WSJ: Merkez Bankası kuşku uyandırıyor
Wall Street Journal, Merkez Bankası'nın, gecelik borçlanma faizinde büyük bir indirim yaptıktan bir gün sonra zorunlu karşılık oranlarını yükseltmesini, bir boks benzetmesiyle sıcak para ve kredi patlamasına, "direkt vuruşta ikinci darbe" olarak niteledi.
cumhuriyet.com.trMerkez Bankası'nın, gecelik borçlanma faizinde büyük bir indirim yaptıktan bir gün sonra zorunlu karşılık oranlarını artırması yurt dışında yankılandı. Wall Street Journal gazetesi, bir boks terimi kullanarak "manevra"yı sıcak para ve kredi patlamasına "direkt vuruşta ikinci darbe" olarak nitelerken başarısı konusunda "kuşkular"ın bulunduğunu yazdı.
ABD'nin borsa ve finansal çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık oranlarını artırdığına dikkat çekerken "Türkiye'nin merkez bankası Cuma günü gecelik borçlanma faizlerinde büyük bir indirime gittikten bir gün sonra Türk parası zorunlu karşılık oranlarını yükselterek sıcak parayı caydırmaya ve kredi patlamasını yavaşlatmayı amaçlayan bir direkt vuruştaki ikinci darbe indirdi" yorumunu yaptı. ABD'li gazete, Merkez Bankası'nın aşırı likiditeyi azaltmak istediğini söylediğini belirtirken Merkez'in, geçen yılda daralma sırasında alınan ekonomiyi canlandırmayı amaçlayan önlemlerini aşamalı olarak geri aldığını kaydetti.
Bunun sonucunda borsa endeksinin biraz gerilediğini, Türk lirasının da değer kaybettiğine belirten gazete, "Başka yükselen piyasalar gibi Türkiye de, ABD'li FED'in piyasaya daha çok likidiye pompamala kararıyla daha da körüklenen sıkıntılı bir durumda bulunuyor" görüşünü de dile getirdi.
"Yabancılar her sabah Merkez'e 600 milyon doları satmayı önerdi"
WSJ haberinde değerlendirmeleri aktarılan, danışmanlık şirketi Global Source ekonomisti Atilla Yeşilada'nın, yabancı yatırımcıların Merkez Bankası'na son iki hafta her sabah 600 milyon dolar civarında satmayı teklif ettiğini belirterek "Bu, sıcak para girişlerinin miktarına ilişkin oldukça iyi bir göstergesidir" dedi. Türk ekonomisine enjekte eden paranın ise, borçlanan Türkler için reel faiz olanlarını aşağıya çekerken bankalara, mevduatı çoğaltarak tüketici patlamasını finanse edecek krediyi artırma olanağını sağladığına da dikkat çekti.
"Türk ekonomisi için potansiyel kırılganlık"
Türkiye'deki araba satışlarının bu yıl rekor kırabileceği tahminlerine işaret edildiği haberde şu değerlendirme de yapıldı: "Kredi patlaması, ekonominin ithalat enmesine neden oluyor ve bu yıl gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 5'si civarında olması beklenen, Türkiye'nin cari açığını körüklüyor. Bu Türk ekonomisi için, derecelendirme kuruluşlarının Türk devletine yatırım notununu vermekten kaçınmasına yol açan potansiyel bir kırılganlıktır."
"Para çekilirse ekonomide ciddi bir şok yaratır"
ABD'li gazete, Yeşilada'ya atfen, "Cari açık, yabancı doğrudan yatırım veya daha uzun vadeli kredi ile finanse edilse o kadar kaygı verici olmazdı ancak Türkiye'nin cari açığın yüzde 75'i bir yıl veya daha az vadeli kredi ile finanse ediliyor. 'Bu para, her an geri çekilebilir' ve bu, ekonomide ciddi bir şok yaratır" diye yazdı.
"Merkez'in kesin hareketin etkinliği tartışmaya açık"
Bazı analistlerin, Merkez Bankası'nın "manevralar"ın sıcak havayı caydırmakta başarısı konusunda "kuşku" duyduklarını da belirten gazete, şöyle devam etti: "Citigroup bir araştırma notunda atılan adımın, yabancı yatırımcılarının kısa vadedeki Türk devlet tahvilleri almasını veya başka piyasalara yönelmek üzere ayrılmasını tetikleyebileceğini söyledi. Citibank 'son şık büyük olasılıkla daha muhtemel olduğu için ve küresel likidite koşulları dikkate alınırsa bankanın keskin hareketin etkinliği tartışmaya açık'' dedi.