Yargılama başlıyor

Charlie Hebdo’nun kapağına köşelerinde yer veren Çetinkaya ve Karan hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi.

cumhuriyet.com.tr

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun 12 çizerinin katledilmesinin ardından çıkan özel sayısının kapağına dayanışma için köşelerinde yer veren gazetemiz yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan hakkında hazırlanan iddianame İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ailesinin fertlerinin tamamına yakını, avukatları ve danışmanının da aralarında bulunduğu bin 280 kişi şikayetçi olarak yer almıştı. Çetinkaya ile Karan’ın 4.5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasının talep edildiği iddianamede, “Şüphelilerin köşelerinde yer verdikleri karikatürün ilk bakışta bile dini İslam olan birey veya toplumun büyük bir kısmının benimsediği değerleri aşağılama kastı ile yayımlandığı açıktır. İslam dininin peygamberine yönelik aşağılama ve küçük düşürme kastı ile çizilen karikatürün toplumsal barışı ve kamu düzenini bozmaya elverişli olduğu anlaşılmıştır” denilmişti.

İfade vermişlerdi

Çetinkaya, ifadesinde, “Ben Cumhuriyet’te 50 yıldır çalışıyorum. 30 yılı yazar olarak geçirdim. Terör nerden gelirse gelsin, ne olursa olsun bir insanlık suçu olduğuna inanıyorum. Yazılarımda, Sivas katliamının vahşice işleniş şeklini yazarken Başbağlar katliamını da görenlerdenim. Tunceli’de korumasız lojmanın önünde şehit edilen savcı için de çok sert bir yazı yazdım” demişti.

Karan da “Amacım, Türkiye’nin müttefiki olan bir ülkenin uğradığı terör saldırısı karşısında, tıpkı Başbakan’ın, ifade özgürlüğünü savunmak üzere Paris’te yürüyüşe katılarak sergilediği dayanışmanın bir benzerini, bir basın mensubu olarak sergilemektir. Yaşam hakkına yönelik her türlü saldırıya karşı, içinde hakaret ya da şiddet içermeyen herhangi bir düşüncenin dile getirilmesini desteklemektir. Din ve vicdan özgürlüğü ile ifade özgürlüğü arasında öncelik kurmadım” demişti.

‘Amaç teröre karşı dayanışma’

Çetinkaya, ifadesinde, terörün nerden gelirse gelsin insanlık suçu olduğunu belirtirken Ceyda Karan, Paris’e giden Başbakan’ın sergilediği dayanışmanın bir benzerini bir basın mensubu olarak sergilemeyi amaçladığını kaydetti.