Yabancı kart harcamaları arttı

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, Mayıs ve Haziran aylarında yabancı kartlarla yapılan alışveriş tutarının 1 milyar dolara ulaştığını, 6 aylık rakamın 2,3 milyar dolar olduğunu, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 35'lik büyüme kaydedildiğini bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

BKM Genel Müdürlük görevine 25 Temmuz'da başlayan Soner Canko, BKM'nin sonuçta bir şirket olduğunu ve şirketlerin vizyonları, stratejilerinin çok inişli çıkışlı değil uzun süreli belirlendiğini ifade ederek, kurumun 21 yıl önce oluşturulan misyonu neyse bunun halen devam ettiğini, edeceğini vurguladı.

Canko, ''Fakat her yiğidin yoğurt yiyişi farklı olabileceği gibi, sonuçta lider değişikliklerinin tabii ki bu vizyona bir yansıması olacak'' dedi. BKM'nin bugüne kadar çok önemli işler yaptığını dile getiren Canko, ödeme sistemlerinin yeni teknolojiler aracılığıyla çok büyük değişime uğradığını, artık konvansiyonel olarak plastik kartların değişime uğradığını belirtti.

Mikro ödemeler denilen küçük ödemeleri kartla beraber yeni teknolojilere entegre etmeyi amaçladıklarının altını çizen Canko, ''Bu entegrasyonda bankaların ortak bir platformda çalışması, verimlilik ilkesine sahip çıkılması en çok dikkat edeceğimiz konular. Dolayısıyla önümüzdeki dönemin en önemli fokus alanı yeni teknolojilerle ödeme sistemlerini entegre etmek, yeni iş modelleri geliştirmek olacak'' diye konuştu.

Türkiye'de nakit kullanımı yerine banka ve kredi kartlarının tercih edilmesini sağlamaya çalıştıklarını anlatan Canko, BKM'nin 2023 yılı itibariyle ''nakitsiz toplum'' yaratma hedefi bulunduğunu hatırlattı.
 

'e-ticaret işyeri sayısı 57 bin 387 adede ulaştı'

Artık self servis bir hayat tarzının söz konusu olduğunu belirten Canko, ''Örneğin uçak biletini acenteden alan insan sayısı çok azaldı. Bizim buradaki ekibin en önemli işlerinden biri sosyal hayattaki değişimi, trendi takip edip ödeme sistemini oraya adapte edecek yeni usuller, yöntemler belirlemek. Biz e-ticaretin gelişmesini istiyoruz. Çünkü çok verimli giden bir iş sahası'' dedi.

Soner Canko, BKM'nin 2011 e-ticaret verilerine göre; haziran ayı sonu itibariyle yerli ve yabancı kredi kartları ile farklı elektronik ticaret sitelerinden yapılan harcamaların işlem adedinin geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 40 oranında artarak 58 milyon 174 bin 137 adedi bulduğunu, işlem tutarının da 10,4 milyar lira seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi.

Gerek birçok ürünün satışını yapan e-ticaret sitelerinin, gerekse kendi firmasının internet sitesinden ürünlerini satışa sunan firmaların sayısının her geçen yıl daha da arttığına işaret eden Canko, 2003 yılında kayıtlı e-ticaret işyeri sayısı 1.933 iken, Haziran 2011 itibariyle bunun 57 bin 387 adede ulaştığını (aynı işyerinin birden fazla banka ile anlaşması olabilmekte) söyledi.
 

'Kuyumculuk, halı sektörü gibi alanlara yansıması önemli'

Yaz sezonunda Türkiye'ye gelen turist sayısının artmasıyla kredi kartıyla yapılan harcamaların da arttığını vurgulayan Canko, şöyle devam etti: ''Mayıs ve Haziran aylarında yabancı kartlarla yapılan alışveriş tutarı 1 milyar dolara ulaştı. 6 aylık rakam 2,3 milyar dolar. Geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 35'lik büyüme söz konusu. Yıllar önce bu rakamlar çok güdüktü. Yüzde 35'lik artış esasında bir trendi gösteriyor. Yüzde 35 fazla yurt dışı harcama yapıldıysa, bu sene demek ki yüzde 35 fazla turist gelmiş, yüzde 35 fazla nakit gelmiş. Dolayısıyla 2,3 milyar dolardan ziyade yüzde 35'i daha çok önemsiyorum. Turizm gelirlerinin en çok kuyumculuk, halı sektörü gibi alanlara yansıması çok önemli. Bunlar, kayıt dışılıkları çok kolay olan işlerdi. Bu ise daha çok nakitle gelip kayıt dışına kayan paranın önüne geçiyor. Önümüzdeki dönem için bu konuda daha fazla çaba göstereceğiz. 2012'de muhtemelen Türkiye'ye giriş yapan turistlere daha güzel bir karşılama yapıp, bugün yüzde 35'lik artışı 2012'de daha büyük bir noktaya taşırız diye düşünüyorum.''

Bu yıl tatillerini Türkiye'de geçirmeyi tercih eden Arap turistlerin sayısında önceki yıllara göre önemli bir artış gözlendiğine değinen Canko, Arap turistin örneğin bir İskandinav ülkesinden gelen turist gibi ''her şey dahil'' paketiyle gelmediğini, dolayısıyla daha çok harcadığını söyledi. Soner Canko, ''Sonuçta bu artışın arkasında son bir yıldır dünyada ve yakın çevremizde olan politik değişimden de bahsetmek lazım. Muhtemelen kendi ülkelerindeki rahatsızlıkları veya özgürleşme arzularının da bu artışa etkisi vardır'' yorumunu yaptı.

'Tereddüt edecek gelişme, trend yok'

BKM Genel Müdürü Canko, kredi kartları harcamalarındaki artışa ilişkin ise, ''Ben bunu tehlikeli bulmuyorum. Çeyrek asırlık bir tecrübe ile artık insanlar kredi kartlarının nimetlerini de, dikkat edilmesi gereken konuları da hazmetmiş durumda. Bence toplumun her kesimi, ayağını yorganına göre uzatma konusunda tecrübelendi. Artık bir üçüncü dünya ülkesi gibi tereddüt edeceğimiz durumumuz yok'' diye konuştu.

Kart sayısında eskisi kadar agresif büyümelerin olmadığına dikkati çeken Canko, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Son 6 aylık verilere baktığımızda önümüzdeki dönem için tereddüt edecek bir gelişme, trend olmadığı gibi, şahsi kanaatim olarak da önümüzdeki dönemde tüketicilerin kendilerini riske atacak eğilim içinde olmadıklarını, kredi kartlarını eskisinden çok daha dikkatli ve özenli kullandıklarını söyleyebilirim. Ülkede verilen mesaj şu; 'Temkinli olmamız lazım. Bunun için aşırı tüketimden kaçınıp tasarruf yapmamız lazım.' Ama bu şu demek değil, 'tüketimi durdurun, paranızla tasarruf edin.' Toplumda finans sektörünü gayet olumlu etkileyecek şekilde risk bilinci arttı. Temkinli olmak güzel ama ekonomiyi de durdurmayacak şekilde yaklaşım sergilenmesi gerekiyor. Sonuçta ben ekonominin okyanusta giden büyük tonajlı gemi gibi ne bir anda durabilecek, ne bir anda hızlanacak bir şey olmadığını düşünüyorum. Öyle olunca da vergi geliri de önemli, hareketlilik de önemli. Bu anlamda bizim ödeme sistemleri tam bir tansiyon görevi görüyor. Tansiyonu en iyi yansıtan rakamların bizde olduğunu düşünürsek, frene basıldığına dair bir işaret yok. Ondan kaynaklanacak bir endişe bizim tarafta söz konusu değil.''