BUGÜN, günlerden Cumhuriyet Kitap! (17.02.2021)

Cumhuriyet Kitap Dergi’mizin bu sayısı çocuk kitapları üzerine özel bir dosyayla yayımlanıyor. Çocuk yayıncılığının önde gelen yayınevlerinin yeni, yetkin çocuk kitaplarını çeşitli incelemeler eşliğinde sunduğumuz dosyada; eğitici olduğu kadar keyifli yapıtlarla buluşturmayı hedefliyoruz. 1618’inci sayımızın kapağında; çocuk kitaplarının yanı sıra toplumsal ve tarihsel konulardaki özgün kitaplarıyla da dikkat çeken Serra Menekay yer alıyor. Menekay ile yeni çıkan çocuk romanı Adını Arayan Çocuk-İkinci Kitap’ı ve yapıtlarını konuştuk. İyilikle kötülüğün savaşında bu kez bilim başrolde! Çağdaş Bayraktar’ın söyleşisi… BUGÜN! Kitap Dergi, BUGÜN gazeteniz Cumhuriyet’le birlikte…

Cumhuriyet Kitap Eki

- BUGÜN yayınlanan 1618’inci sayımızın kapağında; çocuk kitaplarının yanı sıra toplumsal ve tarihsel konulardaki özgün kitaplarıyla da dikkat çeken Serra Menekay yer alıyor. Menekay ile yeni çıkan çocuk romanı Adını Arayan Çocuk-İkinci Kitap’ı ve yapıtlarını konuştuk. Serinin ilk kitabında, beş duyumuzu simgeleyen “Bilen Çocuklar”, “Yüreğiyle Bilen Çocuk”un sayesinde bir araya gelip, sanatın gücüyle kötülüğün önünde cesaretle dururken, ikinci kitapta ise “Bilen Çocuk”lara “Bulan Çocuk”lar eşlik ediyor. İyilikle kötülüğün savaşında bu kez bilim başrolde! Çağdaş Bayraktar’ın söyleşisi…

- Üçüncü sayfamızda;’Edebiyat bir aşk’ başlıklı yazısıyla M. Sadık Aslankara’nın yazısı yer alıyor.

- Konur Ertop; doğumunun 95’inci yılında Memet Fuat’ın son yapıtı, 1999 Haziranı’nda başlayıp 2002’de ölümüne dek uzanan güncesi Ölünceye Kadar’ı inceliyor ve usta eleştirmenin sanat olarak algıladığı eleştiriye yaklaşımını ortaya koyuyor.

- Feridun Andaç; iyi bir anlatının ve anlatıcının izini sürdüğü yazısında, usta yazar Ferit Edgü’yü ve anlatılarını irdeliyor.

- Özdemir İnce; Türk şiirini tanıtmak ve öğretmek amacıyla Türkçe / Fransızca Ayna adlı elektronik dergiyi kuran, 2020’de Ayna dergisine aynı adla bir dernek ekleyen, çeşitli şiir festivallerinde Çağdaş Türk Şiiri’ni tanıtan ve Türk şairleri Fransızcaya çeviren şair Claire Lajus’u tanıtıyor ve Kulağı Kirişte isimli kitabını inceliyor.

- Gencer Aytüre; Hasan Erkek ile yeni şiir kitabı Lal Destan’ı konuşuyor.

- A. Kadir Paksoy; Aytekin Karaçoban’ın yeni şiir kitabı Çatlak Çan’ı inceliyor.

- Cumhuriyet Kitap Dergi’mizin bu sayısı çocuk kitapları üzerine özel bir dosyayla yayımlanıyor. Çocuk yayıncılığının önde gelen yayınevlerinin yeni, yetkin çocuk kitaplarını çeşitli incelemeler eşliğinde sunduğumuz dosyada; eğitici olduğu kadar keyifli yapıtlarla buluşturmayı hedefliyoruz.

Bu bağlamda, Y. Bekir Yurdakul; Kulaktan Kulağa köşesinde; çocuk edebiyatı yapıtlarının çocuğun gelişimindeki ve edebiyatla büyüyen çocukların hayatla yalın tanışmasının önemini irdeliyor.

- Emek Yurdakul; ‘Edebiyat bize ne öğretir’ başlıklı yazısında; Roald Dahl’ın parmakla gösterilecek bir kitabı olduğunu imlediği Matilda’yı inceliyor.

- Necdet Neydim; Çocuk, Edebiyat, Hayat köşesinde; “Seslendirilmiş kitaba sesli, yazılı metni olmayan kitaba sessiz demek onları değersizleştirme anlamına gelir. Çocuklar için hazırlanan ve onların dilsel estetik gelişimini sağlayan kitaba sessiz demeyin! Sessiz kitap olmaz, kitabın sesi kısılmaz! Çocuk o sesi bulur.” sözleriyle, sessiz kitap nitelemesinin yanlışlığını açıklıyor ve neden sözsüz kitap nitelemesinin kullanılması gerektiğini açıklığa kavuşturuyor.

- Ece Kutlugün Arslan; David Walliams’ın zamanda sevginin derinliklerine götüren kitabı Buz Canavarı’nı inceliyor.

- Güneş Kayaöz; J. K. Rowling’in dünyanın en mutlu ülkesinde, Kornukopya Krallığı’nda geçen ve Türkiye’den minik Rowling okurlarının çizimlerinin de yer aldığı Ickabog isimli yeni hikâyesini tanıtıyor.

- Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nca yayımlanan Şaşkın Lili serisi, 1,2,3,4 Yaş İçin Öyküler serisi ve Hep ‘Hayır’ Diyen Çocuk isimli çocukların ilgileri ve algılarına uygun, yaş gruplarına özel hazırlanmış kitapları da sayfalarımızda.

- Mesut Örs; Christopher Edge’in çocuk edebiyatını pozitif bilimlerle buluşturduğu kitapları Albie Bright’ın Sayısız Dünyası ile Jamie Drake Denklemi’ni inceliyor.

- Deniz Güzelce; Şöhret Doğruyol Sağbaş’ın, iklim değişikliğine zemin hazırlayan, çalışmaktan kaçınıp hem kendini hem de gezegenini mahveden insanlığın macerasını anlattığı Androtopyaya Yolculuk’unu değerlendiriyor.

- Seyhan Yazıcı; Mehmet Esabil Yurdakul’un “çoklu zekâ” teorisine uygun, ilkokulun her bir sınıfı için ayrı ayrı hazırlanmış Süper Zekâ Oyunları ile Öğreniyorum isimli serilerini değerlendiriyor.

- Günnur Aksakal Baykan; Berna Durmaz’ın şehirleşme, yoksulluk, köy okulları ve doğanın talanına dikkat çektiği Ağaçlı Gül ve Hayal’i tanıtıyor.

- Vitrindekiler köşemiz yine yetkin okuma önerileriyle dopdolu.

- Mustafa Başaran’ın hazırladığı Bulmaca köşemizde düşün trafiği sürüyor.

İyi okumalar…

Kitap Dergi, BUGÜN gazeteniz Cumhuriyet’le birlikte…

Unutmayın her gün Cumhuriyet, her Perşembe Cumhuriyet Kitap okunur!