Yavrular denize koştu

Akdeniz'in en önemli yeşil kaplumbağa (chelonia mydas) yuvalama alanlarından Karataş ilçesine bağlı Akyatan sahillerinde, yuvalardan çıkan yavru kaplumbağalar denizle buluştu. Üç yıl süren çalışmanın emeği olan kaplumbağa yavrularının yolculuğunda vatandaşlar ve yöre halkı da hazır bulundu.

cumhuriyet.com.tr

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) arasındaki yaklaşık 3 yıldır süren çalışma sonucu, bu yıl yuva sayısının ise 550'ye ulaştı.

Proje sorumlularından Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Doktora öğrencisi Can Yılmaz, bu yıl 1 Haziranda başlayan çalışmalarını Hacettepe ve Çukurova Üniversitesinden öğrencilerin katılımıyla sürdürdüklerini söyledi.
Yılmaz, sahilde yaptıkları çalışmalar kapsamında yuvaların kontrol edildiğini, yuvalara ait bilgiler toplandığını, kıyılara yerleştirilen kum üstü kafesleri ile insanların verebileceği zararlar, kum altı kafesleri ile de çakallar ve başıboş köpeklerin verebileceği zararların önlendiğini kaydetti.

Türü tehlikede olan yeşil kaplumbağaların Akyatan'daki 21 kilometrelik sahilde yuvalama yaptığını anlatan Yılmaz, sahilde 550 civarında tespit edilen yuvadaki yavru kaplumbağaların tamamına yakınının ise denize ulaştığını söyledi.

Yılmaz çalışmalarının bu yılki bölümünün 15 Eylülde tamamlanacağını, ancak protokol kapsamında yörede 3 yıllık bir çalışma daha gerçekleştirileceğini de bildirdi.

 

Kaplumbağa vericileri

Hacettepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Doktora öğrencisi Onur Türkecan da, kaplumbağalar üzerine yerleştirdiği vericilerle kaplumbağaların denizde ki rotalarını takip ediyor.

Bir vericinin maliyetinin 2 bin dolar civarında olduğunu anlatan Türkecan, iki yıl içinde 2 kaplumbağaya daha bu vericilerden yerleştirdiğini söyledi.

300-400 gram ağırlığında olan ve özel bir yapıştırıcı sayesinde büyük kaplumbağalara yerleştirdiği vericinin sadece koordinat belirlemede yardımcı olduğunu ifade eden Türkecan, şunları kaydetti: ''Geçen yıl verici yerleştirdiğim kaplumbağa şu an Libya'da. Bu kaplumbağa Kıbrıs üzerinden yaklaşık 3 bin 500 kilometre yol katederek Libya'ya ulaştı. Bu sene 17 Temmuzda verici yerleştirdiğimiz kaplumbağa ise şu an Manavgat ile Alanya arasında. Burada kalacağını da tahmin ediyoruz. Bu da bize o bölgede de beslenme alanları olduğunu kanıtlıyor.''