"Yargıya müdahale son bulmalı"
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok, ''Türkiye'de son zamanlarda hukuka aykırılıkların sergilendiğini'' belirterek, ''Siyasi iktidarın, erkler ayrılığı ilkesindeki dengeleri bozan ve toplumda yargıya güven duygusunu sarsan müdahaleleri son bulmalı" dedi.
cumhuriyet.com.trTürkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok, TBB'nin 40. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamada, kurucu başkan avukat Prof. Dr. Faruk Erem, Teoman Evren, Eralp Özgen ve görev yapan diğer başkanların saygıyla anıldığı belirtti.
Kuruluşundan bu yana TBB'nin ''hukukun üstünlüğünü'' vazgeçilmez, en yüksek değer olarak kabul ettiğini, Atatürk'ün ilkelerinden, laiklik prensibinden, üniter devlet yapısından, Cumhuriyet'in kazanımlarından, yargı bağımsızlığından ödün vermeden savunmanın etkin gücü olarak mücadelesini sürdürdüğünü ifade eden Özok, ''TBB'nin, Cumhuriyet'in kazanımlarının ve hukuk devletinin sarsılmaz tarafı ve bekçisi'' olduğunu vurguladı.
''Türkiye'de son zamanlarda hukuka aykırılıkların sergilendiğini'' kaydeden Özok, ''Siyasi iktidarın, erkler ayrılığı ilkesindeki dengeleri bozan ve toplumda yargıya güven duygusunu sarsan müdahaleleri son bulmalı, herkes için huzur ve refahın, eşitliğin, mutluluğun kaynağı hukuk, bütün kuralları ile uygulanmalıdır'' değerlendirmesinde bulundu.
''Hukuk uygulayıcıları güven verecek davranışlar sergilemeli"
Hukuk uygulayıcılarından ''hiçbir etki altında kalmadıklarına dair topluma güven verecek davranışlar sergilemesini'' isteyen Özok, şöyle devam etti:
''Hak arama özgürlüğünü yaşama geçiren, adil yargılanmanın sağlanmasında çok önemli rolleri bulunan yargının kurucu unsuru, savunmanın temsilcisi avukatların ve avukatlık mesleğinin sorunları gittikçe tırmanış gösteren boyutlara ulaşmaktadır. Özellikle CMK kapsamında müdafi-vekil görevlendirmelerinde avukatlar Anayasa'ya aykırı olarak angaryaya zorlanmaktadırlar.
Avukatlar, görevlerini ifa ederken ciddi boyutlarda saldırılara uğramakta, can güvenlikleri sağlanamamakta ve çoğu zaman özgürce savunma yapılamamaktadır. Hiçbir zaman kabul edilemeyecek olan bu ve benzeri sorunların gecikmeden giderilmesi zorunlu hale gelmiştir.
TBB, 40. yılını idrak ederken, önümüzdeki 4 yıllık çalışma programı içinde hukuk devletinin teminatı olan avukatlık mesleğinin ve avukatların her bakımdan güçlenmelerini, görevlerini yerine getirirken huzur ve güven içinde olmalarını sağlayıcı her türlü çalışmayı yapmaya kararlıdır.
Bu görev bilinci ile meslek içi ve staj eğitimini kapsayan eğitim programları, avukatların ve stajyer avukatların sosyal güvenceleri ile özlük haklarını sağlam temellere oturtacak çalışmalar, avukatlık mesleğini daha cazip ve saygın hale getirecek düzenlemeler, kanunların avukatlara tanıdığı hakların gerçekleştirilmesini sağlayıcı tedbirler, önemli projeler olarak TBB çalışma programı içinde öncelikle yer almaktadır.
Yakın bir gelecekte, avukatlık mesleğine kabulden itibaren mesleğimizin koşullarını dünya standartları ile örtüşür hale getirecek çağdaş nitelikli bir Avukatlık Yasası'nın çıkartılması fevkalade önemsenmektedir.''