'Yangın ihmalle açıklanamaz'

Haydarpaşa Garı'nın çatısını yok eden yangınla ilgili iddialar sürüyor... Tarihi Haydarpaşa Garı’nın çatısında önceki gün çıkan yangınla ilgili soruşturma başlatıldı.

cumhuriyet.com.tr

İncelemeler nedeniyle garda tren seferleri 15.00’dan itibaren yarım saatte bir gerçekleştirilmeye başladı. Demiryolu çalışanları İstanbul’da otel veya otopark yapılmak istenen bir çok tarihi binanın önce yakıldığını sonra da kaderine terk edilerek yıkılmaya bırakıldığına dikkat çekerek yangını “ihmalle” açıklamanın tatmin edici olmadığını vurguladılar. Ulaştırma Binali Yıldırım ise yangının çatıdaki onarım çalışması ve tesisat kaçağı sorunu giderildikten sonra çıktığını belirtti.

102 yıllık tarihi Haydarpaşa Garı’nın çatısının tamamına yakınını kül eden yangının neden geniş çaplı olarak incelenmeye başlandı. Tarihi binanın üzerindeki saatin, yangının başladığı 15.15’te durduğu görüldü. Banliyö ve Adapazarı seferlerinin iptal edildiğinden haberdan olmayan yurttaşlar servislerle Söğütlüçeşme İstasyonu’na taşındı. Gar yetkilileri, yurttaşlara yangını söndürmek için kullanılan tuzlu su nedeniyle tüm sistemin çöktüğünü bilet satış işlemlerinin yapıladığını söylediler. Olay yeri inceleme ekipleri ile soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Selahattin Aydoğdu garda inceleme yaptılar. Aydoğdu ile inşaat mühendisi bir öğretim görevlisi, bir elektrik mühendisi ve bir yangın uzmanından oluşan 3 kişilik bilirkişi heyeti de olay yerine gitti. Bilirkişinin raporundan sonra yangının çıkışına ilişkin kusuru bulananlar hakkında dava açılabilecek. Yangının çatısındaki tadilat işinde çalışan ve gözaltına alınan 2 işçinin ifadelerine başvurulduktan sonra serbest bırakıldıkları öğrenildi.

 


Yatırımcıların iştahını kabartıyor

Gar binasının girişindeki otoparkta açıklama yapan BTS 1 No’lu Şube Başkanı Hasan Bektaş, tarihi binanın bir çok yatırımcının iştahını kabarttığını vurgulayarak “Gar yaklaşık 1 milyon metrekareyi aşan sahası ile Marmaray ile birlikte işlevsiz kalacağı gerekçe gösterilerek kentse, rantsal dönüşüme tabi tutulmak isteniyor” dedi. Bektaş, Haydarpaşa Garı’nın 3. katında daha önce koruma kurulundan izin alınmadan yapılan tadilat nedeniyle TCDD’nin üç bürokratı ve 2 müteahhit aleyhine açılan davanın da devam ettiğini anımsattı. Tarihi garın 3 katının zemininin PVC ile kaplandığını anlatan Bektaş, bu duruman yangınlara davetiye çıkardığını orjinaline aykırı tüm eklemelerin kaldırılarak tekrar aslına uygun hale getirilmesini istedi. Haydarpaşa- Arifiye seferlerinin yapılamamasını da acizlik olarak niteleyen Bektaş, yolcuların mağdur edildiğini ifade etti.

 

Seferler bugün normale dönüyor

Olay yerinde inlecemeler yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldırım, banliyö seferlerinin bugünden itibaren normale döneceğini söyledi. Yıldırım, yangınla ilgili şu bilgileri verdi: “Alevler yükseldikten dört dakika sonra 15.24’te Ulaştırma Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Salacak’taki romörkörlerini harekete geçirmiş ve 4 dakika sonra da Haydarpaşa Tren Garı'na ulaşmıştır. 8 dakika sonra da karadan müdahale edilmiştir. 15 dakika içerisinde alevler boğulmuş ve kontrol altına alınmıştır. Yangının tamamen söndürülmesi 40 dakika içerisinde tamamlanmıştır. Yangın toplam 2500 metrekarelik U şeklindeki binanın çatısına zarar vermiştir ve alt katlara sirayet etmemiştir. Söndürme sırasında sıkılan su nedeniyle alt katlara su dolmuştur ve alt katlardaki elektronik cihazlar zarar görmüştür. Yanan çatı kısımları orijinaline uygun olarak en kısa zamanda yeniden yapılacaktır. Haydarpaşa tarihi binadır, tek bir köşesine dokunulamaz.”

 

Yıldırım tüm iddiaları yalanladı

Kasıt ve ihmal iddialarının da araştırılacağını belirten Yıldırım, onarım çalışmalarının gerekli izinler alındıktan sonra yapıldığını ve yangının onarımdan sonra çıktığını söyledi. Yıldırım, tesisat kaçağının da yangından önce tamir edildiğini belirterek yangını söndürmek için de denizden müdahaleye gerek duyulmadığını dile getirdi. Yıldırım “Helikopterle söndürme yapılamazdı, çünkü helikopterin kendi ağırlığı 2 tondur. Bir yangını söndürmek için en az 10 ton su gereklidir” dedi. Yangının nasıl çıktığını ilişkin tüm iddiaları yalanlayan Yıldırım olayla ilişkin kafalardaki soru işaretlerinin artmasına neden oldu.

 

'Deniz suyu anasını ağlattı'

Bir dönem İstanbul İtfaiye Dairesi Başkanlığında yöneticilik de yapan CHP İl Genel Meclis Üyesi Ali Demir, “İtfaiyeciler önemli binaları tanımak zorundadır, 30 metrelik merdiven dikiyorlar, yetmiyor 50 metrelik merdiveni dikiyorlar, ihmalin büyüğü burada” diyerek tepkisini gösterdi. Demir södürmek için kullanılan deniz suyunun tarihi yapıya çok zarar verdiğini vurgulayarak “Deyim yerindeyse binanın anasını ağlattılar” diye konuştu.

 

Tepkiler

Olaya ilişkin değerlendirme yapan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, “Yaşananları sadece yangına neden olan tadilat çalışmasıyla izah etmek eksik olur. 2003 yılından bu yana Haydarpaşa ve çevresinin dönüştürülmesine yönelik girişimler var. Bu nedenle Haydarpaşa ve çevresi yıllarca göz ardı edilmiş. İki gün önce gar içinde tadilat çalışmaları başlandı. Tadilat çalışmalarının restorasyon ilkelerine aykırı olduğu bina için sağlıksız olacağı belliydi. Onarım ruhsatı için izin alınmadığı nedeniyle dava açıldı ve süreç devam ediyor” dedi.

Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel, tadilatın yapılması için Pazar gününün seçilmesini kuşkulu bularak, “Çalışmadan kaynaklı bir hata olduğu açık. Tadilat, neden Pazar günü yapılıyor bunu bilmek lazım. Çünkü insanlar izinli, bu durum bir yangın çıkma olasılığına karşı mı alındı, şüphe uyandırıyor” değerlendirmesinde bulundu.