Yargıç ve savcıların dinlenmesi Meclis gündeminde
CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Hakkı Süha Okay, ''yargıç ve savcıların dinlenmesi'' konusunda, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün, ''kişisel suç kapsamında işlem yapılması için'' İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazmasının gerekçesini sordu.
cumhuriyet.com.trCHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Hakkı Süha Okay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, ''Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün, Adalet Bakanlığı müfettişleri yoluyla yargıç ve Cumhuriyet savcıları hakkındaki tüm dinleme işlemleri tamamlandıktan sonra, yargıç ve savcılara ilişkin ''kişisel suç'' kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma yürütülmesi için yazı yazdığının'' basına yansıdığını belirtti.
Anayasa ve diğer yasalara göre, yargıç ve Cumhuriyet savcılarının görev suçları kapsamına ''görevden doğan veya görev sırasındaki suçların'' girdiğini kaydeden Okay, anılan kişilere yönelik suçlamanın, ''terör örgütü olduğu iddia edilen bir yapılanmanın yargıya sızması'' şeklinde olduğunu ifade etti.
Yargı içindeki faaliyetin, görev sırasında olacağını belirten Okay, dolayısıyla, suçlamanın ''görev suçları'' kapsamında soruşturulup sonuçlandırılması gerektiğini vurguladı.
Soruşturmanın, ''kişisel suç'' değerlendirilmesiyle Adalet Bakanlığı yerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca sonuçlandırılmasının, yargıç ve savcılar için mevcut güvencelerin ortadan kaldırılmasına kapı aralayabileceğini savunan CHP'li Okay, önergesinde şu soruları yöneltti:
''İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın görevsizlik kararı vermesine karşın, yargıç ve savcılar hakkında kişisel suç kapsamında işlem yapılması için yazı yazılmasının gerekçeleri nedir? Yargıya sızılması iddiasına dayanılması nedeniyle ancak görev sırasında işlenebilecek suçlamaların, kişisel suç kapsamına sokularak bu uygulamanın kanıksatılması mı amaçlanmaktadır?
Adalet Bakanlığı'nın ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yargıç ve savcılar hakkında kişisel suç kapsamında işlem yaparak bu işlemleri sonuçlandırmaları, sonuçta Adalet müfettişlerinin görev suçu olmadığı halde yargıç ve savcılar için işlem yaptığı ve hukuksuz dinleme kararları verildiğini açıkça ortaya koymaktadır. Yargıç ve Cumhuriyet savcıları hakkında hukuksuz işlemler yapan Adalet müfettişleri hakkında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?
Yargıtay üyeliği seçimlerinin adalet müfettişlerinin Yargıtay üyeliğine atanmasını sağlamak için geciktirildiği iddiaları doğru mudur?''