilde görüldüğünü belirtti, bazı uyarılarda bulundu.

Küçükusta, zatürrenin daha çok bir kış hastalığı olarak bilinmesine rağmen yazın da yaygın şekilde görüldüğünü ifade etti.

Küçükusta, "Yaz zatürresine yol açan legionella bakterileri otel, iş merkezi, gökdelenler gibi büyük binaların havalandırma sistemlerinde, havuzlarda ve su depoları gibi ortamlarda çoğalmakta insanları hasta edebilmektedir" dedi.
 

Kimler risk altında?

Legionella bakterilerinin neden olduğu yaz zattüresinin erkeklerde, sigara içenlerde, alkol bağımlıları ile kalp damar hastalığı, kronik bronşit, şeker hastalığı, böbrek hastalığı ve bağışıklık sistemi baskılanmış olanlarda,kortizon kullananlarda daha sık görüldüğünü ve daha ağır seyrettiğini belirten Küçükusta, bakterilerin başlıca 2 farklı tipte hastalığa yol açtığını kaydetti. Prof. Dr. Küçükusta şöyle devam etti:

"Yaz zatürresi hastalığı, çok ağır ve özellikle vaktinde tedavi edilmediğinde ölüm ihtimali yüksek olan bir zatürre türüdür. Hastalık yüksek ateş, üşüme, titreme, kuru öksürük, halsizlik,iştahsızlık gibi belirtilerle başlar ve birkaç gün içinde bunlara karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, uyuklama, dengesiz hareketler, hallüsinasyonlar, bilinç bulanıklığı gibi belirtiler de eklenir.

Hastaların genel durumları, olağan bir zatürrede beklenenden çok daha kötüdür. Bazı hastalarda idrar yolları kanaması ve dializi gerktirecek derecede böbrek yetersizliği, karaciğer hasarı ve akciğer ödemi de gelişebilir."

Nasıl korunulmalıdır?

Küçükusta, bu ciddi ve ölümcül zatürrenin önlenebilmesi için, bakterilerin bulunabileceği ortamların saptanması ve uygun şekilde dezenfeksiyonunun çok önemli olduğunu vurgulayarak, havalandırma sistemlerinin su bulunan kısımları (soğutma kuleleri), su depoları, kapalı alanlardaki havuzlar, duş başlıkları ile bazı tıbbi aletlerin (nebülizatör, nemlendirici) bulaşıcılık açısından dikkatle kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.