Yahudi kültürü Galata'da

Yahudiler'in kültürel ve tarihi mirasını tanıtmak amacıyla Avrupa'daki 30 ülkede düzenlenecek ''Yahudi Kültürü Avrupa Günü'' kapsamında, 6 Eylül pazar günü İstanbul'da da çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

cumhuriyet.com.tr

Avrupa ülkeleriyle eş zamanlı olarak İstanbul'da düzenlenecek ve Türkiye Yahudi Cemaatinin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek etkinliklerin tanıtılması amacıyla Schneidertempel Sanat Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi.

Türkiye Musevileri Cemaati Basın Sözcüsü Deniz Saporta, ''Yahudi Kültürü Avrupa Günü''nün her yıl değişik ülkelerde aynı günde yapıldığını, bu yılki temanın ''Yahudi bayramları ve gelenekleri'' olduğunu bildirdi.

Saporta, ''Yahudiler'in kültürel ve tarihi mirasını tanıtmak, geleneksel müzik ve sanatlarını yaşadıkları ülke halkıyla paylaşmak açısından bugün büyük önem taşıyor. Burada en kilit kelime kendini tanıtmaktır. Çünkü biz Türk Yahudileri, 70 milyonluk bir ülkede yaşıyoruz ve 23 bin kişi kadarız. Kendimizi tanıtmak için bu tür etkinlikler önem kazanıyor'' dedi.

Yahudi cemaatinin yeterince tanınmadığını kaydeden Saporta, ''Bahçeşehir Üniversitesi tarafından yapılan ve Mayıs ayında açıklanan bir ankette 'Kiminle hiç komşu olmak istemezsiniz?' sorusuna karşılık yüzde 64'lük bir kesimin 'Yahudi komşu istemediğini' belirtmiş. Bu gerçekten bizim için çok üzücü bir sonuç. Bu açıdan, biz kendimizi tanıtabildiğimiz zaman bu fikirlerin değişebildiğini biliyoruz. Bu nedenle de bu tip günlerin önemli olduğunu düşünüyoruz'' diye konuştu.



Neve Şalom'da sünnet, Galata'da iftar

Deniz Saporta, bu yılki etkinlikler kapsamında, Yahudiler için geleneksel bir önemi olan sünnet töreni ''Brit mila''nın Neve Şalom Sinagogu'nda gerçekleştirileceğini ve sünnet edilen çocuğa törenle isim verileceğini ifade etti.''Yahudi Kültürü Avrupa Günü''nün bu yıl da ramazan ayına denk geldiğini, bu nedenle etkinliklerde 2 farklı kültürü buluşturmak istediklerini belirten Saporta, Türk Musevi Cemaati tarafından Beyoğlu Evlendirme Dairesi'nde büyük bir iftar yemeği verilerek farklı 2 kültürün bir araya getirileceğini söyledi.

Saporta, Seferad müziğinden sinagog ilahilerine ve Krezmer müziğinin Yahudi kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu dile getirerek, etkinlikler kapsamında Selanik Yahudi Cemaati Korosu, 4 Hat Aşkenaz Seferad Ezgileri Topluluğunun ezgileri ile Jerfi Aji, Cihat Aşkın, Aida Boydağ, Ayşegül Kirmanoğlu, Tuba Özkan, Yelda Özgen Öztürk'ten oluşan müzik grubunun ''Yahudi Motiflerinden Yansımalar'' dinletisinin, Galata'daki sinagoglarda 6 Eylül günü dinleyicilere sunulacağını belirtti.

Heykel sanatçısı Nadya Arditi'nin ''Hanukiya Sergisi'', Naim Güleryüz tarafından hazırlanan ''Sinagog Paraları'', ''Osmanlıda Yahudi Matbaacılığı'' sergileri ile Çizgilerle Sefaradname-Karakalem Resim Segileri'nin de etkinlikler arasında yer alacağını ifade eden Saporta, ayrıca yazar Mario Levi, Prof. Dr. Binnaz Toprak, Edhem Eldem ve Kadri Gürsel'in birlikte sunacakları ''Birlikte Yaşama Kültürü'' konulu panelde ''kardeşlik ve komşuluk'' temasının işleneceğini kaydetti.

Saporta, Tevrat'ın 54 bölümünün sergileneceği ''Resimlerle Tevrat Sergisi'' ile turizmci Anna Eskinazi ve Riva Salah'ın katılacağı ''Eski İstanbul Semtleri'' konulu söyleşinin de ''Yahudi Kültürü Avrupa Günü'' etkinlikleri kapsamındaki diğer etkinlikler arasında yer aldığını sözlerine ekledi.